24.9.22

Alkon syyskuun sokkopruuvi


 Taas mentiin niin sokkona ettei ollut edes mielessä oliko tässä erikoiserä mukana vai mitä että? Mutta mentävä oli, kun lukijat vaatii! Maistelun aluksi joku viinitoimittaja kävi kipakkaa keskustelua Alkon jonkin tason johtoportaan kanssa heidän tavoitteistaan pakkausten hiilijalanjäljen pienentämisessä, ja vastausta kierreltiin kuin huipputason politiikassa. Sellaisen lainauksen kuitenkin kuulin sivukorvalla lähes naurahtaen itsestäänselvyytenä todettuna, että "eihän sellaista tilannetta ole, että me ja ruokakaupat myydään viiniä yhtä aikaa, se on joko tai." No, kaipa tämä tosiaan oli melko itsestäänselvää, mutta ainakin se tiedostetaan myös Alkossa.



Olut 1

Kirkas keltainen, melko tavanomainen vaahto. Tuoksu lähinnä mallasta, vähän pistävä. Maku melko katkera ja tukeva, maltainen, reilusti peräkärryä perässä. Kai tämä joku pils tai bock tms. on?

Ehkä ostaisin?

Oli: Bernard Bohemian Lager 3.3/5 / 4,9 % / 3,78 € / 0,5 l

No joo, en ostaisi varmaan, ja näitähän Alkon valikoima on täynnä. Mutta ihan kelpo yksilö.

Olut 2

Kirkas kultainen. Tuoksu hyvin raikas, puhdas, maltainen. Maku vähän katkeraa mallasta ja humalaa. Varsin hyvä lager.

Ostaisin

Oli: Hartwall Lahden Erikois Vahva Lager 3.7/5 / 7 % / 3,89 € / 0,5 l

No ihan periaatteesta en ostaisi, koska Hartwall. Mutta tulihan tämä puun takaa vähän. Virheetön, maukas. Ei juuri muuta vikaa kuin valmistaja, vielä kun nimikin on vaihtunut Strong Lagerista kotimaisemmaksi.

Olut 3

Kirkas, kellertävä, kultainen. Tuoksussa lähinnä mallasta. Maku tukevahko, puhdasta mallasta on runsaasti ja humalaa perässä. Vähän makea. Tässä vaiheessa mietin että ei kai ne festbierit ole taas maistossa, mutta ei tämä ihan kuitenkaan siltäkään maistu. Hyvä lager kuitenkin.

Ehkä en ostaisi

Oli: Andechs Bergbock Hell 3.3/5 / 6,9 % / 4,74 € / 0,5 l

Perusvarmaa laatua Saksastahan se oli, ja hintakin tullut jopa 0,05 € alas viime kerrasta kun tämä oli maistossa kaksi vuotta sitten. Saattaa tätä tulla ostettuakin, tiedä häntä. Jos Hartwall vaihtui valmistajan takia toisin päin niin vaihdetaan tämä sitten siihen, ostaisin.

Olut 4

Kirkas tummahko, vähän punertava ruskea. Tuoksu viljaista paahteista mallasta. Maussa paahteisen maltaan kaverina kahvia, vähän sherryä, humalaa. Joku vahva tumma lager tämä taitaa olla? Erittäin hyvä sellainen kuitenkin.

Ostaisin

Oli: Weltenburger Kloster Asam Bock 3.7/5 / 7,3 % / 4,98 € / 0,5 l

Klassikko. Pisteet vähän laskivat viime maistosta, mutta silti erinomainen olut.



Olut 5

Vähän samea kultainen, jotain kiinteää kelluu mukana. Tuoksu mausteista mallasta, hiivan estereitä, vähän hikeä. Vai johtuneeko siitä että viinitoimittajat valittavat tuotteiden hikisyyttä tänään. Maku mausteista mallasta, hiivan estereitä, alkoholia, humalaa. Joku kelpo tripel varmaan?

