15.8.19

Kaukana kaljalla

Kävin hiljattain työmatkalla Australiassa, jossa tuli kierrettyä kerralla myös useampi osavaltio ja pääkaupunkia ympäröivä territorio. Uusia oluita tuli matkalla maistettua 113, joista yksi Singaporesta, yksi Vietnamista, kourallinen Uudesta-Seelannista ja loput Australiasta. Sillä noin kauas kun matkaa, miksi juoda tuontiolutta?

Craft-buumi on luonnollisesti löytänyt myös Australian aikoja sitten ja maassa tehdäänkin tänä päivänä varsin laadukasta olutta. Yhden olutkaupan myyjän mukaan pale alet siellä opttiin viimeisenä. Jo sitä ennen "kaikki muut" tyylit olivat suunnilleen hanskassa, mutta pale aleja ei oikein osannut tehdä kukaan, kunnes joku (nimeltä mainitsematta jäänyt) panimo teki ensimmäisen hyvän ja muut nostivat tasoaan. Tänä päivänä ei enää tuonti-IPAa kannatakaan juoda, sillä se on lähes poikkeuksetta parhaan teränsä menettänyt siinä missä kaikista suuremmista kaupungeista löytyy tuoretta, lähellä tehtyä IPAa. 


Koko Australian mittakaavassa ehkä mielenkiintoisin ilmiö johon törmäsin oli annoskokojen määrittely. Yleisimmät olivat pint ja schooner, mutta myös ainakin middy, skiff, sloop ja pot tulivat vastaan. Yhdenkään kohdalla ei luonnollisesti ollut kerrottu tilavuutta missään ihmisten yksikössä. Tiskillä vain näytettiin millaisiin laseihin olutta on hanasta tarjolla. Flighteja oli kuitenkin onneksi aika monessa paikassa tarjolla, mikä auttoi kolminumeroiseen tickimäärään pääsyä huomattavasti.

Listaan tässä nyt kaupungeittain muutaman mainitsemisen arvoisen paikan ja lopuksi reissun parhaat oluet.

Cairns, QLD

Hemingway's


Matkan ensimmäinen panimoravintola ja itse asiassa koko matkan ensimmäinen pubi jos ei Changin kentän kaktuspuutarhaa lasketa, olikin myös yksi koko matkan parhaista. Erinomaista seafood ruokaa, savustin käytössä viikonloppuisin ja todella laadukkaita oman panimon oluita. Ylivoimaisesti Cairnsin paras olutpaikka. Myös ulosmyynti valmiiden pakkausten lisäksi myös crowleriin.

Bavarian Beerhouse


Vaikkei ehkä ensimmäisenä tule mieleen mennä Australiassa saksalaiseen oluttupaan, Cairnsin pienehkössä pubivalikoimassa se kannattaa. Saksalaisella omistajalla oli hanoissa paljon paikallisia saksalaistyylisiä oluita useamman Saksasta tuodun lisäksi. Luonnollisesti keskityimme pääasiassa niihin paikallisiin. Ruokalista oli juuri sitä mitä arvata saattaa.

BWS - Beer, Wine, Spirits

Australian oman Walmartin, Woolworthsin, alkoholimyymäläketju BWS on levittäytynyt koko maahan ja hyvä niin, sillä muutamaa poikkeusta lukuunottamatta parhaat olutlöydöt löytyivät BWS:n hyllyiltä. Joka BWS:ssä oli myös mainio valikoima paikallista craftia. Kylmässä tietenkin.

Sydney, NSW

The Edinburgh Castle


Nimestään huolimatta Edinburgh Castle ei ole Edinburghissa eikä linna, vaan hotelli (ja sen baari) Sydneyssä Hyde Parkin kulmilla. Monipuolisesti paikallista urheilua ruuduilta, hyvä hanavalikoima ja hyvää edullista pubiruokaa. Suositus.

