1.4.23

Huhtikuun erikoiserä sokkona

 

Huhtikuun erikoiserät, ei mitään hajua teemasta tai muustakaan, mutta aika kirjava setti ainakin, joten ehkä kotimaisia pienpanimotuotteita?

Olut 1

Kultainen, vähän samea. Tuoksu puhdasta mallasta, melko katkeraa sellaista. Maku saman suuntainen. Todella katkera. Jos kotimaisia, niin voisi olla joku Mallaskosken jäykkä bock. Ehkä jopa yrttejä lisätty kun näin katkera jo ennen jälkimakua?

En ostaisi

Oli: Tuju Vuohineuvos Heller Bock 3.3/5 / 6,8 % / 5,99 € / 0,44 l

Taattua Tujulaatua, mutta ei toki ihan panimon vahvinta osaamisaluetta. Kyllä tämä tyylissään aivan pätevä on, mutta tyyli vain ei ole sellainen joka Alkosta usein tarttuisi mukaan.

Olut 2

Näyttää hedelmämehulta, mutta ei tuoksu ihan niin mehukkaalta kuin odotin. Vähän hapan ja funky. Maussa ehkä vähän alkoholiakin. Omituinen. Vähän enemmän epämiellyttävä kuin miellyttävä.

En ostaisi

Oli: United Gypsies Double Mangover Witbier 2.9/5 / 7,0 % / 5,46 € / 0,33 l

Jaa niin. Hämmentävä olut niin tietysti se on UG.

Olut 3

Kirkas kuparin värinen. Keskikorkea valkoinen vaahto. Tuoksu mallasta ja karamellia. Maussa mallasta, karamellia, vähän pähkinäistä vibaa, melassia, humalaa. Hyvä tasapaino. Elegantti ja tasapainoinen. Joku dunkel tämä on.

Ostaisin

Oli: Tornion Belgi Dubbel 3.5/5 / 6,5 % / 4,98 € / 0,44 l

Oletan nyt että tämä on käytännössä sama olut kuin Tornion Dubbel, mutta tätä on tullut kyllä sen verran liikaakin kiilattua että ihme etten tunnistanut. Ei niin mausteinen ja hedelmäinen kuin dubbelit usein, mutta erittäin maistuva tuote.

Olut 4

Hieman samea kultainen. Tuoksu on jaffalimpparia pienellä katkerolla. Maku on jaffalimpparia hitusella mallasta ja reilummalla katkerolla. Omituinen olut on tämäkin. Liikaa tulee mieleen joku Italian versio katkerasta appelsiinista tehdystä jaffasta. Whatever you put in this, you put too much, kuten proktori sanoi kokeen järjestäjälle BJCP-kokeessa jossa virhemaku berliner weisseen oli tehty lisäämällä 10 % etikkaa...

En ostaisi

Oli: Malmgård Pineapple DIPA 2.9/5 / 7,5 % / 5,71 € / 0,33 l

Kauas on tultu niistä ajoista kun Malmgårdin panimo oli tae laadusta ja tyylikkyydestä.

Olut 5

Nyt sitten jotain muuta. Kirkkaan punainen, vähän valkoista vaahtoa. Tuoksussa mielettömän kompleksi happamuus ja marjoja, lähinnä puolukkaa. Maku jatkaa samaa linjaa. Kompleksi happamuus, puolukkaa, ehkä myös hitunen mansikkaa, vadelmaa, karpaloa. Vähän etikkaa. Loistava hapanolut, ja jos nämä ovat kotimaisia pienpanimotuotteita niin tämän täytyy olla Fiskarista.

Ostaisin

Oli: Fiskarsin Changeling Fruited Wild Beer 4.1/5 / 10,3 % / 9,97 € / 0,375 l

Jepjep, tätähän tulikin jo SOSin reissulla viimeksi maistettua. Huipputuote.

Olut 6

Sitten mehulinjalle. Samea keltainen, keskisuuri kermainen vaahto. Tuoksu makeahko, helmämehuinen. Maku tasapainoinen, mehuisa, makea, reilusti humaloitu. Erittäin laadukas NEIPA, tai ennemmin NEDIPA, ehkä jopa NETIPA. Jos kotimainen, niin Tuju-Olari-Mallassepät akselilta.

