31.10.18

Alkon marraskuun erikoiserä - sokkona tietysti

Alkon pruuveja tuntuu olevan nykyään jatkuvalla syötöllä. Sokkomaistelu on kuitenkin mukavaa puuhaa, joten tähänkin piti hankkiutua mukaan. Viime perjantaina maisteltiin siis marraskuun erikoiserä, jonka pitäisi käsittääkseni tulla hyllyihin huomenna, mutta voin olla väärässäkin. Tarjolla oli tällä kertaa seitsemän olutta, jotka on kaikki maistettu ilman mitään ennakkotietoa siitä mitä tuleman pitää.

Olut 1:
Samea meripihkainen, vaahdoton. Erittäin hapan, monipuolinen sellainen. Ei mikään kattilasour. Väri ei täsmää Rodenbachiin, mutta happamuudessa on paljon samaa. Tosi hyvä tämä ainakin on. Ostaisin, mutta en osaa tunnistaa.
Tämä oli BFM Abbaye de Saint Bon-Chien, vuosikerta on vielä tätä kirjoittaessa minulla hämärän peitossa, mutta epäilen sen olevan 2017. Korjaan tähän sitten kun ilmestyy Alkon sivuille jos vain sieltä selviää. Mainion panimon mainio tuote joka tapauksessa. Hinta on kyllä jokseenkin suolainen, 15,58 € / 0,375 l.

Olut 2:
Punaviinimäinen, vaahdoton. Tuoksu hieman hapan, mausteinen, ehkä sherryinen. Tai olisiko kuitenkin bourbon. Maku vahvan viskinen, eli bourboniahan se oli. Flätti, mutta silti hyvä. Paahdetta, humalaa. Ostaisin tämänkin. Eikä minulla ole sen parempaa arvausta juomasta kuin äsken.
Tämä oli Mallaskosken Nemesis 3 ja tynnyri oli konjakki- ei bourbon. Muistan pitäneeni myös edellisestä Nemesiksestä ja hyvä oli tämäkin. 6,98 € / 0,33 l ei ole yli 10 % - oluesta mikään paha hinta.

Olut 3:
Kirkas tumma ruskea. Ei vaahtoa. Tuoksu makean marjainen ja jälleen hapan. Maku samoilla linjoilla. Happamampi. Kevyt, eleganttikin. Tämä on tuolle ensimmäiselle sitä mitä Rodenbachin Classic on Alexanderille, mutta värin puolesta ei tämäkään ole Rodenbach. Ostaisin.
Tämä oli Wild Beerin Modus Operandi, jonka olinkin jo aiemmin maistanut ja hyväksi todennut. 7,67 € / 0,33 l on hieman tyyris, mutta Wild Beerille tyypillisessä isossa pullossa tämä olisi ollut vielä kalliimpi.

Olut 4:
Kirkas tumman ruskea matalalla vaahdolla. Tuoksussa makeaa paahteista mallasta ja mausteita. Maku paahdettua mallasta, kahvia, mausteita, viskiä, ehkä tammeakin. Erittäin hyvä imperial stout, todennäköisesti tynnyröity. Olisikohan tynnyri myös erikoiserän teemana? Ostaisin.
Tämä oli Sorin Dark Humor Club Heaven Hill BA. Jo viides maistamani versio kyseisestä oluesta ja omaan makuuni paras, vaikka hyviä ovat olleet muutkin. 8,28 € / 0,33 l on jokseenkin linjassa muiden kanssa, sillä on tämäkin yli 10 % ja vielä tynnyröity.

Ja toisena erikoiserien kahdesta teemasta oli tosiaankin "Olutta tynnyreistä", johon kuuluivat neljä ensimmäistä olutta.

Olut 5:
Kirkas oranssi. Miedosti hapan. Makea, hedelmäinen, humaloitu. Maussa ei enää happamuutta, mutta makeutta liiaksi asti. Ei tämä oikein toimi. En ostaisi. Enkä osaa arvata.
Tämä oli melkoinen yllätys, nimittäin La Trappe Quadrupel. Maistoin uudestaan vielä listan lukemisen jälkeen eikä siltikään toiminut. En tiedä mitä tälle on tapahtunut. En muuta vielä Ratebeer-arviota, mutta tämä oli nyt kaukana siitä. 9,96 € / 0,75 l on kyllä naurettavan halpa hinta tälle.

Olut 6:
Samea keltainen. Tuoksu mehuisan hedelmäistä mallasta. NEIPA-osastolla siis. Maku samaa mehuisaa hedelmämallasta, peräkärryä unohtamatta. Varsin hyvähän tämä on. Epäilen kotimaiseksi. Ostaisin kuitenkin.
Tämä oli Collective Artsin Radio the Mothership, eli tupla-IPA Kanadasta. Ei aivan kotimaista. Hyvää siitä huolimatta. 6,58 € / 0,473 l on aivan käypä hinta tölkistä.

Olut 7:
Hailakka tumma ruskea. Ohut tuoksu, hieman paahteista mallasta lähinnä. Maku paahteista makeaa mallasta, alkoholia ja humalaa. Ei tämäkään nyt oikein iske. Ohutkin on. En ostaisi.
Ja mitähän nyt taas. Listan mukaan tämä on St. Bernarduksen Abt 12. Eli käytännön Westy 12. Tunnetaan myös ehkä parhaan hinta-laatusuhteen belgiquadina. Mutta ei nyt vain kolahtanut, edes listan lukemisen jälkeen. Perin kummallinen tapaus siis tämäkin. 6,31 € / 0,33 l on aivan hyvä hinta, tai siis olisi jos tämä maistuisi siltä kuin pitää. En tiedä onko näitä belgiquadeja ostettava vielä testipullot varmuuden vuoksi, sen verran suuresti tämä nyt hämmentää.

Kolme viimeistä kuuluivat epämääräiseen "Vahvat alet" teemaan. Ehkä niitä tynnyröityjä ei sitten löydetty neljää enempää? No, kyllähän nämä kaikki paikkansa Alkon hyllystä ansaitsevat.

No comments:

Post a Comment