28.6.24

Heinäkuun erikoiserä sokkona

 Pruuvipäivälle osui tällä kertaa Tuskan vuoksi otettu lomapäivä, joten päädyin paikalle vasta puoli tuntia ennen pruuvin päätöstä. Tämä osoittautui virheeksi, koska oluethan oli tietty avattu jo reilu kaksi tuntia sitten ja ne olivat siitä asti seisoneet pöydällä. Tarjoutuivat kyllä avaamaan pyynnöstä uudet, ja tähän pyyntöön sitten lopulta tartuinkin luettuani mitä olin maistanut ja mitä mieltä olin niistä ollut. Kaikki paitsi ensimmäinen on siis maistettu koko setin jälkeen uudestaan avoimin silmin. Teemaksi paljastui kuin paljastuikin toista kuuta putkeen "Suomen paras IPA?" joten tähän kysymykseen on vastattu sitten uusintamaistelujen jälkeen.


Olut 1

Tuoksu hyvin tavanomainen, puhtaan maltainen. Makukin melko tavanomainen. Mallasta, vähän humalaa. Hiilihapot tästä ovat pahasti hävinneet mutta tuskin on muuten juuri ehtinyt muuttua. Mikä lie tyhjänpäiväinen eurolager.

En ostaisi

Oli: Karhu 4,6 % 2.8/5.0 / 1,38 € / 4,6 % / 0,33 l

Sellainen kierrepallo tähän sokkopruuvin alkuun! Mietinkin tuoksutellessa että muut on varmaan IPAa mutta tämä on kyllä lager. Pisteet Alkon porukalle tästä kesäjäynästä. En maistanut tätä uusiksi.

Ei ole Suomen paras IPA eikä edes IPA.

Olut 2

Aika syvän kultainen väri. Tuoksu makeahko ja hedelmäinen, vähän pihkaakin. Maku on melko katkera, vähän hedelmäinen, vähän pihkainen. Humalaa riittää lopussa. Aivan kelvollinen IPA tämä on. Voi olla kotimainenkin.

Ostaisin

Oli: Kanavan Aava Belgian IPA 3.7/5.0 / 5,48 € / 6,0 % / 0,33 l

Tuttu tuote viime vuoden panimovierailulta. Silloinkin hyväksi todettu ja hyvähän tämä oli nytkin. Kanavan "talon maku" joka on tietynlainen viljainen puhtaus, löytyi heti uusintamaistolla kun tiesi mitä juo. Belgiestereitä tästä ei tahdo löytyä hyvällä tahdollakaan, mutta hyvä olut joka tapauksessa.

Ei Suomen paras IPA mutta ansaitsee olla keskustelussa mukana.

Olut 3

Vähän samea kultainen. Tuoksussa katkeruutta ja jekkumaisia yrttejä. Yrttisyys jatkuu epämiellyttävänä todella katkeran maun puolella. Vähän humalaa lopussa. Todella epämiellyttävä.

En ostaisi

Oli: Stadin Grapefruit IPA 2.8/5.0 / 4,68 € / 6,5 % / 0,33 l

Vaikka Stadin panimo ei aina maaliin osukaan niin kokeillaanpa tuoreesta uudelleen. Nyt kun juoma on vasta kaadettu ja toisaalta tiedän mitä se on, yrttisyys on tipotiessään ja sen tilalla on oikein miellyttävä verigreippi. Jotenkin tälle ei seisominen sopinut yhtään, mutta tuoreeltaan oikein hyvä tuote, joten vaihdetaan arvosanaksi takaisin vuonna 2020 annettu 3.5/5.0 ja Ostaisin.

Ei ole Suomen paras IPA mutta ihan hyvä maustettu pale ale.

Olut 4

Syvän kultainen väri. Tuoksu hieman makea ja hieman hedelmäinen. Katkeroakin hiipii tuoksun puolelle. Maku katkeran maltainen, vähän hedelmäinen ja pihkainen, humalaa lopussa. Kelvollinen katkeran pään IPA, mutta ei ihan ostamisen arvoinen.