Ostaisin

Oli: Leroy Poperings Hommelbier 3.6/5 / 7,5 % / 3,98 € / 0,33 l

Ei aivan tripel, mutta vahva vaalea ale Belgiasta, joten close enough. Tuttu jo vuosien takaa, ja edelleen maukas perustuote.

Olut 6

Sitten mennään mehuosastolle. Samea keltainen, ei juuri vaahtoa. Mehu tuoksuu jo kaukaa. Ananasta niin paljon että tulee vähän säilykeananaspurkki mieleen, mutta ei haittaa menoa. Sama jatkuu maussa. Erinomainen sumukalja, voisiko olla jopa kotimainen?

Ostaisin

Oli: Omnipollo Eliphas Double IPA 4.1/5 / 8,1 % / 7,99 € / 0,44 l

Naapurin puolelle mentiin, mutta ei se mitään.

Olut 7

Hieman samea ruskea. Tuoksu makeaa mallasta, pähkinää, tummaa hedelmää. Epäilen jotain barley wineä jopa tässä vaiheessa, mutta maku tuottaa pienen pettymyksen olemalla selvästi pliisumpi. Vähän turhankin kevyt. Makeaa mallasta, tummaa hedelmää, humalaa. Ehkä joku luostariale?

En ostaisi

Oli: Chimay Red 3.3/5 / 7,0 % / 4,39 € / 0,33 l

Entisaikojen suosikki sai nyt toisessa sokkomaistossa putkeen kieltävän päätöksen minulta. Sinänsä vahvaa perustekemistä, mutta jotenkin tämä punainen versio ei ole iskenyt enää aikoihin sillä tavalla kuin kaksi muuta klassikkoa. Tähän on hintaakin saatu 0,39 € lisää kahden vuoden takaisesta, tosin ei siltikään ole kallis.

Olut 8

Kirkas ruskea. Tuoksussa makeaa mallasta, karamellia. Maussa makeaa paahteista mallasta, pähkinää, karamellia, humalaa. Vähän jotain hedelmää. Joku jouluolut tästä tulee lähinnä mieleen.

En ostaisi

Oli: Maredsous Brune 3.3/5 / 8,0 % / 3,99 € / 0,33 l

Turvallinen keskitien belgibrown. Ei varmasti tartu ostoskoriin, vaikkei siinä mitään suurta vikaakaan ole. Tässä vaiheessa tajusin listaa lukiessani että tässähän oli ne viime kerralta puuttuneet erikoiserän tuotteet. Vieläpä ripoteltuna pitkin maistelua, joten ei ihme etten teemaa arvannut vaikka luostariviboja tulikin yli yhdestä tuotteesta. Viime kerralla annettu arvio erikoiserästä pysyy, vaikka oluiden arvosanat vähän muuttuivat.



Olut 9

Vielä viimeinen. Vähän samea tummahko ruskea. Tuoksussa pieni happamuus, paahteista mallasta, marmeladia, melassia, ja vaikka alkoholi ei tuoksu niin tuoksu on niin vahva että voltteja riittänee. Maussa mallasta, viskiä, tummaa hedelmää, ruskeaa sokeria, alkoholia, humalaa, ehkä jopa vähän chiliä? Hetken aikaa pallottelin impin ja barley winen välillä, mutta eiköhän tämä barley wine ole. Maustettu, tynnyröity, tai molempia.

Ostaisin

Oli: Teerenpeli Barrel Aged No3 Barley Wine 3.9/5 / 11,0 % / 9,91 € / 0,33 l

Jo valmiiksi mainio Teerenpelin kellariolut on tynnyröinnin jälkeenkin erinomainen. Onhan tällä hintaa, mutta niin on myös makua ja vahvuutta. Hyvä ostos, sanoisin.

Saatiinpa sentään tasoa ylös viime kerrasta, vaikka erikoiserä oli täyteen maistettunakin lattea (ei kahvia). 5/9 eli niukasti yli puolet ostokelpoista kamaa. Hyvä, ehkä seuraavaksi saadaan erikoiseräänkin ryhtiä?

No comments:

Post a Comment