22.11.22

Alkon jouluoluet sokkona

 

Nyt niitä taas saa, jouluoluita Alkosta. En tietenkään ollut tähänkään pruuviin mennessä täysin varma oliko juuri sitä tarjolla, mutta näin veikkasin!


Olut 1

Hieman samea, kultainen. Kevyesti hedelmää tuoksussa. Maussa hedelmää, maustetta. Kaikkia aika vähän. Ihan tyylikäs ja tasapainoinen, mutta melko pliisu. Joku jouluoluthan tämä taitaa heti olla?

Ostaisin

Oli: Erdinger Schneeweisse 3.5/5 / 5,6 % / 3,98 € / 0,5 l (2019: 3.4/5 / 5,6 % / 3,90 € / 0,5 l)

Sieltähän se perinteinen jouluoluiden keskinkertaisuus tuli heti kärkeen. Maistui hieman paremmin kuin edellisellä sokkonäkemällä ja hinnan korotus on ollut melko maltillinen. Tasavahva suorittaja.

Olut 2

Meripihkaisempi väri, hieman samea tämäkin. Tuoksu makeahko, vähän hiivan estereitä myös. Maussa samoin ja mukana pientä hedelmäisyyttä. Ihan mukava. Vähän enemmän mennään Belgian ja/tai joulun suuntaan nyt.

Ostaisin

Oli: Grünbacher Prinzen-Bock Weisse 3.7/5 / 7,0 % / 4,82 € / 0,5 l

Kas vain, uusi tuttavuus, ja vielä hyvä sellainen. Välillä Alkokin yllättää.

Olut 3

Kirkas kultainen, tuoksu aika viljaista mallasta. Makukin lähinnä mallasta maistuvalla humaloinnilla. Nyt mentiinkin sitten aika perusoluen puolelle. Tosin onhan Stellakin jouluolut, joten ehkä tämä joku sen tapainen on?

En ostaisi

Oli: Hohenthanner Winterfestbier 3.0/5 / 5,8 % / 3,99 € / 0,5 l

Melko mitäänsanomaton keskitien kulkija jokseenkin kaikilla mittareilla. Välillä Alko tekee juuri mitä Alkon odottaakin tekevän.

Olut 4

Kirkas, aiempaa keltaisempi. Melko hedelmäinen ja makea tuoksu. Maussa sitten lähinnä katkeroa, vähän hedelmän häivähdystä, humalaa. Ihan OK, mutta en oikein saa kiinni mitä tämä on. 

En ostaisi

Oli: Weihenstephaner Winter Festbier 3.0/5 / 5,8 % / 3,99 € / 0,5 l

Ks. edellisen oluen kommentit.


Olut 5

Tumma, kirkas. Väri ehkä jotain syvää kuparia. Tuoksu kevyesti paahdettua mallasta, melassia, kahvia. Maku aika kevyt, mallasta, kahvia, melassia. Humalaakin. Aika kevyt. Ihan ok, mutta mutta.

En ostaisi

Oli: Ayinger Winterbock 3.3/5 / 6,7 % / 4,48 € / 0,5 l (2019: 3.3/5 / 6,7 % / 4,58 € / 0,5 l)

Kestosuosikki, joka meni viimeksikin ohi samalla tavalla, mutta taisin silloinkin päätyä ostamaan. Hinta on jopa tullut alaspäin, joten kyllä tämän edelleen mieluusti mukaan nappaa. Helppo perusjuoma. Myydään Celebrator Doppelbockina muun ajan vuodesta.

Olut 6

Kirkas kuparinen olut, vaahtoa ihan mukavasti. Tuoksu hieman kahvinen paahdettu mallas. Maku aika kevyt, paahdettua mallasta, kahvia, humalaa. Vähän vetinen, mutta ei pahasti. Helppo perusjuoma tämäkin.

En ostaisi

Oli: Õllenaut Tume 3.0/5 / 4,9 % / 3,14 € / 0,5 l

Annoin tälle reilu kuukausi sitten 3.5/5, joten ehkä mielentila oli nyt vain väärä. Eihän tässä mitään vikaa ole, ja hinta on melko edullinen.

Olut 7

Erittäin tumma ruskea, tuoksussa paahteista mallasta ja häivähdys kahvia. Maku aika kuiva, paahteista mallasta, kahvia, humalaa. Joku tylsä tumma lager tai lagermainen jouluolut.