En ostaisi

Oli: United Gypsies Get Hoppy West Coast IPA 3.3/5.0 / 7,0 % / 5,49 € / 0,33 l

Ei tämä uusintamaistollakaan oikein säväytä. Yllättävän vaisu UG:n tuotteeksi, heillä kun yleensä ongelmana on enemmän epätasaisuus kuin jonkinlainen jarruttelu. Tässäkin on kyllä IBUa viskattu 100:n edestä sisään. Ei ihan täysin tyylinmukainen West Coast ehkä.

Ei ole Suomen paras IPA


Olut 5

Samea keltainen. Tuoksu mehuhedelmää ja mallasta. Maku makea mutta myös katkera, mehukasta hedelmää, vähän alkoholia, humalaa lopussa. Aika hyvä, mutta saisi olla hieman raikkaampi kyllä. Vahvan pään NEIPA. Olisiko tässä joku pikavauhtia kyhätty "vahvat oluet" teema, kun tuskin kuitenkaan IPA toista kuuta putkeen (niinpä).

Ostaisin

Oli: Mallassepät Riptide West Coast Double IPA 3.7/5.0 / 8,5 % / 5,23 € / 0,33 l

Raikkaus löytyi kyllä uusintamaistolla kun sai tuoretta ja kylmää. Onhan tämä totutun mainio IPA tältä panimolta. Mutta miten ihmeessä tätä kehdataan West Coastiksi kutsua? Tyylikoulu käymättä. Ehkä pelkästään tuon klaffivirheen takia En ostaisi.

Ei kyllä ole Suomen paras IPA varsinkaan ilmoitetussa tyylissä.

Olut 6

Samea keltainen. Tuoksu melko heikko, hedelmäistä mallasta. Maku hieman hedelmäistä mallasta, vähän humalaa lopussa. Todella löysä ja mitäänsanomaton tuotos. Niin mieto maultaan (tuskin volteiltaan) että tulee mieleen lähinnä joku Lahden Erikois NEIPA Strong.

En ostaisi

Oli: Salama Tune In Tune Out 3.1/5.0 / 7,0 % / 6,07 € / 0,44 l

Juuh jaah. Vielä yhteistyö Frontaalin kanssa. Uusintamaistolla makua on vähän enemmän, mutta ei tämä kovin kummoinen ole silti. Nostetaan nyt himan pisteitä vaikka tasolle 3.3/5.0 mutta kauppaan jäisi edelleen.

Tällä panimolla olisi kyky tehdä Suomen paras IPA mutta tämä ei ole se.

Olut 7

Kirkas kultainen. Tuoksu hedelmäinen, vähän ehkä banaaninen. Maku makeaa hedelmää, mallasta, vähän humalaa. Kovin on tylsä ja tavanomainen. Haiskahti alkuun vehnältä, joten voisi olla white IPA, mutta ei kovin kummoinen, oli mikä vain.

En ostaisi

Oli: Maku Vallankumous NEDIPA 2.8/5.0 / 8,0 % / 4,48 € / 0,33 l

Tyylit eivät näköjään tänään tarkoita paljon mitään, kun ei tämä oikein NE-etuliitettä ansaitse. Uusintamaistollakin tuoksu jotenkin epämiellyttävän hikinen eikä maku paljoa pelasta. Tämän panimon taso on tuntunut hieman laskevan samaa tahtia tölkkien visuaalisen ilmeen kanssa.

Tämä panimo olisi ehkä joskus voinut tehdä Suomen parhaan IPAn, mutta ei enää. Eikä ole tässä tehnyt.


Toinen erä IPA-kisailua oli kyllä selkeästi sitä viime kerran ensimmäistä erää parempi, mutta vähän vaikea tästä on pointtia silti löytää. En ainakaan meinannut kunnioittaa tätä ajatusta laittamalla näitä enää mihinkään järjestykseen, kun edelleen hyvin pieni vähemmistö ansaitsee olla edes mainitun kysymyksen kohteena.

Heinäkuun erikoiserän kouluarvosana:

Aihe: 7-
Sisältö: 7-
Mielikuvitus: 5½
Kokonaisarvosana: 6+

No comments:

Post a Comment