8.8.24

Sahdinvalmistuksen SM 2024


Vaikka blogin nimi tulee jostain ihan muualta, niin onhan perinnejuomamme sahti kuitenkin äärimmäisen helppoa juotavaa. Taas kerran piti siis suunnata maailman parhaille olutfestareille, eli sahdinvalmistuksen SM-kisoihin. Paikkana oli tällä kertaa äärimmäisen perinteikäs sahtipaikkakunta Isojoki ja siellä sijaitseva Sahtiopisto. Matkaa lähdettiin taittamaan ensin aamujunalla Tampereelle ja siitä Suomen Olutseuran bussilla perille.






Puitteet kilpailulle olivat ainakin turistin kannalta mitä mainioimmat. Lauhansarven lounas oli hyvää ja ruokavaliot huomioivaa, vaikka erinomainen sahtijäädyke ei kaikkien valioon sopinutkaan. Viihtyisässä nurmiparkissa oli jälleen tarjolla kymmeniä sahteja niin kisasta kuin sen ulkopuoleltakin. Suomen Olutseuraa parkissa (ei valitettavasti kisassa) edusti Markku "LaiskanSahti" Lahti kahdella varsin laadukkaalla tuotoksella. Perinnetietoista viihdettä mm. hanurimusiikin ja kuorolaulannan muodossa tarjosi Peura-Areena.


Kisan jälkeen ennen palkintojenjakoa julkistettiin seuraavan kisan sijainti, joka on aina maantieteellisesti kauimpana nykyisestä sijaitseva kisaa hakenut paikka. Ensi vuonna tullaan kisaamaan "Hollolan Lahes", koska Lahtihan on tunnetusti alunperin Hollolan pieni sivukeskus. Kisan järjestävät yhteistyössä kolme alueen toimijaa.


Palkintojenjaossa kokemus oli jälleen valttia, kun tuohihattu toisensa perään asteli korokkeelle palkintoja hakemaan. Kisa oli historiallisen tiukka, kun voittajan ero kakkoseen oli piste ja kakkos- ja kolmossijan ero ei löytynyt pisteistä eikä kympeistä, vaan vasta yseistä, joiden määrässä oli yksi kappale eroa. Itse laskin maistaneeni päivän aikana 29 sahtia joista 21 sai arvosanan **** ja loput kahdeksan ***. Kärkikuusikosta kohdalle osui noin puolet, kaikki toki tuon paremman arvosanan ansainneita.



Kisan jälkeen tarjoutui vielä mahdollisuus käydä aidossa savusaunassa, jonka vieressä sai vilvoitella pienessä idyllisessä korpilammessa. Tämä mahdollisuushan piti toki käyttää ennen pitkälle kotimatkalle starttaamista.

Ensi vuonna ollaan tosiaan paljon lähempänä, mutta toisaalta itsellä olisi pienet synttärijuhlat järjestettävänä samaan aikaan. Saas nähdä miten käy.

No comments:

Post a Comment