7.3.21

Isot IPAt testissä feat. Kielen Päällä

Pistäydyin Kielen Päällä - Jannen luona laittamassa käyntiin uutta "isot oluet" - blogiprojektia. Ensimmäisenä maistoon otettiin isot IPAt. Jannella oli kourallinen sen kokoisia oluita että maistamiseen tarvitsi taistelutoveria. Minä toin lähialkosta Hiisin Humulus Lupuksen referenssiksi. Jannen blogissa lisää siitä miksi juuri näihin oluisiin päädyttiin sekä tietysti herran omat mietteet maistelusta.

Referenssi: Hiisi Humulus Lupus



Tämähän on yksi maan kovimpia lajissaan. Erittäin mallikas tyylipuhdas tupla-IPA ilman kikkailuja suuntaan tai toiseen. Päiväys on marraskuun lopulla 21, eli oletettavasti tällä on vasta muutama kuukausi ikää. Janne löysi tästä vähän pahvia, ja itsekin ehkä sitten kun se oli mainittu, mutta onhan tämä mainio.

4/5

Iso IPA: Emelisse TIPA



Melko tumma, matala vaahto. Tuoksu on hämmentävä. Enemmän viinimarjaa kuin havuista IPAa. Vähän ohut muutenkin. Maku jatkaa samoilla linjoilla. Maku on myös ohuehko, viinimarjainen. Alkoholi puskee läpi mutta ei mitenkään häiritsevästi. Humalaa on reippaasti, mutta tuntuu vähemmän kuin referenssissä. Ihan hyvä olut tämäkin on, mutta enemmän belgi-IPA kuin West Coast.

3.7/5

Iso IPA: Emelisse Imperial Iced IPA



Tummempi kuin edellinen, matala vaahto tässäkin. Tuoksu tuo mieleen jenkkityylisen barley winen. Makea, tummaa hedelmää, alkoholia. Maku on odotetun intensiivinen. Todella makeaa mallasta, tummaa hedelmää, reilusti alkoholia ja yhtä reilusti humalaa. Kyllä tämä ihan rehti jääIPA on. Ja oikeastaan aika hyvä sellainen. Belgivivahteita on tässäkin, mutta jäävät enemmän rehdin runttauksen varjoon. Mutta ei yhtä hyvä kuin referenssi.

3.9/5

Iso IPA: Dogfish Head 120 Minute IPA



Tämä kai se ennakkosuosikki etukäteen on. Samea, väri jossain Emelissejen välimaastossa. Tuoksu lupaa jo paljon. Sieltä löytyy kaikki hyvän west coast IPAn elementit ja niitä on paljon. Maku vahvistaa korkeat odotukset. Tasapaino on tähän vahvuuteen mieletön. Ja toki muutenkin. Juuri sopivasti hedelmää, havua, alkoholia ja humalaa. Vahvuuden huomaa, mutta volteista melkein puolet on piilossa. Siinä missä edellinen oli ylimakea, tämä on jopa kuiva, mikä toimii aivan erinomaisesti tässä tyylissä. Odotukset olivat korkealla, mutta silti päästiin yli. Aivan mahtava olut.

4.4/5


Oluet saatiin lopulta aika helposti paremmuusjärjestykseen. Ei TIPAkaan heikko ollut, mutta tässä seurassa kyllä. Töiden jälkeen maisteltiin vielä hieman Harjun Makkaratehtaan 7 chilin makkaroita puikulaperunan ja salaatin kanssa. 12 vuotta vanha Schlaflyn Biere de Garde toimitti pätevästi ruokajuoman virkaa. Erinomaisia makkaroita, kokeilkaa niitäkin.


Jatkoa seuraa, sitten joskus.

No comments:

Post a Comment