19.10.18

Alkon lokakuun uutuusoluet ja -gögit

Tällä kertaa Alkon pruuvissa luvattiin sokkopuolella olevan 10 olutta. No, numero 9 ei ehtinyt pruuviin ja lopulta selvisi ettei se olisi ollut edes olut, kuten ei myöskään numero 10. 8 on kuitenkin aivan hyvä määrä. Lisäksi avoimella puolella oli tarjolla peräti 16 glögiä, jotka piti tietenkin käydä maistamassa. Tässä siis sokkoarviot oluista ja perään avoimet arviot glögeistä.

Olut 1:
Varsin vaisu ja mauton tapaus heti alkuun. Kalpean keltainen. Ei oikein hajua eikä makua. Vähän viljaa vain. Tämän on pakko olla joku alkoholiton.

Lähestulkoon, sillä tämä oli Lapin Kulta I. Ei kovin vahva suoritus.

Olut 2:
Tuoksu lupailee jo vähän parempaa, mutta maku ei juurikaan. Kovin ohueksi ja mitäänsanomattomaksi tämäkin jää, vaikka onkin edellistä parempi.

Tämä oli San Miguel Fresca, rima ei siis vieläkään noussut järin korkealle. Mikä järki tällaisia on tuoda uutuksiinsa sisään syksyllä?

Olut 3:
Tämä on tumma, mutta muuten ei juuri askelta ylöspäin ole huomattavissa. Makea, viljainen, hieman maltainen. Pakkohan tämän on olla alkoholiton kun mitään puhtia ei löydy?

Vaan ei ollut. Oli Erdinger Dunkel. Yllättävän huono.

Olut 4:
Edelleen mennään ohuella linjalla. Tässä makeus toimii edellistä paremmin, muistuttaa laktoosia. Mukana myös hieman kahvin ja suklaan aromia. Ihan toimiva. Voisi olla Big Drop Stout jos alkoholiton, mutta ehkä tässä joku voltti on?

Poppels Mörk Lager oli kyllä odotettua parempi, vaikka meinasikin sekoittua alkoholittomaan.

Olut 5:
Tämäkin tuoksuu mallasmehulle, mutta maku vihjaa että ei ainakaan enää olla alkoholittomissa. Kevyt on tämäkin, mutta ei huono, joskaan ei hyväkään. Voisi olla Olvin Hi-Hop, mutta muistelen sen kyllä paremmaksi.

Aura Bock. Enpä ihan heti bockiksi arvannut. Jää hyllyyn jatkossa.

Olut 6:
No nyt päästiin asiaan! Tuoksussa tummaa hedelmää, makeaa mallasta, alkoholiakin. Paitsi että maku vetää maton alta. Mitä ihmettä tämä on? Makeaa mallasta ja mausteita. Kuin julmustia joisi. Ei sinänsä huono, muttei yhtään niin hyvä kuin tuoksu lupaili. Outo.

Green's Dubbel Ale on täysin ohraton olut, joka selittää outouden. En kyllä näe tälle käyttötarkoitusta, kun jotkut panimot tekevät nykyään hyviäkin gluteenittomia.

Olut 7:
No vihdoin, toiseksi viimeisen oluen kohdalla, oikeasti asiaan. Tummaa hedelmää, makeaa mallasta, alkoholia. Maussa näiden lisäksi myös mukavasti mausteita. Kanelia ja neilikkaa puskee. Piparinen. Ihan sellainen fiilis että olen juonut tämän ennenkin, mutta en vain osaa paikallistaa. Veikkaan jotain Muflonia.

Sitähän tämä ei kuitenkaan ole, vaan Sori Vinum Secale, joka on kypsytetty Kyrön Koskue-ginin tynnyreissä. Ginisyys sekoittui piparisuudeksi minulla tällä kertaa. Varsin mainio olut joka tapauksessa.

