24.6.24

Olutkohde: Japani

 

Japani ei ehkä ole se ilmeisin olutkohde, paitsi olutharrastajalle jolle jokainen uusi maa on mitä mainioin olutkohde. Kolmen viikon matkalla kieltämättä itsekin tuli nautittua mittavat määrät myös nihonshua, eli sakea ja lähisukulaisiaan, mutta tokihan oluttakin ehti nauttia hyvät määrät. Kasaan matkan tunnelmia tähän jollain sumealla järjestyksellä kaupungeittain.

なまビール


Alkuun kuitenkin sananen Japanin yleisimmästä oluesta, joka oli itsellenikin se selvästi useimmin juotu mallasjuoma matkalla, nimittäin otsikossakin mainittu "namabiiru". Kirjaimellisesti käännettynä termi tarkoittaa raakaa olutta, mutta käytännössä hanaolutta, ja sitä tavallisinta mahdollista. Kyseessä on siis joku Asahi/Kirin/Suntory variantti (näitä kaikkia on muuten kaupoissa melko monta versiota jotka eivät maultaan juuri eroa) ja lähes koskaan en tiennyt mitä näistä se oli, mutta ei ollut niin väliksikään. Izakaya-ruokien kanssa kaikki toimivat mainiosti. Joskus sentään minäkin jaksan olla nipottamatta siitä mitä lasiin tulee. Eipähän tarvinut kaivaa puhelinta arviota varten.

Tokio

Suurin, vaikkei ehkä kaunein, Tokio on luonnollisesti se pääkaupunki myös olutskenessä. Näin isossa kaupungissa on ihan kaikkea paljon, ja tähän ihan kaikkeen sisältyy myös käsityöolut. Päädyimme heti ensimmäisenä iltana izakayalta jatkoille Serverlandiin jossa tapasimme legendaarisen Hattori-sanin (tietäjät tietää). Lisäksi tuli käytyä mm. Ebisun Tap & Tumblerin omatoimihanoilla jossa sisään tullessa saa kortin joka laitetaan hanalaitteeseen ja lasketaan itse sopiva määrä olutta lasiin. Kortin lasku kuitataan sitten lähtiessä. Maino konsepti niin maisteluun kuin pitkien särpimiseenkin. Tokion lähettyvillä kävimme myös sympaattisella olutfestarilla, joka saa miinusta muovituopeista, mutta ei muuten juuri kalpene kotimaisille varianteille.









Takamatsu

Tokion jälkeen vuorossa oli Shikokun saaren toiseksi suurin kaupunki ja ehkä koko Japanin (ja siten maailman) udon-pääkaupunki Takamatsu. Hattori-san oli Takamatsusta kotoisin, joten saimme luonnollisesti kasan hyviä vinkkejä. Suosituksia jotka mieluusti jaan myös eteenpäin olivat ainakin Ohloy Brewingin taproom, しろすずめ/ビールルームとりかご, sekä hieman lähempänä sivistystä sijaitseva Taru taru. Nuudelipaikoista Baka ichidai ja izakayoista Mahoroba kannattaa käydä, mutta ei oluen takia. Takamatsussa huomasimme että sen lisäksi ettei Untappdin kartalla tee oikein mitään, myös googlehaku "craft beer" saattaa viedä muuten oikein mukavaan darts-baariin mutta muuta olutta sieltä ei saa kuin perus Asahia. Joten täällä mennään vahvasti "tietäjät tietää" meiningillä.



Osaka

Osaka on monissa piireissä hyvässä maineessa, eikä syyttä. Kaupunki on iso, mutta ei Tokion kokoinen, ja meininki on sitä myöten myös astetta rennompaa. Kääntöpuolena sitten googlen ohjeet eivät ole ihan yhtä timanttisia ja liikkuminen on muutenkin välillä haastavampaa, mutta ei sentään ylitsepääsemättömän vaikeaa. Tokion kohdalla jätin sanomatta, että koska jengiä on niin paljon, niiden parhaiden pienpanimoiden kama loppuu yleensä samantien. Tokiosta. Sen sijaan esimerkiksi Osakassa voi tehdä kuten me teimme, ja mennä loistavan West Coast Brewingin Dark Lab taproomiin jossa odottaa parikymmentä hanaa tuoretta WCB:tä eikä niitä tarvitse jonottaa. Craftia löytyy muutenkin Osakasta helposti, paljon, ja hyvää. Vähän niinkuin Tokiossa.



