20.4.23

New Yorkin omatuonteja

Ystävät kävivät hiljattain New Yorkin reissulla, josta tarttui matkaan reilusti tuliaisia. Päätimme maistella ne porukalla, ja samallahan saatiin tietysti perinteinen Untappd-raati pystyyn, tällä kertaa neljällä hengellä, joista yksi tappasi vain pienen osan juomista.


Tervetuliaismaljana isäntäväki tarjosi Smuttynosen Blueberry Lemon Bar sourin (UT ka 3,63). Smuttynosea on muistiinpanojeni mukaan noin 6-7 vuotta sitten ollut Suomessa enemmänkin, mutta lieneekö ollut joku lyhytaikainen maahantuontikuvio. Pitkään aikaan ei näitä kuitenkaan ole tullut maistettua, eikä koskaan yhtään souria. Happamuus onkin tässä varsin hillitty ja monipuolinen, juuri sellainen mistä itse pidän enemmän kuin modernista yksiulotteisesta lactobacillus - runttauksesta. Oikein hyvä, minusta.

Raadin arvio: 3+ (3- - 3,7), 0,40 alle keskiarvon


Joku saattaa olla sitä mieltä että paikalla oltiin oikeastaan vain tutustumassa isäntäperheen uuteen tulokkaaseen, Rodimus - kissaan, joka osallistui maistelussa lähinnä vesilasien testailuun. Huom. ei ole New Yorkin omatuonti.

Raadin arvio: Sympaattinen keppostelija



Sitten ainoan paikan päällä käydyn panimon tuliaisiin, Brew by Numbersin kaltaisella mielikuvituksella oluensa nimeävän EBBS Brewingin IPA No. 7 (UT ka 3,78) Oikein tuore ja hedelmäinen, mutta kuitenkin samalla raikas. Erinomainen olut josta joutuisi tässä kuosissa maksamaan pitkän pennin Suomessa.

Raadin arvio: 4- (3,7 - 4-), 0,05 alle keskiarvon


Heti perään sitten ruokajuomaksi hieman kevyempi pikkuserkku, EBBS IPA No. 3 (UT ka 3,77). Hyvin lähellähän nämä olivat toisiaan. Joidenkin mielestä tämä kevyempi oli vielä parempi, minusta hieman heikompi, mutta hyvin samoilla suunnilla kuitenkin.

Raadin arvio: 3½ (3½ - 4-), 0,19 alle keskiarvon


Sitten mehuisampaan päähän, Sloop Brewingin ylivoimaisesti maistetuin olut Juice Bomb (UT ka 3,97) oli kieltämättä nimensä veroinen, mutta mehuöverien myötä myös raikkaus oli hävinnyt johonkin. Tilalla oli hieman tunkkaisuutta ja katkeruutta. Ymmärrän toki miksi tästä voisi tykätä kovastikin, mutta itselle ei uponnut yhtä hyvin kuin vaikka EBBSin seiska.

Raadin arvio: 4- (3½ - 4), 0,31 alle keskiarvon


Toinen Sloop, Citra Bomb (UT ka 4,02), oli aika saman kaltainen kuin edellinen, joskin makuprofiili luonnollisesti enemmän siellä sitruksen puolella. Ei päivän parhaimmistoa, mutta hyvä oluthan tämäkin on.

Raadin arvio: 4- (3½ - 4), 0,32 alle keskiarvon


Industrial Arts on panimona minulle tuttu lähinnä samojen tyyppien edelliseltä reissulta vuosia sitten tuoman tuliaistölkin myötä. Nyt mukaan oli tullut Torque Wrench (UT ka 4,12), joka olikin edellisiä parempi, joskin myös vahvempi, sumukalja. Maku oli alkuun hieman viljainen, joka toimi myös, mutta pehmeni suoraviivaisemmaksi hazy IPAksi lasin tyhjentyessä. Oikein hyvä.

Raadin arvio: 4 (4- - 4+), 0,14 alle keskiarvon


Välijuomaksi otettiin saman panimon alkoholiton Safety Glasses IPA (UT ka 3,60). Jotenkin odotin tältä enemmän, mutta ilmeisesti alkoholittomat ei vielä kuitenkaan ole kovin iso juttu maassa jossa muutaman sessio-IPAn jälkeen lähdetään huoletta auton rattiin. Ihan OK, mutta kyllä Suomessa tätä parempia tehdään, ja paljon.

Raadin arvio: 3 (2,6 - 3+), 0,67 alle keskiarvon


Kovin hypekalja jätettiin viimeiseksi IPAksi, eli Other Halfin Solo Exhibition (UT ka 4,37), Nectarina single hop TIPA. Kyllähän tässä vähän sitä perinteistä syndroomaa oli, että muutaman pinnan kevyempänä olisi selvästi parempi, mutta olihan vain silti varsin maukas ja juotava olut kaksinumeroisilla volteilla.

Raadin arvio: 4- (3½ - 4+), 0,52 alle keskiarvon


 Ja jälkkäriksi stouttia, EBBS Stout No. 1 (UT ka 3,78). Joku ehkä odotti tältä enemmän revittelyä, mutta itse olin varsin tyytyväinen siihen mitä sain. Erittäin tasapainoinen, vahva, vahvasti humaloitu, kahvinen ja suklainen stout, jossa mikään osa-alue ei peitä muita alleen. Kyllähän tätä mielellään joi.

Raadin arvio: 3½ (3+ - 3,8), 0,18 alle keskiarvon

Ja niinhän siinä vähemmän yllättäen kävi, ettei minkään oluen kanssa raatimme ollut ihan täysillä hypejunassa mukana. Kaikki toki olivat hyviä, vaikkei Untappdin keskiarvojen tasolle noustukaan. OKS-maisteluista tutut loppukysymykset jäivät kysymättä, mutta hyvän yhteenvedonhan tästä silti saa. Kiitokset järjestäjille ja ehkä kesällä uudelleen meidän tuliaisilla.

Raadin suosikki: Industrial Arts Torque Wrench (UT ka 3,98)
Oma suosikki: Other Half Solo Exhibition (RB 3.9)
Raadin yliarvostama (vähiten aliarvostama): EBBS IPA No. 7 (0,05 alle keskiarvon)
Raadin arliarvostama: Industrial Arts Safety Glasses (0,67 alle keskiarvon)

No comments:

Post a Comment