Olut 8:
Viimeinen olut herättää lupauksia jo kaataessa. Erittäin paksu pikimusta olut, jossa vaahto on kermaisen ruskea ja olutta jää lasin reunoihin roikkumaan pyörittäessä. Tuoksu on huumaava yhdistelmä makeaa paahteista mallasta, suklaata, kahvia, alkoholia. Maussa samoja elementtejä, joiden seuraksi lyöttäytyy myös sopivasti polttava chili. Ajatukset vievät taas Xocovezan suuntaan, vaikkei se näin tulinen olekaan.

Tuttuhan tämä kyllä oli, vaan ei Xocoveza. Westbrookin Mexican Caken olin maistanut nimittäin alle kaksi viikkoa sitten Konttorissa Tampereella. Edelleen aivan erinomainen jälkkäripommi, vaikka hintaa onkin melkoisesti.

Lokakuun uutuudet top 3:

1. Westbrook Mexican Cake Imperial Stout - 4.3 / 27,90 € / 0,65 l / 0,10 p/€/l
2. Sori Vinum Secale (Kyrö Distillery Gin BA) - 3.7 / 7,98 € / 0,33 l / 0,15 p/€/l
3. Green's Dubbel Ale - 3.3 / 4,59 € / 0,33 l / 0,30 p/€/l

Lokakuu uutuudet top 3 hinta-laatu:

1. Lapin Kulta I - 2.1 / 0,98 € / 0,33 l / 0,70 p/€/l
2. Aura Bock - 2.7 / 2,98 € / 0,5 l / 0,45 p/€/l
3. San Miguel Fresca - 2.7 / 1,98 € / 0,33 l / 0,45 p/€/l

Mitähän tästä tasosta nyt sitten sanoisi. En sano mitään.

Alkon gögit vm. 2018


Sitten jotain aivan muuta, nimittäin 16 glögiä. Valitettavasti nämä oli maisteltava kylmänä, mutta kyllä siitäkin jonkinlaisen käsityksen tuotteista sai.

Blossa Alkoholfri Glögg 0,0 % / 0,75 l / 3,98 €
Tuoksu aivan hyvä, mutta maistuu lähinnä mehulta, kuten alkoholittomat glögit tapaavat tehdä. En ostaisi.

Tuike Rosé Glögi Luomu 8,0 % / 0,75 l / 8,29 €
Aivan kuin mausteinen rosé-viini. Tai oikeastaan mausteinen rosé-kotiviini. En ostaisi.

Tuike Punaviiniglögi Luomu 11,0 % / 0,375 l / 5,20 €
Ei ollenkaan hassumpi. Kuin hyvä punaviini jossa on sopivan hillitysti mausteita. Pienestä pullokoosta myös plussaa. Ostaisin.

Jouluhetki 8,0 % / 0,75 l / 6,99 €
Lähes täysin väritön. Tuoksuu omenamehulle. Maistuu... omenamehulle. Tuo mieleen USAn warm cider touhun. Eli toimii jos pitää sellaisesta. Glögi tämä ei oikein ole. Silti ostaisin.

Blossa Vinglögg 10,0 % / 0,75 l / 8,79 €
Ei siis vuosikertaversio vaan se perustuote. Blossa on Blossa. Ehkä Alkon klassisin glögi. Hyväähän tämä on, joskin yllätyksetöntä. Ostaisin.

Dufvenkrooks Vitvinsglögg Ekologisk 10,0 % / 0,75 l / 8,85 €
Vaalea glögi jossa on selvästi valkoviinin pohja. En erityisesti pidä makeista valkoviineistä, mutta tämä kyllä toimii. Sopivasti mausteita ja potkua. Makean valkkarin ystävälle. Ostaisin.

Talvitori Organic Glühwein 10,0 % / 0,75 l / 8,98 €
Hauskan nimen ovat Saksassa keksineet. Itse tuote ei oikein vakuuta. Liian kirsikkainen minun makuuni. Toiminee jos haluaa kirsikkaa glögiinsä. En ostaisi.

