24.4.23

Olutkulttuuriseura on ihan motissa

 

Eräänä sopivan aurinkoisena kevätpäivänä Olutkulttuuriseuran väki kokoontui kevätkokousmatkalle Lahteen. Heti alkuun teimme mitä jokaisen Lahteen saapuvan refleksit sanovat, ja lähdimme pois Lahdesta. Pikkubussin suunnaksi otettiin Vääksy ja Kanavan panimo

Panimolla väki jaettiin kahtia, toisen puolen siirtyessä panimokierrokselle ja toisen varaston puolelle maistelemaan olutta. Mainiota viiden oluen kattausta oli meille maistattamassa panimon tuotteista vastaava Jan "Janski" Karlstedt.

Tastingin aloitti jo aiemmin mainioksi toteamani Vasta lager (UT ka 3,32). Pullossa lukee helles, mutta minusta tämä on kyllä jotain Dortmunder Exportia tai muuta vahvempaa ja katkerampaa lageria. Joka tapauksessa erinomaisen puhdasta ja muutenkin maukasta. 

Raadin arvio: 3½ (3+ - 4-), 0,27 yli keskiarvon

Toinen lager perään, panimon ensimmäisiin tuotteisiin kuulunut Sulku pils (UT ka 3,17). Hyvä lager tämäkin, profiili vähän erilainen kuten odottaa sopii, mutta myös erittäin puhdas ja helposti kurkusta alas kaatuva.

Raadin arvio: 3½ (3½ - 3,6), 0,38 yli keskiarvon


Kanavan panimo on nähdäkseni profiloitunut aika isolti hapanolutpanimoksi, niin sikäli yllättävää että maisteltavana oli vain yksi hapanolut, Vadelmagose (UT ka 3,51). Korkealla vaahdolla kaatui, mutta mitään vikaa tästä ei löytynyt. Suolaa voisi toki olla enemmän, mutta happamuus on ns. kohdallaan ja tasapaino muutenkin.

Raadin arvio: 3½ (3½ - 3,6), 0,09 yli keskiarvon

Sitten hieman harvinaisempi tyyli ja itselleni maistelun ensimmäinen uusi tuttavuus, Nuoska winterweisse (UT ka 3,15). Kyseessä siis dunkelweizen sieltä selvästi vähemmän banaanisesta ja kuivemmasta päästä. Ei aivan edellisen tasoa, mutta panimolle tyypilliseen tapaan äärimmäisen helppo juotava ja myös hyvin puhdas olut.

Raadin arvio: 3½ (3+ - 4-), 0,33 yli keskiarvon

Viimeisenä maisteltiin hieman kokeilevampi, myös itselleni uusi tuttavuus, Aava belgian IPA (UT ka 3,35). Puhdasta belgialea ei kuulemma vielä ole tehty, mutta kyllähän tässä olisi mainio pohja sellaiselle, sen verran oikeaoppista tuoksua ja alkumakua tästä löytyi. Lopussa sitten toki humalointi kaartoi hieman eri raiteille kuin tällaisen kanssa on tottunut, mutta hyvä raide sekin oli. Itselleni tämä oli maistelun paras.

Raadin arvio: 4- (3½ - 3,9), 0,38 yli keskiarvon

Mainio maistelu, joka osoitti taas miten paljon miljöö vaikuttaa, ja toisaalta miten vähän Untappd keskiarvoilla on merkitystä. Kaikki oluet olivat selvästi arvosanojaan parempia ja maistuivat erityisesti tässä ympäristössä loistavasti.

Raadin suosikki: Aava Belgian IPA (UT ka 3,73)
Oma suosikki: Aava Belgian IPA (RB 3.9/5)
Raadin yliarvostama: Sulku Pils / Aava Belgian IPA (0,38 yli keskiarvon)
Raadin aliarvostama (vähiten yliarvostama): Vadelmagose (0,09 yli keskiarvon)

Maistelun jälkeen vaihdettiin osia ja osastomme meni markkinoinnista vastaavan Jukka Karlstedtin opastuksessa tutustumaan tuotantotiloihin. Kuivin suin ei tarvinut sielläkään olla, kun hanaan oli laitettu Lehti nokkossour (UT ka 3,56) joka olikin varsin mainio olut. Useimmille meistä taisi maistua useampi lasillinen. Täydellisyyttä hipova saunaolut. Tuotantotilat olivat melko mielenkiintoiset useita panimotiloja nähneille jäsenillemmekin ja Jukka jutteli mukavia koko tunnin. Mainio kierros, kyllä tämän takia jaksaa Vääksyn kautta tulla. Ultra Bra oli kaukaa viisas aikanaan?

