24.10.19

Alkon lokakuun uutuuksia sokkona (ja glögit silmät auki)

Pääsin lokakuussa toisenkin kerran osallistumaan Alkon pruuviin, tällä kertaa maisteltavaa oli hieman enemmän kuin alkukuun erikoiserien maistelussa. Täytyy kyllä rehellisyyden nimissä todeta että itse erikoiserässä oli sentään puolenkymmentä olutta, joista muutama ihan oikea uutuus, mutta määrä on silti sen verran mitätön niinkin perinteikkäältä olutalueelta kuin Isosta-Britanniasta, että kritikki oli mielestäni oikeutettua.

Tällä kertaa tarjolla oli peräti 9 olutta sokkona ja avoimella puolella näiden lisäksi ne kaksi edellisen kerran sokkomaistiaista sekä 18 glögiä. Oluet maisteltu sokkona ilman ennakkotietoja, glögit avoimin silmin.

Olut 1:

Vaaleahko kullankeltainen olut, tuoksu ja maku melko lailla pelkkää mallasta. Vähän katkeroakin maussa. Suutuntuma ihan kelvollinen. Ei säväytä suuntaan eikä onneksi myöskään toiseen, joten lienee joku eurolager, niitähän uutuuslistoille riittää.
En ostaisi
Oli: Aldersbacher Ursprung 2.8/5 / 5,6 % / 3,74 € / 0,5 l
Lasketaan osumaksi, vaikken kovin tarkkaan arvausta määritellytkään. Kyllä näitä on hyvä valikoimassa olla, mutta eikö yksi riittäisi?

Olut 2:

Selvästi tummempi kultainen. Tuoksu makeahkoa mallasta. Maku hieman makeaa ja hyvinkin katkeraa mallasta, humala puree lopussa. Nyt ollaan craftimmalla puolella. Ehkä turhankin katkera tapaus. Muistuttaa Mallaskosken True - sarjalaisia.
En ostaisi
Oli: Mallaskosken Strong Helles 3.0/5 / 6,5 % / 3,28 € / 0,5 l
Vähän tarkempi osuma jo. Ei enää true mutta kieltämättä melko strong. Turhankin.

Olut 3:

Kirkas tumma ruskea. Kevyen paahteinen mallas tuoksussa ja maussa. Ei paljon muuta. Ihan OK tämä on, mutta ei juuri säväytä. Varmaan tämä voisi olla Aura Tumma, mutta miksi se olisi nyt Alkon uutuuksissa?
En ostaisi
Oli: Aura Tumma 3.1/5 / 5,2 % / 3,19 € / 0,5 l
Niin. En olisi halunnut osua. Onhan tämä ihan kiva olut ja voitti hiljattain testinkin, mutta kuitenkin kauppavahvuinen suuren "kotimaisen" öykkäripanimon olut, eikä edes aivan uusi sellainen.

Olut 4:

Jokseenkin kuin edellinen, mutta jotenkin vielä pliisumpi. Ei tästä oikein löydä mitään sanottavaa, eikä hyvää arvaustakaan kun Auraa veikkasin jo edelliseen, tietämättä osuneeni.
En ostaisi
Oli: Swannay Dark Munro 2.9/5 / 4,0 % / 4,49 € / 0,5 l
Tämä yllätti. Oikeastaan jopa niin paljon että olisi pitänyt maistaa uudelleen, mutta jäi kiireessä kokeilematta. Olen nimittäin tykännyt tästä aivan hiljattain selvästi enemmän. Tällä kertaa ei kolahtanut mutta luultavasti edelleen aivan hyvä olut.

Olut 5:

Kirkas kultainen. Tuoksu makea, hieman vierremäinen jopa. Maku myös hyvin ohut, makeahkoa mallasta, vähän humalaa. Näiden kanssa olen useimmiten ollut väärässä mutta tutka sanoo taas alkoholittomaksi. Voisiko olla jopa Brooklynin Special Effects?
Jos alkoholiton, ostaisin, jos ei, ehdottomasti en ostaisi.
Oli: Shepherd Neame Master Brew 2.4/5 / 4,0 % / 3,98 € / 0,5 l
Tarkkasilmäisimmät ehkä huomasivatkin ettei tämä ole alkoholiton. En ole kauhean suuressa arvossa tätä olutta toki ennenkään pitänyt, mutta tätä suuremmassa kuitenkin. Erikoiserään myös aivan ala-arvoinen veto, sillä löytyy joka ikisen ruokakaupan hyllystä.