En ostaisi

Oli: Stallhagen Julbock 3.1/5 / 6,8 % / 4,42 € / 0,33 l (2017: 3.1/5)

Myös pääsiäisoluena myytävä Stallhagenin joulupukki on kyllä juuri mitä tuossa sokkona lausahdin - tylsä. Ja huomattavasti kalliimpi kuin muutama edeltävä olut, vaikka kotimaista mieluusti tukeekin.

Olut 8

Erittäin vaalea keltainen, kirkas. Tuoksussa häivähdys hedelmää, lähinnä mallasta. Maku hieman hedelmäinen, jotain estereitäkin olen löytävinäni, melko vetinen. Hieman humaloitu. Tästä tuli maistaessa mieleen Schneeweisse, mutta nythän tiedän sen olleen jo alussa.

En ostaisi

Oli: Teisnacher Pils 2.9/5 / 4,5 % / 3,15 € / 0,5 l

Melko mitäänsanomaton pils näin jouluoluiden keskelle. 


Olut 9

Syvän kuparinen runsaalla vaahdolla. Maussa makeahkoa paahteista mallasta, karamellia, tummaa hedelmää. Maussa samat ja lisäksi vähän estereitä, alkoholia, humalaa. Perusjouluolut, mutta paremmasta päästä.

Ostaisin

Oli: Santa Olaf Christmas Ale 3.5/5 / 5,8 % / 4,78 € / 0,44 l

Edellisellä maistolla tämä oli aivan vihannessoppaa, tosin silloin oli alkoholiakin 0,2 %-yks. vähemmän. Positiivinen yllätys!

Olut 10

Kirkas kultainen, tuoksu jotenkin funky mallas. Maussa pieni makeus, pieni hedelmäisyys, lähinnä muuten mallasta ja katkeroa. Joku vahva lager tästä ensin tulee mieleen, mutta ei ehkä tarpeeksi puhdas siihen. Kuitenkin joku ale?

En ostaisi

Oli: Ridgeway Very Bad Elf 2.9/5 / 7,5 % / 4,88 € / 0,5 l

Mietin kyllä alitajuisesti tätä Bad Elf sarjaa, tosin vielä vahvempaa ja metallisempaa (ja parempaa) Criminally Bad Elfiä. Eipä tässä kovin paljoa ulottuvuuksia ole, mutta vahvan brittialen ystävälle uponnee.

Olut 11


Kirkas kultainen tämäkin, tuoksussa pientä hedelmää. Maussa pieni makeus, pieni hedelmäisyys, vähän humalaa. Pliisu. Lähes sama olut kuin edellinen, mutta vähän vähemmän funky ja ei ihan niin ylikatkera.

En ostaisi

Oli: Shepherd Neame Christmas Ale 3.1/5 / 7,0 % / 4,99 € / 0,5 l (2019: 2.6/5 / 7,0 % / 4,99 € / 0,5 l)

Kauas ei tosiaan menty. Onhan tämä jonkinlainen klassikko, mutta ei ole koskaan omiin suosikkeihini kuulunut. Ei tälläkään kertaa. Hinta tasan sama kuin viimeksi, pisteet vähän armollisemmat tällä kertaa.

Olut 12

Yhtäkkiä keskelle oletettua joulumaistelua pamahtaa sumukaljaa. Samea keltainen, suht paksu vaahto, tuoksu mehumallasta, maku samoin. Sopivasti katkeroakin mukana ja aika tuoreelta tämä maistuu, joten tuskin ainakaan ison meren takaa kuljetettu. Hyvää on, jos ei erityisen jouluista.

Ostaisin

Oli: North Brewing Ultra Phase Double IPA 3.9/5 / 8,5 % / 6,50 € / 0,44 l

Varsin miellyttävä uusi tuttavuus, joka tuskin on edes osa mitään jouluolutsarjaa, kunhan tuli samaan aikaan valikoimaan.Olut 13

Kuparin puolella taas värissä. Tuoksussa makeahkoa mallasta, melassia, karamellia, pähkinääkin. Maussa makeaa mallasta, karamellia, pähkinää, vähän humalaa. Hyvää tämä on, mutta en millään saa kiinni mitä, kun ei tämä Belgialtakaan oikein maistu.