Raadin arvio: 3½ (3½ - 4-), 0,01 yli keskiarvon (vähiten yliarvostettu)

Itse kokous tultiin toimittamaan Ravintola Tirraan, useiden meistä ottaessa naapurin ravintolasta lihamukit huikopalaksi. Tai siis kebabmukit, koska myöhemmin selvisi että aito lihamuki on jotain ihan muuta. Itse jäin siitä paitsi, mutta kebabmuki maistui Tujun Pils or Dien kera. Vedin puheenjohtajana kokouksen tiukasti puoleen tuntiin ja ilmoittauduin syksyn puheenjohtajakisaan, jossa tulen kampanjoimaan täysillä istuvan puheenjohtaja Pänkäläisen puolesta. Jouni saattaa hyvinkin vastata palvelukseen. Huonoin kampanjoija voittakoon.

Tässä välissä käytimme aikaa Lahtelaisen jääkiekkostudion ihmettelyyn (Tampereella pelattiin hokia) ja todelliseen kulttuurikapakkaan, Motörbariin, tutustumiseen. Sitten päivän toiseen panimokohteeseen, joka oli sopivasti Mallaskadulla sijaitseva Ant Brew. Luvassa oli jälleen tasting, tällä kertaa kolmella oluella, ja tutustuminen mielenkiintoiseen panimotilaan.

Tastingin avasi virolaisen Pühasten kanssa yhteistyössä tehty Iseseisvus, eli itsenäisyys (UT ka 3,52). Kyseessä on näiden panimoiden keksimä "uusi oluttyyli" baltic lager. En tosin muista enää mitä sillä tässä haettiin, mutta jonkun IPAtyyliin lagerversio tämäkin taisi olla, eli käytännössä IPL. Mutta ihan hyvä olut silti.

Raadin arvio: 3½ (3+ - 3,8), 0,05 alle keskiarvon


Seuraavaksi sumukaljan puolelle ja lasiin Yebo Juice NEIPA (UT ka 3,74). Tässä mehusarjassa on joka oluessa joku twisti, ja tämä nyt oli jollain tavalla afrikkalaishenkinen. En vain pysty enää muistamaan millä tavalla, mutta hyvää olutta tämäkin oli.

Raadin arvio: 4- (3½ - 3,9), 0,06 alle keskiarvon


Viimeisenä Ant Brewn oluena maisteltiin hapanolut Malva (UT ka 3,64) joka olikin itselleni koko reissun paras olut. Erittäin maukkaan marjainen, ja toisin kuin Kanavalla, täällä oli laitettu marjat kokonaisina mukaan, jolloin kuoren tanniinit toivat olueen lisää syvyyttä, toki hieman juotavuuden kustannuksella. Marjaa, vanilijaa ja reilusti happamuutta. Erittäin tyylikäs ja maukas marjasour.

Raadin arvio: 3½ (3- - 4,1), 0,03 alle keskiarvon

Ilmeisesti sijainnin hohto oli hävinnyt, tai sitten Ant Brewlla on Kanavaa parempi hypekerroin Untappd-arvioissa. Veikkaan molempia, mutta hyviähän nämäkin kaikki olivat. Joistain piireistä Ant Brew on saanut myös vähän kyseenalaista mainetta, mutta tällä reissulla sellaiseen ei ollut mitään syytä.

Raadin suosikki: Yebo Juice (UT ka 3,68)
Oma suosikki: Malva (RB 4.1/5)
Raadin aliarvostama: Yebo Juice (0,06 alle keskiarvon)
Raadin yliarvostama (vähiten aliarvostama): Malva (0,03 alle keskiarvon)


Lopuksi tutustuttiin vielä panimolaitteistoon, josta tämä yhden tölkin saumauskone jääköön tämän blogin kohokohdaksi. Albumissa on toki lisääkin kuvia reissusta ja panimosta. Hyvä kierros oli tämäkin, ja hieman helpommin saavutettava kuin Kanavan panimo. 

Lahdesta ei perinteisesti ole saatu mitään tietoja, koska Lahti on ihan motissa, mutta tämän verran nyt tällä kertaa kuitenkin. Itse joutunen vielä tänä kesänä pyöräilemään Lahteen, kun Jonen grillin aito lihamuki jäi vielä kokeilematta.

Ja loput kuvat tuolla: https://flic.kr/s/aHBqjAB36i

No comments:

Post a Comment