Olut 6:

Kirkas kultainen jälleen. Tuoksu lähinnä sitrusta. Maku melko hedelmäinen, makea, humalainen loppu. Melko ohut on tämäkin. Ajatukset menevät Keisarin Micro-IPAn suuntaan, mutta olisipahan taas kummallista jos osuisi kohdalleen.
Ostaisin
Oli: St. Austell Tribute 3.0/5 / 4,2 % / 3,99 € / 0,5 l
Kelvollinen brittiale joka oli yllättävänkin hedelmäinen nyt. 

Olut 7:

Kultainen jälleen. Tuoksu mainio, reilusti pihkaista humalaa ja hedelmää. Maku hieman kevyempi, mutta löytyy sitä hedelmää sieltäkin. Voltteja tässä ei voi kauheasti olla, mutta muuten oikein pätevä melko perinteinen IPA.
Ostaisin
Oli: Wychwood Hobgoblin IPA 3.4/5 / 5,3 % / 4,48 € / 0,5 l
Perinteinen tosiaan, IPA-versio hyvinkin perinteisestä brittioluesta. Ja aivan toimiva versio onkin.

Olut 8:

Kirkas, syvänkultainen. Tuoksussa makeaa hedelmäistä mallasta. Maussa makeaa mallasta, hedelmää, jonkin verran alkoholia, humaloitu loppu. Oikein hyvä, mutta en osaa kauhean tarkasti tarkentaa. Ehkä joku klassinen belgi?
Ostaisin
Oli: Swannay Old Norway Barleywine 3.5/5 / 8,0 % / 3,89 € / 0,33 l
Tai jos olisin tajunnut että tässähän on se edellisestä pruuvista puuttunut osa erikoiserää niin olisin varmaan tämän osannut sijoittaa. Oikein hyvä olut, mutta ei se ihan tyypillisin barleywine, siksi (tekosyy) lipsahti arvaus ohi.

Olut 9:

Kirkas erittäin tumma ruskea. Tuoksu kuin ruiskaakaota. Kevyen paahteista mallasta ja suklaata. Maku jatkaa samoilla linjoilla. Hieman paahteisempi nyt. Mausteita, mallasta, suklaata, humalaa. Erittäin hyvä tasapaino ja muutenkin maistuva olut. Ei överimakea. Mutta mikä tämä on, en osaa yhtään sanoa.
Ostaisin
Oli: Vakka-Suomen Prykmestar Suklaa Porter 3.9/5 / 7,5 % / 3,98 € / 0,33 l
Vanha tuttuhan tämäkin oli, ja olen tästä kyllä pitänyt ennenkin, mutta en ihan näin paljon. Oikein mainio olut näin syksyn pimentyessä, etenkin kun ei ole jouluolut.

En taida kuitenkaan tämän mittaisesta pruuvista, tai ehkä tulevistakaan, alkaa mitään top - listoja tekemään. Hinta-laatusuhde oli tällä kertaa joka tuotteella aika hyvin kohdallaan, mikä on suht poikkeuksellista Alkolle.

Tisle 1:

Nokkelimmat huomasivat kirkkaan juoman viimeisen oluen vieressä. Ei, kyseessä ei valitettavasti ollut Välivesi, vaan sokkopruuvissa mukana ollut "alkoholiton tisle", joka piti toki maistaa. Tuoksu ei ollut hassumpi, sitruksinen mausteisuus vei ajatukset ginin / GT:n suuntaan. Maku sitten vei ne johonkin viemärin suuntaan. Suutuntuma on kuin hanavedellä, maku on epämääräinen sekamelska yrttejä. Yrittääkö tämä nyt sitten olla gini? 
EN OSTAISI
Oli: Fluère 0,0 % / 27,49 € / 0,7 l
Aika rapea hinta on makuvedelle laitettu. En siis edelleenkään ostaisi.


Gögit

Jos jouluoluet ilmestyvät nykyään kauppojen hyllyille jo syyskuun lopulla, miksipä ei Alko maistattaisi myös glögejä jo lokakuun pruuvissa. Parin vuoden päästä näitä varmaan maistellaan ensimmäisessä kesäloman jälkeisessä pruuvissa, ehtiipä kokeilla kaikki ennen joulua. Itsehän olen suuri glögin ystävä, joten olihan nämä kuitenkin maistettava läpi ajankohdasta huolimatta. Ruokapuolella tarjolla olleet lohipastrami ja ylikypsä karitsa menivät glögin kylkeen aivan passelisti. Suoritin myös vertailua viime vuoden glögimaisteluun (joka oli myös lokakuussa).

Blossa Alkoholfri Glögg

0,0 % / 3,99 / 0,75 l
Ei tämä juurikaan häviä alkoholiversioille. Vahvan mausteinen, melko makea mutta ei liian makea. Oikein toimiva perusglögi halpaan hintaan.
Ostaisin
Viime vuonna: En olisi ostanut, joten parannusta on tapahtunut. Hinta noussut sentillä.