Tähti Glögi Luomu 15,0 % / 0,75 l / 9,48 €
Aika paljon on kirsikkaa tässäkin, mutta ei niin dominoivassa roolissa. Runsas alkoholi ei vielä tuoksu, mutta maistuu kyllä. Tämähän on aivan hyvä. Vahvan glögin ystävälle. Ostaisin.

Jouluglögi Vadelma 15,0 % / 0,75 l / 9,48 €
Vadelma tulee päälle jo tuoksussa ja jatkaa dominanssiaan maun puolella. Mutta jotenkin tämä toimii. Mainiosti. Erilainen, toimiva glögi. Makea. Ostaisin. 

Unser Haus Glühwein 10,0 % / 1,0 l / 10,90 €
Tämä on enemmän glühwein minun makuuni. Karpalo ja mustikka toimivat paremmin kuin kirsikka. Tasapainoinen. Ei erityisen mausteinen, enemmän marjainen. Ostaisin.

Hehkuviini 22,0 % / 0,75 l / 10,99 €
Alkon klassikko tämäkin. Ja itse asiassa tosi samanlainen kuin Blossa. Tosin voltteja on tässä hyvin reilusti, mikä tuntuu maussa. Vahva perusglögi jossa ei ole oikeastaan mitään vikaa. Ostaisin tätäkin.

Rocky Road Glögg 15,0 % / 0,75 l / 11,48 €
Eikö kukaan ajattele lapsia? Miten Valvira on päästänyt tämän läpi? Henkilökohtaisesti minua ei tietenkään haittaa, mutta onhan tämä pullo melkoista karkkia ja voltteja on 15. Itse juoma on hyvin hämmentävä ja nimensä mukainen. Glögiä johon on sekoitettu pähkinää ja vaahtokarkkia. Hemmetti, hyvää. Ostaisin. Olisin itse asiassa hieman rapeasta hinnasta huolimatta ostanut heti pruuvin jälkeen, mutta ei ollut vielä hyllyssä.

Dufvenkrooks Mocca & Choklad 15,0 % / 0,75 l / 11,98 €
Tuoksu hämmentävän kahvinen. Maussa glögiä, kahvia, vähän suklaatakin. Perin kummallinen tapaus. Ehkä jää posin puolelle tämäkin, vaikka en pidä yhtä paljon kuin edellisestä. Ostaisin. Ehkä. 

Juhla Glögi 20,0 % / 0,75 l / 12,69 €
Yhdyssanojen juhlaa. Klassinen konjakkiglögi. Tai Stroh rommi tästä lähinnä tulee mieleen. Eli sellaisen ystäville sopii. Joisin jos tarjottaisiin, mutta en ostaisi.

Loimu 2018 15,0 % / 0,75 l / 13,99 €
Lignell & Piispasen vastine Blossalle. Pullo on kiva, eikä juomakaan huono. Vähän marjamehun puolelle lipsuu, mutta aivan hyvä kuitenkin. Makeasta päästä. Ostaisin vaikka hinta koetteleekin hieman.

Blossa 2018 15,0 % / 0,75 l / 14,98 €
Tätähän moni aina odottaa. Ilmeisesti Blossa on odotusten vanki eikä voi tyytyä glögimäisiin glögeihin. Tämäkin on jotain ihan muuta. Appelsiiniä, kanelia, yrttejä, olen inkiväärinkin maistavinani vaikka sitä ei makuluonnehdintaan ole listattu. Näyttää warm ciderilta, maistuu mausteiselta appelsiinimehulta. Toimii jos olet kokeileva luonne, ei jos haluat glögin makuista glögiä. Eli kuitenkin, ostaisin.

Rima ei kohdallani ole järin korkealla gögien suhteen. 12/16 tarttuisi tilaisuuden tullen mukaan. Tuskin tulee kaikkia kuitenkaan kokeiltua. Rocky Roadia nappaan kyllä pullon jostain.

No comments:

Post a Comment