14.10.22

Suuri glögimaistelu 2022 ja muutama jämäolut sokkona

Tällä kertaa tarjolla oli jonkinlainen oluiden keräilyerä, kun sokkopuolella oli kokonaista kolme olutta. Yksi olisi varmaan edellisestä erikoiserästä puuttunut IPA, kahdesta muusta ei hajua (olivat vakiovalikoiman uutuuksia).


Olut 1 

Kirkas kultainen. Makeahko ja hedelmäinen tuoksu. Maussa makeutta, humalaa. Aika perus IPA tämä tuntuu olevan. Vähän alkoholittoman vierteisyyttä, mutta ei taida kuitenkaan holiton olla. Olisiko tämä nyt se viime kerralta puuttunut erikoiserän IPA? Ei kai, mutta

En ostaisi

Oli: Big Drop Poolside DDH IPA 3.2/5 / 0,5 % / 2,82 € / 0,33 l

Ehkä sittenkin ostaisin! Joku siinä humaloinnissa onnistui luomaan illuusion alkoholista. Hyvähän tämä on.

Olut 2

No tämä sitten varmaan on se puuttunut IPA? Samea keltainen, mehuisen hedelmäistä mallasta tuoksussa ja maussa, mutta maussa kuitenkin myös aika paljon katkeruutta ja kunnon peräkärry perässä. Oikein hyvä sumukalja katkerammasta päästä. Tämähän sen täytyy nyt olla.

Ostaisin

Oli: Lervig Tasty Juice 3.7/5 / 6,0 % / 5,98 € / 0,5 l

Ei tajunnan räjäyttävä, ei erityisen halpakaan, mutta hyvä perusostos.

Olut 3 

Tumma ruskea, vähän beige vaahto. Tuoksussa makeahkoa paahteista mallasta, tummaa hedelmää, alkoholia. Maussa samoja, lisäksi melassia, kahvia, kohtalaisesti humalaa. Aika hyvä. Vähän jouluinen mutta ei taida olla jouluoluiden pruuvi nyt kun näitä on vain yksi. Joku imperial stout?

Ostaisin

Oli: Nøgne Ø Porter 3.5/5 / 7,0 % / 6,99 € / 0,5 l

Alko käyttää tästä nimeä Robust porter, joka lukee etiketissä tyylinä. No, näillä mennään. Samat sanat oikeastaan kuin edelliseen. Hyvä perustuote. Tuttu jo yli kymmenen vuoden takaa. Oli silloinkin hyvä.

Mutta olihan siellä muutakin maisteltavaa tänä aamuna, nimittäin 20 glögiä! Glögin ystävänä tartuin haasteeseen ja maistoin koko sarjan.



Glögi 1  - Ystävän Glögi Puolukka-Punaherukka

Alkuperä: Suomi / Alkoholi: 0,5 % / Sokeri: 140 g/l / 3,99 € / 0,5 l

Tuoksu hyvin perinteinen glögi. Makea, jopa liian. Maku hyvin miellyttävä. Puolukka tuntuu, herukka samoin. Hyvä alku.

Ostaisin

Glögi 2 - Blossa Ekologisk Alkoholfri Glögg

Alkuperä: Suomi / Alkoholi: 0,5 % / Sokeri: 140 g/l / 4,89 € / 0,75 l

Mausteisempi. Tämä on kuitenkin vielä perinteisempi kuin äskeinen. Ainakin näin kylmänä edellistä vetisempi. Kuitenkin tasapainoinen. Erittäin takuuvarma tuote. Ei valittamista.

Ostaisin

Glögi 3 - Blossa Sparkling & Spices Classic Red

Alkuperä: Suomi / Alkoholi: 8,0 % / Sokeri: 60 g/l / 10,98 € / 0,75 l

Tuoksu melko tavallinen punaviini. Maussa tulee myös glögimausteita. Tätä tuskin on tarkoituskaan lämmittää, mutta alkoholi lämmittää ihan mukavasti kyllä. Hyvin erilainen kuin aiempi hittituote Glöet. Intensiivisempi. Toimii kuitenkin.

