1.11.19

Alkon marraskuun erikoiserä sokkona


Jälleen tarjolla Alkon sokkopruuvia, tällä kertaa marraskuun erikoiserän muodossa. Maisteltavana oli kaikki 7 marraskuun erikoiserän olutta, joten vääntäydyin paikalle. Arviot tehty ilman ennakkotietoa oluista tai teemasta. Tosin jo ensimmäistä neljää lasiin kaataessa noteerasin sameat värit ja haistoin trooppisen hedelmän metrin päähän.

Olut 1:

Kirkas kultainen. Tuoksu makeahkoa mallasta ja vähän alkoholia. Alun IPAt-arvaus ei siis ainakaan osunut, koska IPA tämä ei ole. Maku myös makeahko, alkoholi tulee vähän läpi ja humalaa on reilusti. Hieman hämmentävä olut, koska ei missään tapauksessa lager, muttei okein mikään belgiale tai IPAkaan.
En ostaisi
Oli: Mikkeller Sundried Saison 3.4/5 / 6,3 % / 4,99 / 0,33 l
Niinpä tietysti. Craft-saison. Luonnehtisin vähän hintavaksi jos ei olisi Mikkeller. Ottaen huomioon sisällön laadun, luonnehdin silti.

Olut 2:

Nyt päästiin sinne IPAlinjalle. Samea keltainen, tuoksu makeaa mallasta ja hedelmämehua. Maku ei mitenkään överimakea, mutta mehua, hedelmää ja peräkärriä sieltä löytyy. Aika tasapainoinen ja tuoreen oloinen NEIPA. Oikein hyvä. Kotimainen?
Ostaisin
Oli: Cervisiam Jungle Juice 4.1/5 / 8,5 % / 6,66 € / 0,33 l
"Saatanan hyvää" ja tuttu jo Oljenkorren hanasta kesältä. Hintava, mutta hintansa arvoinen.

Olut 3:

Toinen NEIPA perään. Monelta osin identtinen tapaus edellisen kanssa, mutta tuoksusta puuttuu hieman sitä tuoreutta mitä edelliseltä löytyi. Tasapaino silti tässäkin mainio, ei liikaa mehua, mukavasti peräkärriä. Hyvä on tämäkin. Tämä ei ainakaan liene Suomesta kun tuoreutta uupuu.
Ostaisin
Oli: To Øl The Boss IPA 3.9/5 / 6,8 % / 5,98 € / 0,5 l
Hinta-laatusuhteeltaan jopa Jungle Juicea parempi, koska sekä halvempi että isommassa tölkissä, eikä laadulta juuri jää jälkeen.

Olut 4:

Tämä on taas kirkkaampi kultainen. Tuoksu lähinnä limemehua mallastwistillä. Maku pitkälti samaa. Tuo mieleen lähinnä radlerin tai jonkun meksikolaisen lime - läppäoluen. Ihan juotava, mutta ei oikein paini samassa sarjassa aiempien kanssa.
En ostaisi
Oli: Helsinki Brewing Hietsun Aurinko Lemon IPA 3.0/5 / 5,6 % / 4,34 € / 0,33 l
Helsinki Brewing on hieman harhaanjohtava nimi, sillä kyseessä on käsitykseni mukaan kiertolaispanimo joka tekee oluensa Sorilla, eli Tallinnassa. No, tätä olutta en olisi muutenkaan suositellut.

Olut 5:

Paluu NEIPAn maailmaan. Sameaa keltaista, mehuisaa hedelmää ja mallasta. Hyvä tasapaino tässäkin ja tälläkin kertaa peräkärri on otettu mukaan. Ei mitään hajua panimosta kyllä.
Ostaisin
Oli: Amager Talents & Legends: Brewski 3.7/5 / 6,5 % / 5,15 € / 0,33 l
Ja olen ostanutkin, aiemmin Maltaisesta Riekosta. Oli hyvä silloin, on hyvä edelleen.

Olut 6:

Kirkas tumma ruskea. Tuoksu lähinnä hentoa paahteista mallasta eikä maussakaan ole juuri sen kummempaa sisältöä. Melko ohut runkokin. Tämä tuo mieleen jonkun suuren kotimaisen panimon jouluoluen, mutta miksi sellainen olisi tässä erikoiserässä? Voisiko erän teema olla sittenkin jouluoluet ja aiemmat vain nykytrendin mukaisia hieman mausteisia joulu-IPA:ja ilman sen suurempaa yhteyttä "perinteiseen" jouluolueen?
En ostaisi
Oli: Nils Oscar Scotch Ale 3.1/5 / 8,2 % / 4,27 € / 0,33 l
Jopa hieman harmittaa etten maistanut listan lukemisen jälkeen uudestaan, sen verran yllättävä tämä tulos oli. Runkoa ei tahdo löytyä mutta voltteja kuitenkin yli 8. Ja ehkä se viskikin siellä oikeasti maistui. No, tällainen kiirepruuvi tällä kertaa.

Olut 7:

Jälleen olut jonka haistaa vaikka käsivarren mitan päästä. Tällä kertaa nenään ei kuitenkaan leijaile mehuisa hedelmä vaan savukinkku. Ainakin osa tästä oluesta lienee kotoisin Bambergista. Tuoksu siis puhdasta Schlenkerlan savukinkkua. Maku jatkaa samoilla linjoilla, mutta erittäin kevyenä ja helposti juotavana. Toki Schlenkerlatkin sitä ovat, mutta mikään niistä ei ole näin kevyt, mielestäni.
Ostaisin
Oli: Fiskarsin Sepän Shavu Lager 3.7/5 / 5,7 % / 4,26 € / 0,33 l
Positiivinen yllätys. Hieno olut on Fiskarsissa tehty hyvistä raaka-aineista.

Ja erikoiserän teemaksi paljastui "Pohjoismaiset pienpanimo-oluet". Anteeksi mitä? Olin jo valmis kehumaan tätä erikoiserää, mutta mitä tämä tällainen nyt on? Eikö "pohjoismaisten pienpanimo-oluiden" pitäisi kuulua Alkon vakiovalikoimaan automaattisesti? Etenkin kun valitut panimot ovat pääosin hyvinkin valtavirtaa. Kyllähän tämä valitettavasti taas pakkasen puolelle painuu. Voisinkin alkaa tästedes arvioimaan näitä erikoiseriä eränä.

Marraskuun erikoiserän kouluarvosana:

Aihe: 5-
Sisältö: 8+
Mielikuvitus: 7
Kokonaisarvosana: 6+

No comments:

Post a Comment