Ostaisin

Oli: Fiskarsin panimo Luostarin talvipolku 3.7/5 / 6,7 % / 3,59 € / 0,33 l

Luostaridubbelihan se lopulta oli, mutta syy hankalaan tunnistukseen oli omia käymisteitään kulkeva Fiskarsin panimo, joka on löytänyt tähänkin tuotteeseen miellyttävän monipuoliset käymisaromit.

Olut 14

Kuparissa pysytään, tuoksussa hieman mausteita ja yrttiliköörimäistä katkeraa yrttisyyttä. Maku makeahkoa mallasta, mausteita, yrttejä, karamellia, humalaa. Hyvähän tämä on. Vähnä selvemmin Belgian suuntaan kuin edellinen.

Ostaisin

Oli: Abbaye d'Aulne Christmas Beer 3.5/5 / 9,0 % / 3,92 € / 0,33 l

Viimeksi maistettu viime jouluaattona, jolloin upposi vähän paremmin, mutta aivan hyvähän tämä edelleen on. 

Olut 15

Hieman samea, tumman kuparinen, ruskeahko vaahto. Tuoksussa vahvasti makeaa mallasta, lakritsia, tummaa hedelmää, vähän alkoholiakin. Maussa kevyen paahteista makeaa mallasta, karamellia, lakritsia, mausteita, estereitä, alkoholia, humalaa. Tämän täytyy olla joku ennenkin hyväksi todettu belgi-quad. Maukasta.

Ostaisin

Oli: Gouden Carolus Christmas 4.1/5 / 10,0 % / 4,99 € / 0,33 l (2019: 3.7/5 / 10,5 % / 9,48 € / 0,75 l)

Jotakuinkin näin. Aiemmin ollut näemmä puoli volttia vahvempi ja isossa pullossa. Litrahinta tietysti hieman noussut pieneen pulloon siirtyessä, mutta en pidä muutosta pahana, varsinkaan kun maku parani.

Olut 16

Hieman samea tumma ruskea, tuoksu yllättävän kevyt. Paahteista mallasta, vähän kahvia. Aika viljainen. Maussa viljaista paahteista mallasta, tummaa suklaata, kahvia, ehkä pieni happamuus. Pettymyksen puolelle menee, kun jotain hyvää joulu-imppiä odotin. Joku perustylsä stout, eikä ihan parhaassa tikissä.

En ostaisi

Oli: A. Le Coq Jõuluporter 3.3/5 / 6,5 % / 3,99 € / 0,5 l

Hieman hämmentävää että tuli ensi kertaa tätä maistettua, mutta varmaan samalla myös viimeistä, poislukien tulevat sokkomaistelu. No, onhan se halpa.


Olut 17

Kirkas tumma ruskea. Kevy tuoksu lähinnä paahteista mallasta. Maku samoin, häivähdyksellä kahvia. Helppo mutta pliisu portteri.

En ostaisi

Oli: Ridgeway Lump of Coal Dark Holiday Stout 3.1/5 / 7,5 % / 4,80 € / 0,5 l

Yllättävän kesyä kamaa noilla volteilla. Kovin on juhlava pullo, mutta olut ei niinkään. 

Olut 18

Ja viimeisenä kirkasta meripihkaa ja tuoksussa, no niin, savukinkkua ja mallasta. Tulihan se Schlenkerla sieltä. Maku miellyttävässä tasapainossa. Makeutta, mallasta, savukinkkua, humalaa, vähän alkoholia. Kysymys on vain, mikä Schlenkerla, mutta kyllä se näin vaaleana taitaa olla Eiche.

Ostaisin, ja ostan

Oli: Aecht Schlenkerla Eiche 4.1/5 / 8,0 % / 4,98 € / 0,5 l (2019: 4.3/5 / 8,0 % / 4,98 € / 0,5 l)

Takuuvarma suorittaja, jonka hintakin on pysynyt sentilleen samana muutaman vuoden takaa. Edelleen jouluolutvalikoiman terävintä kärkeä.

Valitettavasti kokonaisuutena Alkon jouluolutsetti ei kovin korkeaa kiitosta ansaitse, mutta onhan se kuitenkin kohtalaisen monipuolinen ja varmaan peruskuluttajan suuhun sopiva. Vaativammalle kuluttajalle löytyy ne pari takuuvarmaa huipputuotetta, mutta positiiviset yllätykset loistavat tänäkin vuonna poissaolollaan, mikä on sääli. 

No comments:

Post a Comment