19.9.18

Olutkulttuuria maakunnista - Forssa


Avopuolisollani oli työkeikka Forssan Mahdollisuuksien tori - tapahtumassa, joten luonnollisesti päätimme yhdistää huvin ja hyödyn ja pitää viikonlopun mittaisen kaupunkiloman Forssassa. Itse en päässyt lähtemään samaan bussikyytiin, joten matkalaskulle menevän taksin sijaan sain tyytyä apostolinkyytiin Forssan Onnibus - pysäkkinä toimivan Autokeitaan ja koko kaupungin alulle panneen kehräämöalueen välillä. Matkaa oli vain 3,5 km, eikä yhtään baaria matkalla...
Sen sijaan ohitin luultavasti yli puolet kaupungin työpaikoista kun sekä HK:n että Atrian jalostamot osuivat matkan varrelle. Itse kehräämö olikin varsin viihtyisä alue ja sopi hyvin myös illan pääesiintyjänä toimineen Palefacen estradiksi. Kantaaottava räppi upposi hyvin vasemmistolaisista perinteistään tunnettuun Forssaan.
Ilta oli työkeikan loputtua sen verran pitkällä että jaksoimme vain yhteen kohteeseen. Tosin sen olisi pitänyt jo tässä vaiheessa olla ehkä mieluummin Kultajyvä kuin hotellia vastapäätä sijainnut Puistolinna. Paikka vaikutti sinänsä oikein mukavalta, samoin henkilökunta. Olutvalikoima oli kelvollinen, joskaan paikallisen Olutmyllyn tuotteita ei löytynyt vaikka niitä olisi ollut kehräämön Piipputerassillakin. Keittiökin oli, tosin tähän aikaan jo kiinni. Sisustus ei aivan meille toiminut, mutta suurempana ongelmana oli valtava lauma banaanikärpäsiä, sekä jatkuvasti lähenevä baaritappelu, joka ei kuitenkaan tainnut koskaan puhjeta kukkaan - onneksi. Poistuimme lopettamaan illan Scandicin erittäin viihtyisäksi remontoituun aulabaariin, jossa tyydyimme väkeviin Olutmyllyn loistaessa poissaolollaan.
Hotellihuoneen ikkunan näkymä aamulla oli hämmentävän samanlainen kuin Oulussa aiemmin kesällä. Kolmion muotoinen puisto, vettä, kerrostaloja. Omissa mielikuvissani Forssa on aina ollut harmaa kuin Kouvola, mutta kaupunkihan on kovinkin vihreä ja sen keskeltä virtaava joki tuo pakollisen vesistön. Asiaan, kulttuurikohteita sivuten kohti Olutmyllyä.
Alue ei kieltämättä ollut erityisen idyllinen, mutta matkaa keskustasta tuli silti vain pari kilometriä. Luulin että kävelemme vain panimopuotiin, mutta paikalla oli myös taproom, jonka luonnollisesti testasimme. Taproomia vartioi miellyttävä panimokoira ja Kuninkaankartanon panimoa aiemmin pyörittänyt (vai siellä työskennellyt, en ole enää varma) perustajapariskunta oli työn touhussa, vaikka olikin lauantai. Oluet olivat oikein maistuvia, eikä niistä ainakaan monen aloittelevan panimon ongelmaksi nousevia vahvoja "talon makuja" löytynyt. Joimme kaikki kolme hanaolutta ja ostimme vielä neljättä pullossa mukaan. Toivottavasti lähitulevaisuudessa myös Scandic saa oman oluensa, ja kyllähän Forssan baareista pitäisi kaikista Olutmyllyn tuotteita löytyä ainakin yksi.Matkalla takaisin kohti keskustaa ohitimme Tyykibaarin, joka jäi matkan ainoaksi testaamattomaksi baariksi, sillä se aukesi liian myöhään ja oli väärällä suunnalla. Pub Hukka tarjosi oivan kisakatsomon brittifutikselle, mutta myös kaupungin ylivoimaisesti parhaan olutvalikoiman. Yli sadan pullon valikoima pärjäisi paremmissakin olutkaupungeissa. Vaihtuvia hanoja oli valitettavasti vain kolme. Vertailun vuoksi myös Sandelsia sai kolmesta hanasta. Niihin kolmeen vaihtuvaan hanaan oli kuitenkin saatu kolme hyvin erilaista ja laadukasta olutta, joten hanoistakin otetaan irti se mitä voidaan. Vastapäätä sijainnut Irlannin Setteri (sic) oli ihan mukava, mutta juuri Brooklynin perussettiä ja Guinnessia kummempaa ei valikoima tarjonnut.
Kävimme tämän jälkeen syömässä erinomaiseksi osoittautuneessa Ravintola Vispilässä, jossa oli myös Olutmyllyn oluita tarjolla. Vahva suositus. Illan päättivät Kultajyvä, joka oli aivan kelpo paikka koska karaoke ei vielä ollut alkanut, mutta tästä syystä myös lähes täysin tyhjä, sekä Bar Mainio, joka ei ollut nimensä veroinen. Yksi olut riitti sitä iloa.

Kokonaisuutena Forssa oli varsin positiivinen yllätys, niin olutkaupunkina kuin kaupunkina ylipäätään. Molemmissa edellä esim. aiemmin kesällä vierailtua Loviisaa. Olutmylly ja Pub Hukka eivät ehkä ole tarpeeksi houkuttelevia kohteita että pelkästään niiden takia haluaisi lähteä Forssaan, mutta Kehräämö, Kutomo ja Ronttismäki saattavat jo olla. Ja jos menet Forssaan, mene ihmeessä ainakin Olutmyllylle ja Hukkaan.

Forssa Top 5:

1. Brewdog vs. Amundsen Mallow Mafia 4.3 (hana @ Pub Hukka)
2. Weihenstephaner / Sierra Nevada Braupakt 3.7 (pullo @ Pub Hukka)
3. Põhjala Rahe 3.7 (hana @ Pub Hukka)
4. Andechser Vollbier Hell 3.4 (pullo @ Pub Hukka)
5. Olutmylly Vaari 3.3 (pullo @ Ravintola Vispilä)


Sarjan aiemmat osat: Loviisa, Oulu

No comments:

Post a Comment