Ostaisin

Glögi 4 - Dufvenkrooks Valkoviiniglögi Luomu

Alkuperä: Ruotsi / Alkoholi: 10,0 % / Sokeri: 150 g/l / 9,48 € / 0,75 l

Tuoksussa mukavan vahvasti omenaa, vähän glögimausteita. Maku makean omenainen, glögimausteita, on se inkiväärikin siellä. Toimisi jouluflunssaan.

Ostaisin



Glögi 5 - G Valkoviiniglögi Luomu

Alkuperä: Ruotsi / Alkoholi: 10,0 % / Sokeri: 180 g/l / 9,49 € / 0,75 l

Vähän hölmösti nimetty tuote kun ei ole helpoin löytää Alkon hakukoneella. Tuoksu valkoviiniä ja joulumausteita. Maku myös hyvin viinimäinen, makeaa hedelmää, joulumaustetta. En ole yleensä makeiden valkoviinien ystävä, ja tämä muistuttaa kaikessa mausteisuudessaankin vähän liikaa sellaista. Ei minulle, mutta on tälle varmasti ystävänsä.

En ostaisi

Glögi 6 - Alpenglitzern Glühwein Organic

Alkuperä: Saksa / Alkoholi: 10,0 % / Sokeri: 95 g/l / 10,99 € / 1,0 l

Alkon kuvaus sanoo makea, mutta kyllä nämä perinteiset Glühweinit aika kuivakalta tuoksuvat glögien rinnalla. Edelliseen valkoiseen verrattuna sokeria on vain puolet. Maku hieman punaviininen, mutta myös voimakkaan mausteinen, hieman marjainenkin. Ei tämä oikeastaan ihan perinteisimmän kulman Glühwein ole. Nyt tulee pippuriakin takavasemmalta. Oikein hyvä, hieman yllättävä.

Ostaisin

Glögi 7 - Perinteinen Punaviiniglögi Luomu

Alkuperä: Suomi / Alkoholi: 11,0 % / Sokeri: 120 g/l / 8,99 € / 0,75 l

Klassikko jo vuodelta 88, mutta ei tämä tutulta tuoksu! Kirsikkaa paljon enemmän kuin on tavallista nykyään. Maku on kirsikan dominoima, kaneli ja neilikka tulevat perässä. Karpalokin löytyy. Aika mukavan marjainen oikeastaan. Hyvällä tavalla klassinen, vaikka ei istu siihen muottiin missä glögi nykyään on.

Ostaisin

Glögi 8 - Valkia Talviomena Glögi

Alkuperä: Suomi / Alkoholi: 8,0 % / Sokeri: 150 g/l / 8,98 € / 0,75 l

Tuoksu voimakkaan omenainen, lähes omenamehu. Maussa hieman yllättäen päärynä puskee keulaan ja omena seuraa perässä. Kaneli löytyy kun vähän pyörittelee. Aika kiva hapokkuuskin. Pystyn kuvittelemaan rusinat ja mantelit tuomaan luonnetta tähän. Oikein hyvä.

Ostaisin




Glögi 9 - Tuike Punaviiniglögi Luomu

Alkuperä: Suomi / Alkoholi: 11,0 % / Sokeri: 150 g/l / 5,99 € / 0,375 l

Hyvin perinteinen marjainen ja mausteinen glögin tuoksu. Maku samalla linjalla, ehdottomasti makeammasta päästä. "Kuluttajille tuttu" on fraasi jota käytetään kuvauksessa, ja se pitää paikkansa. Pienen pullonsa takia varteenotettava vaihtoehto perusglögiksi.

Ostaisin

Glögi 10 - Blossa Vinglögg Ekologisk

Alkuperä: Suomi / Alkoholi: 10,0 % / Sokeri: 150 g/l / 9,29 € / 0,75 l

Se perinteisempi Blossa. Tarjoaa takuuvarmasti sitä mitä blossa joka vuosi tarjoaa. Marjaa, luumua, mausteita. Ei yhtä makea kuin vaikka edellinen Tuike, vaikka sokeria on saman verran. Alkoholi tuntuu enemmän, vaikka sitä on vähemmän. Hyvä perusglögi.

