25.11.18

Alkon joulukuun erikoiserä ja kausioluet

Alkon jouluoluiden tarjonta on tänä(kin) vuonna näyttänyt heikolta, joten lähdin katsastamaan joulukuun erikoiserän, josko sieltä löytyisi pelastus. Neljä olutta. Ei löytynyt. Erikoiserä on maisteltu sokkona, jouluoluet avoimena. Erikoiserä on kokonaisuudessaan nähtävillä yllä olevassa kuvassa ja kyllä, teema oli juuri se mitä arvelinkin - stoutit. Niitä ei sitten yli neljää löydetty. No, näillä mennään.

Olut 1:
Kirkas tumma ruskea, melko tummankin ruskeaa vaahtoa on kohtalaisesti. Tuoksussa paahdettujen maltaiden kaverina kilokaupalla kahvia. Maussa kahvi on mukavan tasapainoisena maltaiden kanssa. Olen maistavinani chilin mutta lienee kuvitelmaa. Jonkin verran humalaa. Joku 6-7 % vahva kahvistout tämä on. Ostaisin.
Ja sehän oli, Two Roads Espressway Cold Brew Coffee Stout, ABV 6.5 %. 4.57 € / 0.355 l on tuontioluelle aivan käypä hinta.

Olut 2:
Kirkas tumma ruskea, matala rusehtava vaahto. Viskoosia tavaraa. Tuoksu on aika kevyt, lähinnä paahdettua mallasta. Mausta löytyy maltaan lisäksi melassia, hieman alkoholin lämpöä ja vahva humalointi. Veikkaan noin 6-7 %, stout ilman kahvia tällä kertaa. Ostaisin.
Tämä oli kätevistä pienistä 360-tölkeistään tunnetun Amundsenin Rebel King, ABV 8.5 %. Lieneekö sitten Espressway turrutanut makuhermot, kun kaakao, kahvi ja vanilja jäivät kaikki maistamatta. Mainio eväsolut kylmään talvisäähän, koska toimii suoraan tölkistä.

Olut 3:
Kirkas tumma ruskea, matala rusehtava vaahto. Viskoosia tämäkin. Tuoksu on jokseenkin hämmentävä. Paahteista mallasta ja... jotain. Sherryä? Maku vaihtaa sitten hämmentävästä yksinkertaisen heikkoon. Erittäin katkeraa, paahdettua mallasta, humalaa, reilusti tuhkakuppia. Hankala juotava. Veikkaan 5-6 % stouttia. En ostaisi.
Joka sokkomaisteluun tulee näemmä nykyään se iso ylläri, tämä oli nimittäin Hiisi / Donut Island Musta Munkki, ABV 9 %. Munkki on normaalisti ollut erinomainen tuote ja tämä selittää sen oudon tuoksun, mutta makua en vieläkään oikein ymmärrä. Tuhkakuppisuus peitti alkoholinkin alleen.

Olut 4:
Kirkas tumma ruskea, lähes vaahdoton. Tuoksussa makeaa paahteista mallasta, melassia ja tummaa hedelmää. Maussa makeaa paahteista mallasta, melassia, tummaa hedelmää, alkoholin lämpöä ja humalaa. Oikein kivasti tasapainossa oleva imperial stout on tässä. Arvelen vahvuudeksi noin 8-10 %. Ostaisin.
Hieman jäivät voltit alakanttiin tässäkin, olut oli Wild Beerin Wildebeest, ABV 11 %. Hyvä olut hyvältä panimolta. 7.99 € / 0.33 l on toki paljon, mutta kyllä näitä yhden joulussa voi ostaa.

Tämän jälkeen siirryin tarkastelemaan jouluolutvalikoimaa, joka ei ollutkaan aivan niin huono kuin miltä oli vaikuttanut. Varsinaisia joulu-uutuuksiahan siinä ei oikein ole, ainakaan, hyviä sellaisia, mutta varsin kelpo valikoima takuuvarmoja suorittajia kuitenkin. Maistoin neljä minulle entuudestaan tuntematonta: Bocksin Talvioluen, Flying Dutchmanin talvi-IPAn, Makun Talvi IPAn sekä Mallaskosken Winter Warmerin. Koska Bocksilta en varsinaisesti odottanut yhtään mitään, pahin pettymys oli Mallaskoski. Oikeaoppista winter warmeria ei tunnu vieläkään Suomessa tekevän kukaan. Doppelbockiksi aivan juotava olut kuitenkin. Ajanpuutteen takia minulta jäivät maistamatta Sori After Ski IPA, Zoller-Hof Fidelis Hefe Hell, Arcobräu Winterbier sekä Kulmbacher Mönchshof Bockbier. Kaikesta päätellen yhdenkään kohdalla ei mistään suuresta makuelämyksestä voi puhua, mutta litrahinnaltaan varsinkin saksalaiskolmikko on melko houkutteleva. Näistä alle 10 € / litra tuotteista saaneekin aivan kelvollisesti vastinetta rahalleen.

Alkon jouluoluet 2018 top 5:

1. Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock, 4.1/5, 3.99 € / 0.5 l
2. St. Feuillien Cuvée de Noël, 4.1/5, 4.69 € / 0.33 l
3. Prykmestar Talvibock, 3.7/5, 3.98 € / 0.33 l
4. Flying Dutchman the Hibernating Winter Biting Darkness Fighting Imperial IPA 3.7/5, 5.99 € / 0.33 l
5. N'Ice Chouffe 3.7/5, 4.69 € / 0.33 l

Onhan se vähän tylsää että Urbock dominoi listaa vuodesta toiseen, mutta toisaalta Urbock on todella hyvää ja melko halpaakin. Eli ajatellaan positiivisesti - edelleen saa Urbockia.

Alkon jouluoluiden hinta-laatusuhde 2018 top 5:

1. Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock, 4.1/5, 3.99 € / 0.5 l, 0.51 p / € / l
2. Bock's Talviolut, 2.9/5, 2.99 € / 0.33 l, 0.32 p / € / l
3. Mallaskoski Winter Warmer Doppelbock, 3.3/5, 3.49 € / 0.33 l, 0.31 p / € / l
4. Shepherd Neame Christmas Ale 3.1/5, 4.98 € / 0.5 l, 0.31 p / € / l
5. Prykmestar Talvibock, 3.7/5, 3.98 € / 0.33 l, 0.31 p / € / l

Urbockin hinta-laatusuhde on tunnetusti maailmanluokkaa. Muut menevät lähinnä tasolle "ihan ok". 

Näillä eväillä olutjoulun odotukseen. Onneksi hyviä jouluoluita saa myös muualta. Itse palaan aiheeseen viimeistään Olutkulttuuriseuran Helsingin jaoston jouluolutmaistelun myötä ensi kuun alkupuolella.

No comments:

Post a Comment