5.12.21

Olafin tölkit - uhka vai mahdollisuus?

 


Sain hiljattain ilmaisnäytteenä kasan Olafin ruokakauppavahvuisia tölkkituotteita. Mukana tuli itse asiassa myös muutama Mikkeller, he kun ovat löytäneet Savonlinnasta itselleen maahantuojan, mutta niistä on oikeastaan vielä vähemmän sanottavaa kuin näistä. Riittänee todeta että Mikkellerin alkoholittomat ovat nykyään erinomaisia mutta jostain se panostus on ollut selvästi pois.

Sitten asiaan. Olaf, joka tunnettiin alkuvuodet nimellä Mustan Virran panimo, on ollut minulle aina sympaattinen pieni panimo. Syynä on ehkä osittain mukava visuaalinen ilme, osittain sijainti Savonlinnassa, joka on "kiva kesäkaupunki" lähellä kotikaupunkiani Mikkeliä. Valitettavasti vain oluet eivät ole kovinkaan säännöllisesti olleet tikissä, ja ilman noita sympatiapisteitä mahdollisuuksien antaminen olisi loppunut jo kauan sitten. Toki Northern Comfort oli kaiken hyvän maineensa arvoinen ja on niitä osumia muutenkin välillä tullut, mutta useammin on menty edelleen ohi kuin maaliin. Mutta olisiko tölkkeihin siirtymisessä jonkinlainen pelastus?

No, ei oikeastaan. Laadussa ei valitettavasti huomaa minkäänlaista eroa. Lager, Pale Ale ja IPA olivat kaikki kohtalaisen heikkoja ja vihannessopan sävyttämiä. Lisäksi ulkoasu jossa jätetään alumiinin värinen tölkki sellaisenaan näkyville tuo ainoastaan halvan ja laiskan vaikutelman. Kaksi tölkiltään paremman näköistä olutta olivat sentään myös juomina parempia. Nahkamies on nimeltään yksi parhaita kotimaisia NEIPA-oluita, mutta juomana kuitenkin alempaa keskitasoa. Silti, ei suuria virheitäkään. Pils Holgersson on myös hyvällä nimellä varusteltu, ja lisäksi varsin kelvollinen ja suht puhdas pils. Kyllähän näitä joisi, jos vain voisi luottaa siihen että taso pysyy lähempänä näitä kuin kolmea ensin mainittua.

Sitten aloin miettiä, olisiko tämä kuitenkin vain harrastajatason ongelma? Huomaako peruskuluttaja näitä laatuvirheitä? Jokuhan Olafia edelleen ostaa, kun panimo on pystyssä ja tekee jopa laajennuksia ja investointeja. Päätin juottaa näistä paria, Lageria ja Pale Alea, tutuille jotka eivät harrasta oluita eivätkä ainakaan osaisi nimetä mitään tyypillisiä virhemakuja. Ja aivan kuten arvelin, heidän mielestään molemmat olivat "ihan hyvää kaljaa". Lager oli kuulemma "vähän liian IPAmainen", mutta en sentään laske rapeaa humalointia virheeksi. Makuasioita. Hyvällä brändillä ilmeisesti tosiaan voi päästä pitkälle, vaikka tuote ei sitä aina edellyttäisi.

Toivon kuitenkin että Savonlinnassa saadaan prosessit kuntoon ennen kuin tämän maan oluenjuojat oppivat maistamaan edes ilmeisimmät virheet. Jälkimmäisessä voi tosin kestää.

No comments:

Post a Comment