Ostaisin

Glögi 11 -  Pukki Glögi Luomu

Alkuperä: Suomi / Alkoholi: 15,0 % / Sokeri: 140 g/l / 9,98 € / 0,75 l

Vahvempi kotimainen. Hyvin perinteinen tuoksu, maussa vahvuus tuntuu. Jos tykkää terästää blossaakin rommilla, voi ostaa samantien tätä. Hyvässä ja pahassa. No okei, hyvässä.

Ostaisin

Glögi 12 - Dufvenkrooks Lakka Glögi

Alkuperä: Ruotsi / Alkoholi: 15,0 % / Sokeri: 170 g/l / 10,48 € / 0,75 l

Lakka on ihmeen kauan tehnyt tuloaan glögimaailmaan. Toisaalta kun haistan, en ihmettele. Miellyttävän lakkaliköörimäisen aromin sijaan tuoksu on jotain ihmeellistä hedelmäkarkkia. Ei kutsu. Maku on myös kummallista esanssia, enemmän appelsiinia ja muita marjoja kuin lakkaa. Volttejakin tarpeettoman paljon sotkemaan entisestään sotkuista kokonaisuutta.

En ostaisi




Glögi 13 - Blossa 22

Alkuperä: Suomi / Alkoholi: 15,0 % / Sokeri: 130 g/l / 14,98 € / 0,75 l

Nyt päästiin siihen odotettuun vuosikertaosioon. Blossa on tehnyt siitä vaaleahkon, kuten viime vuosina on tavallista ollut. Alkon kuvaus tarinoi French Quarterin Hurricane - cocktailista, ja vaikka juoma ei ole minulle tuttu, voin kuvitella inspiraation. Tuoksu on melkoinen sekoitus mausteita, rommia, ja jotain hedelmää. Maussa myös melko miellyttävä sekoitus marjaa, hedelmää, mausteita, chiliäkin. Nauttisin tätä vaikka kylmänä ympäri vuoden. Yksi pullo on pakko juoda joulun aikaan lämpimänä. Hinta on luokkaa premium, mutta niin on myös tuote.

Ostaisin

Glögi 14 - Loimu 2022

Alkuperä: Suomi / Alkoholi: 15,0 % / Sokeri: 160 g/l / 14,95 € / 0,75 l

Kotimainen kilpailija on lähtenyt väriskaalan toista ääripäätä kohti. Yksi aamun tummimmista glögeistä tuoksuu mustikalle, lakalle, tuoreelle omenalle. Maku on myös varsin miellyttävä yhdistelmä lähinnä mustikkaa ja omenaa, unohtamatta joulumausteita. Voltteja on tässä kuin edellisessäkin, mutta ne eivät häritse. Lähes yhtä hyvä.

Ostaisin

Glögi 15 - Vana Tallinn Glögi

Alkuperä: Viro / Alkoholi: 15,0 % / Sokeri: 120 g/l / 8,65 € / 0,5 l

Jaahas, ei vaikuta lupaavalta. Väri melko tavanomainen. Tuoksu melko epämiellyttävä sekoitus likööriä ja perusglögiä. Jos aiemmin terästettiin glögiä rommilla niin nyt sitten VT:llä. Maku on yhtä sekava. Tai ei se sekava ole, vaan 50-50 sekoitus vana tallinnaa ja glögiä. Jos sellaista on ollut tapana juoda niin miksei sitten tätäkin. Minulla ei ole ollut tapana.

En ostaisi

Glögi 16 - Juhla_Glögi

Alkuperä: Suomi / Alkoholi: 20,0 % / Sokeri: 130 g/l / 12,98 € / 0,75 l

Se joka pitää Vahvasta glögistä isolla V:llä, ostanee tätä joka joulu joka tapauksessa. Maun salaisuus piilee kuulemma "tilkassa" aitoa brandya. Varmaan samaan tapaan kuin tynnyrikypsytettyjen oluiden tynnyriin jää joskus "tilkka" viskiä pohjalle. Jos pari kertaa aiemmin tässä pruuvissa on terästetty glögiä, niin nyt maustetaan vain sitä terästettä. Brandya tilkalla glögiä, siis. Vaikea uskoa että voltteja on vain 20. Itse juon mieluummin ruskeat viinat erikseen.