Perinteinen Valkoviiniglögi Luomu

10,0 % / 8,19 € / 0,75 l
Niin perinteinen että taidan maistaa ensi kertaa. Ja glögihän on perinteisesti tehty valkoviiniin. Ei siinä, hyväähän tämä on jos kaipaa jotain kevyempää. Mausteet toimivat hyvin viinipohjan kanssa eikä ole liian makeakaan.
Ostaisin
Ei tarjolla viime vuonna.

Blossa Ekologisk Vit Vinglögg

10,0 % / 8,99 € / 0,75 l
Eikä ole huono tämä Blossankaan versio. Käytännössä sama tuote kuin edellinen. Mutta maksaa 80 snt enemmän oikeuttamatta hintaeroa mitenkään. Vain tästä syystä
En ostaisi
Ei tarjolla viime vuonna.

Jouluhetki Omena-Pihlajanmarja

8,0 % / 7,89 € / 0,75 l
Jos valkoviiniglögikin tuntuu liian perinteiseltä, niin tässä erilainen versio. Oikeastaan tämä on sikäli perinteinen juoma, että makuprofiili on aika lähellä rapakon takaa löytyvää warm (hard) cideria, eli omenahan tätä aika pitkälti dominoi. Sopivasti maustetta seassa, makeus balanssissa, ehkä se pihlajanmarjakin siellä jossain on.
Ostaisin
Viime vuonna: Olisin myös ostanut. Hinta noussut lähes eurolla.

G Luomuglögi Rosé

10,0 % / 8,95 € / 0,75 l
Selvästi marjaisampi kuin aiemmat. Roséviini toimii sekin aika kivasti glögin pohjana. Mausteita myös mukavasti. Ei valittamista.
Ostaisin
Ei tarjolla viime vuonna.

Unser Haus Glühwein

10,0 % / 10,90 € / 1,0 l
Nyt on kunnollista. Rehtiä hehkuviiniä litran pullossa. Tuhtia tavaraa. Mausteista punaviiniä ilman sen kummempia kikkailuja.
Ostaisin
Viime vuonna: Olisin myös ostanut. Hinta pysynyt ennallaan.

Back in Town Organic Glühwein

10,0 % / 8,97 € / 0,75 l
Marjaisampi ja kuivempi kuin Unser Haus. Ei aivan niin perinteinen hehkuviini siis, mutta siitä huolimatta
Ostaisin
Ei tarjolla viime vuonna.


15,0 % / 14,99 € / 0,75 l
Blossan tämän vuoden vuosikertaglögi on erittäin makea, liiankin. Maussa reilusti hedelmiä ja vahvat mausteet. Oikeastaan niitäkin on liikaa. Yrittää ihan liikaa onnistumatta oikein missään ja hintaa tuplat verrattuna niihin parempiin glögeihin.
En ostaisi
Viime vuonna: Olisin kalliista hinnasta huolimatta ostanut, koska Blossa 2018 oli selvästi parempi. Hinta noussut sentillä.

Jouluglögi Vadelma

15,0 % / 9,98 € / 0,75 l
Kertoo melko suoraan etiketissä mitä odottaa. Nestemäistä vadelmahilloa glögimausteilla. Siinä ja siinä oikeuttaako kovempi alkoholiprosentti hinnan nousun, mutta hyväähän tämä kuitenkin on.
Ostaisin
Viime vuonna: Olisin myös ostanut. Hinta noussut 50 snt.

Blossa Ekologisk Vinglögg

10,0 % / 8,99 € / 0,75 l tai 5,44 € / 0,375 l
Tuoksu perinteistä Blossaa, mutta maku ei jotenkin toimi. En tiedä mikä tässä on pielessä, ehkä neilikkaa on liikaa. Harvoja epäonnistumisia tässä pruuvissa.
En ostaisi
Ei tarjolla viime vuonna.

Talvi Glögi Luomu

8,0 % / 8,95 € / 1,0 l
Plussaa halvasta hinnasta ja kartonkipaketista. Valitettavasti maistuu myös halvalta kartonkiin pakatulta glögiltä.
En ostaisi
Ei tarjolla viime vuonna.

Nordfors Luomu Punaviiniglögi

11,0 % / 8,48 € / 0,75 l
Markkinointiteksti lähes pelkkää vegaanisuuden buffausta, vaikka ei tuon luulisi niin kauhean harvinaista glögeissäkään olevan. Tämän pruuvin glögeistäkin noin puolet on vegaanisia. Maultaan tämä oli jossain Blossan ja Glühweinin välimaastossa. Aivan hyvä.
Ostaisin
Ei tarjolla viime vuonna.

