20.11.18

Olutkulttuuria maakunnista: Joensuu/Outokumpu/Kuopio

Päätimme tehdä Olutkulttuuriseuran Helsingin jaoston voimin syksyisen excursion Iisalmeen, koska miksi ei. Kaksi aktiivijäsentämme on sieltä kotoisin, kuten myös eräs suurehko kotimainen panimoyhtiö. Itse ajoitin saman viikon lopulle työmatkan Pohjois-Karjalaan, joten teksti alkaa tällä kertaa Joensuusta.

Työmatkalla Outokumpuun majoittuu aina mielellään Joensuussa, koska siellä asuu kavereita ja suuri osa työpaikkani Outokummun toimiston väestä, joten kyyti työmaalle kyllä järjestyy. Pääosa Joensuussa viettämästäni ajasta kului tällä kertaa lautapelien ja Rokumentti - festarin merkeissä, mutta pitihän parille oluelle toki ehtiä. Ensimmäisen oluen nautin lupaavan näköisessä Vispilänkauppa "gastropubissa", jossa olikin hanassa kahta paikallisen Honkavuoren panimon tuotetta, sekä luotaantyöntävä Hartwallin "panimomestarin vaihtuva hana". Henkilökunta yllätettiin valitettavasti housut kintuissa kun kysyin vaihtuvan hanan sisältöä. "...IPA!" "Mikä IPA?" "Ihan perus IPA!" "Kai sillä joku nimi tai panimo on?" ".... paikallisen panimon IPA". Okei, tilataan siis kaapista pullo, ainakin tiedän mitä saan. Tilat olivat viihtyisät, jos nyt hieman kliiniset.


Sen paremman kokemuksen sain vakiopaikassa, 60's Palaverissa. Joidenkin paikallisten mielestä "paltsu" on nykyään heikolla tolalla, mutta empiiriset kokeeni osoittavat edelleen päinvastaista. Valikoima on laadukas, henkilökunta siitä suht hyvin perillä ja tilat ja musiikki miellyttävät. Nytkin samana iltana olisi ollut luvassa mielenkiintoisen oloinen Jaskan hostaama sokkomaistelu, johon en valitettavasti ehtinyt jäämään. Suodattamatonta Urkkia oli kuitenkin hanassa, eikä siihen päässyt pettymään tälläkään kertaa.


Joensuusta matka jatkui Outokumpuun, jossa tein perjantaina etäpäivän. Istuin työajan lounastaukoa lukuunottamatta miellyttävässä leipomo-kahvilassa, josta paikallisten oli helppo lasisen nurkan läpi seurata kylän menoa. Työpäivän päätyttyä ehdin katsastamaan paikallisen pubitarjonnan. Wildhouse / MetsäHovi, riippuu kumpaa ovea käytät, oli jokseenkin sympaattisen oloinen ja tilava karaokebaari, jossa ei onneksi vielä päiväsaikaan laulettu karaokea. Löytyipä kaapista myös itselleni uusi olut, König Ludwig Dunkel. "Ai tuota tummaa olutta. Viismiljoonaa yheksänsataatuhatta." Ulkovaatteet päällä poistuessani kyyppari kysyi silti varmuuden vuoksi "Otatko lissää?".


Osuvasti kulttuuritalossa elokuvateatterin vieressä sijaitseva Pub Pearl (tai Helmi, tästäkään en tiedä kumpi on oikein) oli huomattavasti pienempi ja intiimimpi paikka, mutta myös viihtyisä. Kaapista löytyi Leffeä ja muutama saman kaliiperin pullo, "hanasta saa Karhua". Jyrki Sukulan kuosiin laittamassa Malmikummussa kävin syömässä kelpo lounaan, mutta "Kaivosburger" - nimeä kantavassa pubin ja hampurilaisravintolan risteytyksessä ei ollut ketään asiakkaana eikä tiskin takana. Kaapissakin oli vain muutama hassu pullo. Jätin siis väliin ja kävelin Alkon (!) kautta kohti linja-autoasemaa, josta alkoi matkani kohti Iisalmea.

Ennen pääkohdetta oli kuitenkin edessä vielä yksi pysähdys, Kuopio, jossa minulla oli muutaman tunnin vaihto ennen Iisalmen junaa. Yritimme päästä paikallisen kaverini kanssa syömään mm. Bierstubeen tai King's Crowniin, mutta kovin oli täyttä. Täällähän on ihmisiä liikkeellä pikkujouluperjantaina! Vatsantäytteeksi saivat kelvata Siipiweikkojen wingsit Foodista ja jälkiruoalle astelimme Maljaan, joka oli kuin ihmeen kaupalla vain puolitäynnä. Maljassahan ei ole muuta vikaa kuin ajoittainen tilan puute, joten nyt olin siellä taas mielelläni. Valikoima on täälläkin mainio ja henkilökunta osaa asiansa. Parin oluen jälkeen matka jatkui junalla kohti Iisalmea.


Joensuu/Outokumpu/Kuopio erityismaininnat:

König Ludwig Dunkel 3.3/5, pullo @ Wildhouse
- Ticki Outokummusta!
Pilsner Urquell Nefiltrovaný 3.5/5, hana @ 60's palaver
- Ei petä
Dry & Bitter Citra Bale Ale 3.4/5, hana @ Malja
- Vitsi menee vähän ohi ilman etunimeä, mutta oluessa on hurjat määrät sitrusta.
- Impstout ties millä mausteilla oranssista tölkistä. Ihanan harhaoppista.

Sarjan aiemmat osat: ForssaLoviisaOulu

No comments:

Post a Comment