23.6.22

Olutkohde: Tromssa

 Ehdimme Lapin matkallamme myös käymään sivistyneen maailman suurimmassa napapiirin pohjoispuolisessa kaupungissa, eli Tromssassa. Tromssa on kohtalaisen suosittu turistikohde ja mm. Hurtigruten - laivareitti tuo sinne paljon turisteja jo alkukesästä. Luultavasti isolta osin tästä johtuen Tromssassa on koko Norjan suurin ravintolatiheys - asiakaspaikoille mahtuisi yhtä aikaa kolmannes kaupungin väestöstä. Tämä on johtanut ainakin kovaan tasoon, ja ehkä hinnat ovat myös Pohjois-Norjalle halvat, en tiedä. Kenellekään muulle ne eivät sitä kyllä ole, sillä tämä lienee ainoita paikkoja maailmassa jossa jopa Helsingin hintoihin tottuneella kirpaisee lompakossa käydä oluella.

Tromssassa on viitisen kappaletta Untappdin verified venue - pubeja, mutta aloitimme tutkimukset muualta. Rorbua mainostaa olevansa Norjan kuuluisin pubi, ja väite saattaa hyvinkin pitää paikkansa, sillä pubista lähetettiin 1987-2003 viihdeohjelmaa Du skal høre mye, jota kuvattiin Rorbuassa. Nykyinen Rorbua ei toki ole enää samassa rakennuksessa, mutta käsittääkseni sisustus on pyritty pitämään entisellään ja seinillä olikin kuvia viihdeohjelman kuvauksista.


Valikoima ei Rorbuassa päätä huimannut, mutta Mackin ja Tromssan keskustassa sijaitsevan "Norjan Mattssonin" eli Mack Mikrobryggerin tuotoksia löytyi hanasta ja kaapista useita, tosin juuri antamani lempinimi kertonee tarpeeksi siitä miten noihin mikro-Mackin tuotteisiin kannattaa suhtautua. Jotain hyvääkin löytyi, nimittäin Tromssan saarella sijaitsevaa Graff Brygghusia, joka tuli matkalla todettua erinomaiseksi panimoksi.


Jos Rorbua oli Norjan kuuluisin pubi, seuraava kohteemme Ølhallen oli sitten Tromssan vanhin. Kyllä, paikka on Mackin "panimoravintola", mutta tätä ei kannata säikähtää. Ølhallen on ehdottomasti käymisen arvoinen.


50 hanaa, kaikki Norjasta, pääosa läheltä. Jos ehdit käydä Tromssassa vain yhdessä pubissa, olkoon se Ølhallen. Erinomainen tunnelma ja valikoima, ja ainakin tällä kertaa mainio henkilökunta, kun tiskin takana oli puhelias Chicagosta asti Tromssaan päätynyt kyyppari. Norjan kalliita hintoja tasoittaa hieman mahdollisuus tilata pieniäkin annoksia. Tuopin hintahan Tromssassa on tyypillisesti 13-15 € luokkaa. Tukevammista oluista voi joutua maksamaan tuplat, niin kolminumeroisen summan saa helposti kulumaan illassa ilman sen tukevampaa humalatilaa. Eihän se yhden tai kahden matkaillan aikana niin paha ole, mutta täällä asuessa kävisi kovastikin lompakolle.Ja niin, Tromssassa jostain syystä täytetyt eläimet, etenkin jääkarhut, ovat pakollinen sisustuselementti. Tämä esimerkki on Ølhallenista, josta löytyi myös komea pisuaarigalleria.


 


Verified venue - listalta kävimme muutaman, ja löytyi sekä hittejä että huteja. Kävelykadulla sijaitseva Tromsø Mikrobryggeri & Balthazar Vinbar oli erittäin viihtyisä, joskaan paikan päällä ei panimoa ollut. Paikka näyttää kadulle todella pieneltä, mutta jatkuu pitkälle sisälle. Tilaa saattaa siis olla vaikkei se siltä näyttäisi.Cafe Sånn oli myös paremmasta päästä. Karun ulkokuoren alta löytyi sympaattinen sistustus ja varsin kelvollinen hanavalikoima.Agenturet roikkuu myös sekä Ratebeer-arvioiden kärkipäässä, että Untappdin verified - listalla, mutta ei tällä kertaa omaan hermooni osunut yhtä hyvin. Ehkä osin siksi että kaipasin norjalaisia oluita ja Agenturetin listalla oli enemmän tuontitavaraa. Sisustus oli huolitellumpi ja sijainti varsin kelvollinen kävelykadun kupeessa, tosin Tromssassa mikään ei ole erityisen kaukana, sillä keskusta on kompakti ja käveltävä.
Verified - listan Blå Rockia kävimme ihastelemassa vain ulkoa päin, mutta paikallisen Ratebeer-käyttäjän mukaan sielläkin kannattaa käydä. Lisäksi Vinmonopolet osoittautui vähintään Systembolagetin tasoiseksi karkkikaupaksi, eivätkä hinnatkaan olleet yhtä karmeat kuin baareissa, vaikka Ruotsin versiota ylempänä olivatkin. Alkoon tottuneelle kohtuuhintainen ja laadukas monopoli.


Tromssaan ei tietenkään lähdetty oluen perässä, mutta kaupunki osoittautui yllättävän hyväksi olutkohteeksi. Pubeissa saa kulutettua useammankin illan (ja satasen) luonto- ja museopäivien päätteeksi.

Tromssa Top 5:

1: Monkey Brew Cygnus X-1 (tölkki @ Mikrobryggeri) 4.1/5
- Lisäpisteitä Rush-viittauksesta.
2: Lervig Original Sin (hana @ Ølhallen) 4.1/5
- Three Bean olisi ollut hanassa mutten viitsinyt ottaa ikisuosikkia. Hyvähän tämäkin oli.
3: Graff Dead Cat Double IPA (pullo @ Rorbua) 3.9/5
- Kansainvälisen tason NEIPA saman saaren pohjoispäästä.
4: Qvænbrygg Old Ale (hana @ Cafe Sånn) 3.7/5
- Ihan tulee vanhat hyvät Ola Dubh - ajat mieleen.
5: Graff °6 Patersbier (hana @ Ølhallen) 3.7/5
- Graff osaa näköjään monta tyyliä.

Käykää, maistelkaa, katselkaa.

No comments:

Post a Comment