Kioto

Olimme kuulleet etukäteen, että Kioto on täynnä turisteja ja osin siksi myös hankala liikkua, koska julkinen liikenne on melko lailla bussien varassa ja ne bussit ovat käytäviä myöten täynnä. Vaikka tämä jälkimmäinen pitikin sitten turistipäivänä varsin hyvin paikkansa, oli Kiotossa hyviäkin puolia - myös olutharrastajalle. Lyhyehkön kävelymatkan päästä päärautatieasemalta löytyi kaksi laadukkaan oloista olutmestaa, joiden molempien laadun kävimme myös paikallisesti vahvistamassa: Craft House Kyoto ja Kyoto Beer Lab. Molempien asiakaskunta noin 90-95 % turisteja. Ensimmäinen oli hieman silotellumpi mutta valikoimaltaan laadukas, jälkimmäinen sitten juuri sellainen rosoinen craft-baari mitä toivoinkin löytäväni. Tiskin takana panimolaitteet joilla on tehty laaja ja kohtalaisen laadukas valikoima hanaan sekä caskiin. Pieni paikka oli toki helposti täynnä, mutta oli siellä meille vielä tilaa. Molemmista vaikutti saavan myös ruokaa, mutta se jäi tällä kertaa testaamatta.






Takayama

Kiotosta siirryimme (yhteen monista) "pikku-Kiotoon", Hida-vuorilla sijaitsevaan onsen-kaupunki Takayamaan. Tänne tultiin rauhallisemman meiningin ja onsenien perässä, mutta toki vähintään puolivaloilla etsittiin myös olutta. Ja kyllähän sitäkin löytyi, joskin parhaiten mieleen jäänyt paikka oli sakepanimo jossa maistiaisia sai itsepalveluhanoista suoraan mukiin. Parhaiten Takayaman olutmestoista jäi mieleen ainoassa kuvassa esitelty pieni mutta sympaattinen Moon Tap Beer. Tämän jälkeen kohteina olivat vain Fujinomya ja Chiba, joista ei mainitsemisen arvoisia paikkoja löytynyt, vaikka toki kävimmekin viimeisenä päivänä vielä Akihabarassa Hitachino Nestin erittäin sympaattisessa jokirantabaarissa.


Eri oluita tuli matkalla maistettua laskutavasta riippuen noin 116 kappaletta. Koska valikoima oli hieman eksoottisempi niin otetaan nyt viiden sijaan kymmenen parasta listalle. Yritin viimeiseen asti vältellä import-oluita, mutta Truthissa tuli yksi erinomainen jenkki juotua kun paikka oli kiva ja paikalliset hanat maistettu. Eurooppalaisiin en sentään sortunut.

Japani Top 10

1. Honjo Ginza Chocolate Barley Wine (Honjo, Saitama) 4.3/5, hana @ Fujimi Craft Beer, Tokyo
2. West Coast The Nemesis (++Double Chocolate Version) (Shizuoka, Shizuoka) 4.3/5, hana @ WCB Dark Lab, Osaka
3. West Coast The Guardian (Shizuoka, Shizuoka) 4.3/5, hana @ WCB Dark Lab, Osaka
4. West Coast Legendary Drop (Shizuoka, Shizuoka) 4.1/5, hana @ WCB Dark Lab, Osaka
5. Kunitachi Seasonal Pathways "Winter" (Kunitachi, Tokyo) 4.1/5, pullo @ Sake Shop Gotunda, Tokyo
6. Heretic / Moonlight Meadery Bloody Bee (Fairfield, CA, USA) 4.1/5, hana @ Brewpub Truth, Tokyo
7. West Coast Magical Finish (Shizuoka, Shizuoka) 4.1/5, hana @ WCB Dark Lab, Osaka
8. Hakkaisan Rydeen Beer Alt (Niigata, Niigata), 3.9/5, hana @ jossain päin Gotandaa, Tokyo
9. Shirosuzume Sensei (Takamatsu, Kagawa), 3.9/5, hana @ Torikage, Takamatsu
10. West Coast Escape (Shizuoka, Shizuoka), 3.9/5, hana @ WCB Dark Lab, Osaka

Jonkin tasoista yhden baarin ja panimon ylivoimaa, mutta kyllä Japanista kelpo olutta löytyy joka puolelta. Menkää kokeilemaan jos ette usko, ja kysykää jos jotain jäi tähän kirjoittamatta! Tälle vuodelle saattaa löytyä vielä toinenkin vähän eksoottisempi olutkohde...

No comments:

Post a Comment