En ostaisi




Glögi 17 - Hehkuviini

Alkuperä: Suomi / Alkoholi: 22,0 % / Sokeri: 150 g/l / 12,49 € / 0,75 l

Kotimainen yritys matkia saksalaisia, paitsi jostain syystä tähän on laitettu alkoholia tuplat. Tässä vahvuus häiritsee kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin edelisessä. Tosin kuumentaessa uskoisin tämän olevan vähän vaikeampi juotava. Sinänsä paljon hyviä elementtejä, mutta kyllä tämä on enemmän glögi kuin Glühwein, ja vahvuus häiritsee kuitenkin kylmänäkin vähän liikaa.

En ostaisi

Glögi 18 - Attitude Karpalo-Kinuski Glögi

Alkuperä: Suomi / Alkoholi: 8,0 % / Sokeri: 150 g/l / 9,49 € / 0,75 l

Asennetta! Räväkkää! Voi jukranpuju. "Trendikäs uutuus tuo reipasta asennetta glögivalikoimaan." Hissi meinaa nousta yläkertaan jo tuota lukiessa. Jonkinlainen karpalokinuskikarkki tämä on, ja alkoholi yhdistyy makeuteen melko epämiellyttävästi. Kinuski nousee enemmän pintaan suussa pyöritellessä, ja sopii sitä huonommin. En kyllä ole tästä makuyhdistelmästä koskaan pitänyt sellaisenaankaan, ja glögissä toimii vielä huonommin.

En ostaisi

Glögi 19 -  Rocky Salted Caramel Glögg

Alkuperä: Suomi / Alkoholi: 15,0 % / Sokeri: 150 g/l / 11,99 € / 0,75 l

Rockyt ovat olleet yleensä vähän paremmin minun suuhuni istuvia "rohkeita" valintoja. Tuoksu on aika perinteisen glöginen ja maussakin vähän ihmettelen mihin se suolakaramelli oikein jäi? Hyvin, hyvin tavanomainen glögi, ottaen huomioon kaiken markkinoinnin. Jos pullossa lukisi vain "glögi", saattaisin jopa ostaa. Nyt kuvaus ja tuote eivät kohtaa, joten

En ostaisi

Glögi 20 - Jouluinen Suklaa & Pipari Glögi

Alkuperä: Suomi / Alkoholi: 15,0 % / Sokeri: 150 g/l / 11,99 € / 0,75 l

Suklaa tulee jo tuoksuun ja jatkuu miellyttävänä maussa. Tämän tyylisiä ne Rockyt ovat tavanneet olla. Pipari on vähän hakemalla haettu juttu, kun glögissä on normaalisti suunnilleen samat mausteet. Mutta kai joku markkinointiheppu on tajunnut että suklaan aromi glögissä tuo mieleen myös piparin. Tämä on ihan kiva erikoisglögi, jos sellaista kaipaa. Ei kahden vuosikertaherkun tasoinen, mutta ihan hyvä erikoisuus kuitenkin.

Ostaisin

Eli yhteensä 13/20 ostamisen arvoisia ja 8/20 luomuja. Molemmat saldot ihan OK. Yleensä olen tehnyt vertailua edellisvuoteen, mutta Alkon glögipruuvissa olen käynyt viimeksi kolme vuotta sitten, niin vertaillaan nyt sitten siihen. 2019 pruuvissa oli 11/18 ostokelpoisia ja 9/18 luomua, eli toisessa luvussa on tullut hieman positiivista kehitystä, toisessa vähän pakkia. Tuolloin muuten molemmat vuosikertaglögit, Blossa ja Loimu, olisivat jääneet hyllyyn. Nyt molemmat olivat aivan pruuvin parhaimmistoa. Yleisenä vertailuna voisi todeta normiglögin hinnan nousseen hieman lähemmäs 10 euroa, mutta hintatason pysyneen muuten aika samana. Premium-glögien hinta on edelleen alle 15 euron.

Jos vaikka ensi vuonna osun paikalle glögipruuviin, niin voisi enemmänkin tarkkailla yksittäisten tuotteiden hinnan muutosta ja valikoiman vaihtuvuutta. Nyt ei ole oikein mieltä kun tauko oli sen verran pitkä.

No comments:

Post a Comment