Ostaisin

Oli: Salama Green Freaks New Zealand TIPA 4.1/5 / 10,0 % / 8,00 € / 0,44 l

Niin kyllähän Salamakin toisinaan osaa oikein hyvin tämän tyylin.

Olut 7

Samea kultainen. Tuoksu lähinnä puhdasta mallasta. Maussa löytyy sitten puhtaan maltaan kaveriksi savuisuutta myös. Aika kiva savu, ja sopiva humala lopussa. Ei edellisten kahden tasoa, mutta ihan tyylikäs ja onnistunut. Voisi olla Takatalo & Tompuria tai Fiskarsin Sepän shavu?

Ostaisin

Oli: Kimito Rye Rauch Lager 3.3/5 / 6,8 % / 4,92 € / 0,33 l

Kimito on panimo joka yleensä on onnistunut pahimmin epäonnistuneet oluensa laittamaan tähän sarjaan. Onneksi ei tällä kertaa, vaan aivan hyvä osui.

Olut 8

Vähän samea kultainen, keskikorkea vaahto. Tuoksussa makeaa hedelmäisyyttä. Ehkä vaniljaa, kookosta. Maussa makeus jatkuu. Hedelmää, kookosta. Ehkä vaniljaa. Jotenkin keinotekoinen maku. Ei toimi yhtään.

En ostaisi

Oli: Mallaskoski Poseidon Rum BA Imperial Pils 2.5/5 / 8,6 % / 6,29 € / 0,33 l

Tämä onkin mielenkiintoinen. Pari viikkoa sitten Wanhassa satamassa pidin todella paljon, nyt ei uponnut yhtään. Olisi ehkä pitänyt uusintamaistaa listan katsottuani.

Ja sitten viimeiset kolme muskettisoturia.


Olut 9

Erittäin tumma punainen. Matala ruskeahko vaahto. Tuoksu kuivaa paahteista mallasta ja kahvia. Maku samoin. Todella katkera ja kuiva, kahvinen. Ei kuitenkaan raskas, oikeastaan aika kiva tasapaino. Jatkoon.

Ostaisin

Oli: Teerenpeli Single Hop Stouter 3.7/5 / 6,0 % / 3,98 € / 0,33 l

Katsos vaan, jotain mielenkiintoista Teerenpeliltäkin.

Olut 10

Tummalla linjalla jatketaan. Tahmeampaa kuin edellinen. Tuoksu tässäkin kuivaa paahteista mallasta ja kahvia. Maussa kuivaa paahteista mallasta, kahvia, tummaa suklaata, vähän alkoholia, reilusti humalaa. Ikään kuin turboversio edellisestä. Kaikkea enemmän, ei mitään liikaa.

Ostaisin

Oli: Iso-Kallan Black Loon 3.9/5 / 9,0 % / 6,41 € / 0,33 l

Tämä on se tyyli missä Iso-Kalla ensimmäistä kertaa aikanaan onnistui, ja hallussa on edelleen.

Olut 11

Todella tumma punaruskea tämäkin. Tuoksu paahteista mallasta, ehkä vähän tuhkakuppia ja tammea. Maussa kuivaa paahteista mallasta, kahvia, tuhkakuppia, punaviiniä, tammea, vähän alkoholia, humalaa. Hyvä on tämäkin. Katkera ja kahvinen, ja jotain tynnyröintiä olen löytävinäni.

Ostaisin

Oli: Kakola Atelier 35 Hazelnut & Orange Imperial Stout 3.9/5 / 9,6 % / 8,97 € / 0,33 l

Appelsiinia en kyllä löydä, ja ehkä se pähkinä hämäsi ja tuntui tammelta. Hyvä joka tapauksessa, ja myös panimolta joka on tämän tyylin taitanut ennenkin.



No mutta, tämähän oli aivan pätevä erikoiserä ja paremmasta päästä pienpanimosarjana. 7/11 vahva ostaisin ja puuttumaan jäänyt Hiisi Homunculus Lupus DIPA (8,0 % / 61 EBU / 5 € / 0,33 l) on maistamatta ostaisin osastoa. Hyvin nousi taso edellisestä erikoiserästä.

2 comments:

  1. Tuo Teerenpelin stouter on kyllä aivan rikollisen halpa. Hinta/laatu on ainakin tämän arvion mukaan melkoista timanttia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tornion ja Tujun hintapiste myös ihan kohdallaan.

      Delete