Bitter PhewSelvästi edellistä kovempi olutpaikka on kuitenkin Bitter Phew. Alakerrassa on uudehko viinibaari Phew, johon voi myös noutaa ylhäältä oluthanojen antimia jos esim. toinen seurueesta on pyörätuolissa, sillä ylös pääsee vain portaita pitkin. Phew on kuitenkin auki vain loppuviikosta, mikä vähän rajoittaa vierailuaikoja. Bitter Phew on auki joka päivä, ja käymisen arvoinen aina auki ollessaan.

Oak Barrel


Helsinki-Vantaan Oak Barrel kuuluu joka matkaan, mutta tälle tammitynnyrille se silti häviää. Todennäköisesti koko matkan paras olutkauppa, jossa hyvän valikoiman lisäksi palvelu sisälsi joka pullon yksittäispakkaamisen kuplamuoviin kun kerroimme pullojen olevan matkalla Suomeen. Kunniamaininta myös Barny'sille, joka tosin on vähän syrjempänä ydinkeskustasta.

Canberra, ACT

Old Canberra InnHieman syrjässä Canberran keskustasta sijaitseva Old Canberra Inn on nimensä veroisesti vanha majatalo, jonka tunnelma kylmässä Canberran talvi-illassa oli vertaansa vailla. Lämpimän tunnelman lisäksi tarjolla oli hyvä olutvalikoima ja erinomainen kengurupihvi. Muukin ruoka oli hyvää.

BentSpoke Brewing Company


Canberran kahdesta paikallisesta panimosta se parempi ja helpommin kansainvälistäkin vertailua kestävä. Panimoravintolan valikoima on mainio ja ruoka hyvää. Myyvät myös tuotteita ulos tölkeissä, mutta minimi pakkauskoko on 4-pack, joten mainetta ja kunniaa niittänyt Descent 19 tuli maistettua vain pubissa, ei kannettua mukana.

Blackhearts and Sparrows


Canberran paras olutkauppa, jossa myös hyvä valikoima juustoja oluiden kaveriksi.

Melbourne, VIC

The Local Taphouse


Kävimme kyllä Melbournessa useammassakin pubissa, mutta siellä ne olivat poikkeuksellisen kovalla prosentilla pettymyksiä. Paitsi Local Taphouse, josta on vaikea keksiä pahaa sanottavaa hieman syrjäistä sijaintia lukuunottamatta. Loistava valikoima, taster flightit, ainakin silminnähden hyvältä vaikuttanut ruoka, lämmin tunnelma. Ehdottomasti käymisen arvoinen. 

Myös Beermash oli vierailulistalla ja vaikutti hyvältä, mutta emme ehtineet pysähtyä siellä edes pienelle hanaoluelle, joten en anna sille nyt arvosanaa. Listalla joka vaikuttaa lupaavalta, mutta joita  en suosittelisi, on ainakin Boilermaker House ja Penny Blue. Tosin ensimmäinen saa hieman pisteitä mainiosta tavasta kuuluttaa uusi hanaan laitettu olut kovaan ääneen joka kerta.

Perth, WA

Northbridge Brewing Company


Tai Beerland Brewing. Tämän paikan nimestä ei oikein saanut selvää. Ruoka oli kuitenkin hyvää ja jokaisen juomatilauksen yhteydessä sai 4 $ hintaan pizzan. En tiedä miten sellainen voi kannattaa kun juomatkaan eivät olleet erityisen kalliita, mutta pizza oli ainakin kelvollista. Oluissakaan ei suurempaa valittamista, vaikkeivät ehkä reissun kärkitasolle yltäneetkään.

Ball & Chain


Fremantlen vanhin pubi on käymisen arvoinen jo historiallisen merkityksensä takia, vaikka onkin "hieman" modernisoitunut vuosien varrella. 

Perthistä Generous Squire on käymisen arvoinen enemmän ruokien kuin juomiensa takia ja The Island Brew House lähinnä sijaintinsa ja ulkoasunsa takia, tosin ehkä ne oluet joskus vielä paranevat. Bob's Bar on luultavasti keskustan paras olutpubi, mutta se ei ollut yhtenäkään Perthissä viettämänämme päivänä auki. Saman talon alakerrasta löytyvä Print Hall ei sekään ollut kyllä huono. Hotellimme (Pan Pacific) aulabaari Hill St. Bar ansaitsee myös maininnan, vähintään näin ohimennen.

