31.8.22

Alkon elokuun sokkopruuvi

 Innokkaan lukijapalautteen myötä piti raahautua taas Alkon pruuville. En muistanut pruuviin mennessä yhtään mitä siellä oli edes tarjolla, joten oluet on maistettu oikein ekstrasokkona. Jälkikäteisinfona sanottakoon että kutsussa oli erikseen mainittu Oktoberfest-oluet, vakiovalikoiman uutuudet ja syyskuun erikoiserät. Näillä eväillä 11 oluen maistoon. Kuten tavallista on, Tuopillinen julkaisi omansa ensin.



Olut 1

Melko kalpea keltainen. Tuoksu puhdasta mallasta, maku katkerahkoa mallasta peräkärryn kera. Puhdas, tyylikäs, humaloitu. Ehkä pils? Saksasta?

En ostaisi

Oli: Spaten Oktoberfestbier 3.3/5 / 5,9 % / 3,98 € / 0,5 l

Niin tosiaan, Oktoberfest. Viime vuonna nämä olivat pruuvissa vasta kuukautta myöhemmin. Nyt menee sitten aika monta arvausta ohi. Arviot kyllä pätevät silti.


Olut 2

Kalpea on tämäkin. Kuin ensimmäisen peilikuva. En löydä juurikaan eroa.

En ostaisi

Oli: Löwenbrau Oktoberfestbier 3.3/5 / 6,1 % / 3,99 € / 0,5 l

Ja aika hankala sitä eroa on vieläkään löytää.


Olut 3

Hieman syvempi kultainen väri kuin edellisissä, myös kevyesti samea. Tuoksu vähän makeampi, mutta maku myös hieman vetisempi. Hyvin olemattomasit humaloitu. Lagerlinjalla edelleen?

En ostaisi

Oli: Erdinger Oktoberfest Weissbier 3.0/5 / 5,7 % / 3,99 € / 0,5 l

No ei ollut ihan lager enää, mutta sen verran mitättömiä nämä festweisset tuppaavat olemaan, että en kritisoisi itseäni kovin pahasti tästä, vaikka Tuopillinen tunnistikin paremmin.


Olut 4

Aivan kirkas, syvä kultainen. Mallastahan tämäkin pääasiassa on. Vähän makea, hyvin hento humalointi. Perusjees. Veikkaan kotimaista lageria.

En ostaisi

Oli: Paulaner Oktoberfestbier 2.9/5 / 6,0 % / 4,19 € / 0,5 l

Lagerin puolelle palattiin, vaikka ei kotimaahan.


Olut 5

Kalpeamman puoleista taas. Tässä tulee vähän katkeruutta jo tuoksuun. Maku myös katkeran puoleinen kohtalaisella peräkärryllä. Veikkaan pilssiä, jostain muualta kuin Tsekistä.

En ostaisi

Oli: Zoller-Hof Export-Festbier 2.8/5 / 5,6 % / 4,19 € / 0,5 l


Olut 6

Tässä vaiheessa veikkaan että jos tässä joku teemaerä on kyseessä niin lager lienee teemana. No, tavallaanhan siinä olin oikeassa. Kirkas kultainen, puhdasta mallasta. Vähän katkeroa, vähän vetisyyttä. Ihan ok tämäkin.

En ostaisi

Oli: Benediktiner Festbier 3.0/5 / 5,8 % / 4,34 € / 0,5 l


Olut 7

Kirkas kultainen. Erittäin mieto maltainen tuoksu. Maku katkerahko, peräkärryllä. Joku pils kai tämäkin, mutta ei oikein iske.

En ostaisi

Oli: Hofbräu Oktoberfestbier 2.6/5 / 6,3 % / 4,38 € / 0,5 l

Sellaiset festioluet tänä vuonna. Melko tasaisen mitäänsanomattomdokattavia kaikki. Tuopillinen diggasi Paulanerista ja Zoller-Hofista eniten, itselle upposi parhaiten Spaten ja Löwenbrau, mutta johtuneeko siitä että olivat ensimmäisenä jonossa. Kaikki olivat muuten selvästi halvempia kuin mikään festiolut itse festeillä, eli jos kotoa löytyy Mass - tuoppi valmiina, halvat festit luvassa. Vieläpä ilman ruuhkia!