Tuike Punaviiniglögi Luomu

11,0 % / 5,20 € / 0,375 l
Kova litrahinta, mutta silti pikkupullo on plussaa. Itse tuote on kevyehkö, marjainen, helppo juotava. 
Ostaisin
Viime vuonna: Olisin myös ostanut. Hinta pysynyt ennallaan.

Juhla Glögi

20,0 % / 12,69 € / 0,75 l
Jokavuotinen viinaglögien "klassikko". Stroh-rommia johon on vähän lisätty joulumausteita. Saat paremman glögin lisäämällä mihin tahansa kunnolliseen rommiin joulumausteita. Tai ostamalla lähes minkä tahansa muun tämän vuoden glögeistä.
En ostaisi
Viime vuonna: En olisi silloinkaan ostanut. Hinta pysynyt ennallaan.

Loimu 2019

15,0 % / 14,49 € / 0,75 l
Blossan vuosikertaglögiinhän tätä väkisinkin aina vertaa. Pullo on nätimpi, sisältö parempi. Mausteista marjamehua, joka peittää vahvuutensa. Maultaan ehkä pruuvin kärkipäätä, muttei mitenkään sellaisella erolla että oikeuttaisi tuplahinnan, joten
En ostaisi
Viime vuonna: Olisin hinnasta huolimatta ostanut, mutta muistiinpanojen perusteella tuote ei ole juuri muuttunut. Hinta noussut 50 snt.

G Luomu Väkevä Punaviiniglögi

15,0 % / 9,92 € / 0,75 l
Erittäin makea, mutta ei kuitenkaan imelä. Makeus peittää vahvuuden. Melko mehuisa. Jos haluaa vahvempaa glögiä, kyllä tämä ainakin Juhla_Glögin pesee joka mittarilla (okei, ei vahvuudessa, mutta sitä saa terästämällä lisää).
Ostaisin
Ei tarjolla viime vuonna.

Vana Tallinn Authentic Väkevä Viiniglögi

15,0 % / 11,89 € / 0,75 l
Näyttää ihan viattomalta glögiltä, mutta liköörin tuoksu paljastaa jekun jos et ole nähnyt pulloa. Maku on jonkinlainen 50-50 sekoitus Vana Tallinnaa ja perinteisempää glögiä, reilulla höysteellä palanutta kumia. Pruuvin surkein, saa jopa Juhla_Glögin maistumaan hyvältä.
EN ostaisi
Ei tarjolla viime vuonna.

The Rocky Cookie Glögg

8,0 % / 9,98 € / 0,75 l
Viime vuoden erikoisglögihitti oli Rocky Road, tänä vuonna tarjolla on hieman omituisesti nimetty Rocky Cookie, joka on melko lailla sama tuote. Erittäin pähkinäinen, suklaisen makea. Kaukana mistään glögiksi miellettävästä, mutta ajaa kieltämättä samaa asiaa ja maistuu aivan hyvältä. Jos haluat jotain "räväkkää" niin mene roskiin. Jos haluat erikoisemman glögin niin tässäpä hyvä tuote.
Ostaisin
Ei tarjolla viime vuonna.

Viime vuodelta pudonneet: Tuike Rosé Glögi Luomu (en ostaisi), Blossa Vinglögg (ostaisin), Dufvenkrooks Vitvinsglögg Ekologisk (ostaisin), Talvitori Organic Glühwein (en ostaisi), Tähti Glögi Luomu (ostaisin), Hehkuviini (ostaisin), Rocky Road Glögg (ostaisin), Dufvenkrooks Mocca & Choklad (ostaisin) Yhteensä 6 ostaisin, 2 en ostaisi, 4 luomu

Uudet tälle vuodelle: Perinteinen Valkoviiniglögi Luomu (ostaisin), Blossa Ekologisk Vit Vinglögg (ostaisin), G Luomuglögi Rosé (ostaisin), Back in Town Organic Glühwein (ostaisin), Blossa Ekologisk Vinglögg (en ostaisi), Talvi Glögi Luomu (en ostaisi), Nordfors Luomu Punaviiniglögi (ostaisin), G Luomu Väkevä Punaviiniglögi (ostaisin), Vana Tallinn Authentic Väkevä Viiniglögi (en ostaisi), The Rocky Cookie Glögg (ostaisin) Yhteensä 7 ostaisin, 3 en ostaisi, 8 luomu

Ostettavien valikoima siis kohdallani lisääntynyt ja odotettavasti sekä ilahduttavasti luomupainotus samoin.

No comments:

Post a Comment