Australian matkan top 10 oluet


En viitsi ihan viiteen olueen näin pitkää reissua tiivistää, mutta osavaltio/kaupunkikohtainen lista ei olisi kuitenkaan tarpeeksi tasokas toisin kuin USAn reissulla. Tässä siis jotakuinkin paras 10 % matkalta. 

1. BentSpoke Descent 19 (ACT, hana @ BentSpoke, Canberra) 4.5 / 5.0
- Valittiin hiljattain ACT:n parhaaksi olueksi, eikä syyttä. Erinomaisen tasapainoinen tynnyristout.
2. Bridge Road Brewers B2 Bomber Mach 9.0 (VIC, hana @ Bitter Phew, Sydney) 4.4 / 5.0
- Tämä taas oli jälkkäristouttien överimmästä päästä. Onnistuneesti.
3. Boston Brewery Afterglose Gose (WA, tölkki @ Ball & Chain, Perth) 4.0 / 5.0
- Riittävän hapan ja suolainen vadelmagose. Paikka on hyvästä hämäyksestä huolimatta Australiassa.
4. Stomping Ground Rua (VIC, nitrohana @ The Local Taphouse, Melbourne) 4.0 / 5.0
- Joskus minullekin toimii yksinkertainen olut. Täydellisen pehmeä ja tasapainoinen Irish Red Ale.
5. Bridge Road Brew 2000 (VIC, hana @ Bitter Phew, Sydney) 4.0 / 5.0
- Bridge Road osoitti matkalla toistuvasti osaavansa tämän tyyliset oluet.
6. Stomping Ground Bramble On (VIC, tölkki Blackhearts & Sparrowsista, Canberra) 3.9/ 5.0
- Intensiivinen ja tasapainoinen marjasour.
7. Six String Triple Dark Red IPA (NSW, hana @ Old Canberra Inn, Canberra) 3.9 / 5.0
- Viinilasiin punaviinimäisenä kaatunut olut oli kuin hyvä viini, paitsi parempi.
8. Pirate Life IPA (SA, hana @ Edinburgh Castle, Sydney) 3.9 / 5.0
- Reissun paras rehellinen IPA. Tuore ja toimiva.
9. Ekim Scoops Ahoy! (NSW, hana @ Bitter Phew, Sydney) 3.9 / 5.0
- Vähän erikoisempi IPA, jossa humalointi lähes yksinomaan Sabro - lajikkeella.
10. CoConspirators The Matriarch (VIC, hana @ Bitter Phew, Sydney) 3.9 / 5.0
- Ja tämä taas oli matkan paras NEIPA.

Bubbling under:

11. BentSpoke Dr. Brute (ACT, hana @ BentSpoke, Canberra) 3.9 / 5.0
- Double red brut IPA. Eihän tätä kehdannut kymmenen kärkeen laittaa mutta hyvää oli.
12. BentSpoke Silverback (ACT, hopinator-hana @ BentSpoke, Canberra) 3.9 / 5.0
- Tämä taas oli sellainen mausteöveri, etten kehdannut nostaa kärkeen, etenkin mausteisen hopinatorin läpi ajettuna.

Victorian (lue: Melbourne) hallintaa, mutta sijoille päästiin tasaisesti myös muista osavaltioista. Queensland jäi ulos listalta, mutta kyllä niitä Hemingway'sin oluitakin mielellään joi. Listalle päässeiden oluiden lisäksi reilut kymmenkunta olutta tuli laukuissa ehjänä Suomeen, mutta ne maistellaan erikseen ja päätyvät lopulta omiksi postauksikseen blogissa. Jos satut olemaan menossa Australiaan ja kaipaat olutvinkkejä mainituista kaupungeista, ota toki yhteyttä!

No comments:

Post a Comment