Olut 8

No tämä on ainakin jotain muuta. Samea keltainen. Tuoksu on makea ja korostetun hedelmäinen. Persikkaa, ananasta. Maku on melko kevyt, makeahko mallas. Hedelmää vähän vähemmän, humalaakin aika vähän. Veikkaan jotain Mattssonin juicy pale alea, koska juicy pale alena tämä ei olisi kovin hyvä. 

En ostaisi

Oli: Kronenbourg 1664 Blanc 3.2/5 / 5,0 % / 2,86 € / 0,33 l

Jaa, minkähän takia tämä kesäterassiklassikko kannatti tuoda kesän jälkeen Alkon vakiovalikoimaan? No, hinta on ainakin kohtalaisen dokattava, jos ei muuta.


Olut 9

Kirkas meripihka, vaahtokin vähän valkeasta sivussa. Tuoksussa mallasta ja karamellia, maussa katkeraa, kuivaa mallasta, karamellia, pihkaa, mukavasti humalaa. Tämähän on oikein jees. Joku amber/red IPA lienee. Hiisiin osuu jostain syystä arvaukseni, vaikkei heiltä kai tällaista pitäisikään olla tulossa.

Ehkä ostaisin

Oli: Suomenlinnan Hoppe IPA 3.5/5 / 6,0 % / 3,98 € / 0,5 l

No tässä on sentään vähän enemmän järkeä. Tyylikäs brittityylinen IPA, joka sopii alkusyksyn valikoimaan mainiosti. Sanotaan että ostaisin.


Olut 10

Kirkas kultainen. Tuoksu vähän pahvista mallasta, häivähdys lantaa. Maku yllättäen hieman makeaa mallasta, humalaa, puskee sieltä alkoholikin läpi. Joku strong bock tästä tulee eniten mieleen, kun ei ole tarjota juuri muuta kuin potkua. Mallaskoski? Porukan heikoin joka tapauksessa.

En ostaisi

Oli: Abbaye D'Aulne Premier Cru 2.3/5 / 9,0 % / 4,15 € / 0,33 l

No ei ole tosiaan kummoinen tämä.


Olut 11

Hieman samea keltainen. Tuoksu ensin hieman hapan, sitten salmiakkia tai lakritsia maltaan seassa. Maussa samaa lakritsisuutta niin paljon etten juuri muuta löydä. Ehkä alkoholia, humalaa. Mikähän lienee? Joku lakritsilager tästä tulee mieleen.

En ostaisi

Oli: St. Feuillien Triple 3.0/5 / 8,5 % / 4,99 € / 0,33 l

Tulihan se perinteinen "väärin maistettu" olut. Tuopillinen huomasi saman aniksisuuden mitä itse pidin lakritsina. Tosin toisin kuin hänellä, minulle tämä ei toiminut nimen lukemisen jälkeenkään. Olisin normaalisti hairahtanut ostamaan, mutta en tämän maistelun jälkeen tätä erää kyllä osta.

Kaiken lisäksi luin tässä vaiheessa että tässä maistelussa oli kuin olikin erikoiserä, johon kuuluivat kaksi viimeistä olutta. "Luostarityyliset oluet" on kyllä hyvä erikoiserä näin alkusyksyyn, mutta toteutuksesta ei tällä kertaa pisteitä heru. Kuusi tuotetta, joista maisteluun saatiin kaksi. Lopuissa (Maredsous Brune 3.0/5 / 8,0 % / 3,99 € / 0,33 l, Chimay Red 3.1/5 / 7,0 % / 4,39 € / 0,33 l, Weltenburger Kloster Asam Bock 4.1/5 / 6,9 % / 4,98 € / 0,5 l, Andechs Bergbock Hell 3.0/5 / 7,0 % / 4,74 € / 0,5 l) on kyllä ihan klassisia oluita, mutta aivan valtavan yksipuolinen dubbelien näytöshän tästä mainiosta teemasta saatiin aikaan, ja saatavuusfarssi siihen päälle. Ei nyt kauhean hyvin lähtenyt tämä paluu pruuveihin. Ja koko pruuvin saldo 1/11 ostaisin. Toivottavasti ensi kerralla paranee.

Syyskuun erikoiserän kouluarvosana:

Aihe: 8½
Sisältö: 7-
Mielikuvitus: 5-
Kokonaisarvosana: 7-

No comments:

Post a Comment