TCBW on ollut minulle aina hieman kaksijakoinen tapahtuma. Toisaalta se on selvästi lähimpänä Suomea oleva "ison maailman" tyylinen olutfestari, tai oli ennen kuin Haze Wave aloitti mutta toisaalta hintaa on vielä jonkin verran vähemmän. Toisaalta nykyisessä tapahtumaähkyssä ei aina oikein kiinnosta edes nämä A-luokan olutfestarit ja siksi en ole ollut erityisen innostunut Haze Wavesta enkä myöskään TCBW:stä, kunnes erään kohtalokkaan illan jälkeen tuli mieleeni Tallinn Crap Beer Festival. Ideaa ei kuitenkaan vedetty äärimmilleen eli Tallinnan reissu ilman TCBW-lippua ja TCPB:tä koko rahalla, vaan päätimme kohtalontoverini kanssa hankkia koko viikonlopun liput myös sinne paremman väen puolelle. "Tuskin tulee kovin kovaa suoritettua, katsotaan nyt mitä sitä maistelee. Barley winejä ainakin."
Ensimmäisen, ja toisenkin, illan kohteeksi valikoitui majoitustamme lähellä sijainnut Vana Villemi Pubi, joka kostautui erinomaiseksi paikaksi tunnelmaltaan ja hintatasoltaan, jos nyt olutvalikoimassa jäätiinkin reilusti muodikkaammista paikoista jälkeen. Ruokakin oli hyvää.
Perjantai alkoi jalkamarssilla Põhjalan Taproomille rannekkeenvaihtoon, ja pitihän siellä toki myös maistelulauta ottaa moderneja tuotantotiloja ihaillessa. Samalla sai myös ensimmäisen festari-barleywinen maisteltua etuajassa, kun makea mutta maukas plum barleywine oli myös tapparissa tarjolla. Tässä vaiheessa olin siis jo päättänyt että muuten ihan sama miten menee, mutta hypejonoihin ei mennä (eipä) ja kaikki barleywinet maistetaan. Kahtena päivänä niitä oli listoilla yhteensä 25. Helppo homma?
Ensimmäinen jonohan oli tietysti jo sisäänpääsyssä, mutta se veti melko nopeasti. Pian kävi selväksi että kovin hypejono olisi koko viikonlopun Holy Mountainille. Suurin kärsijä tästä oli vieressä ollut Moersleutel, johon moni jätti Holy Mountainin takia yrittämättä kokonaan. Tai siltä ainakin vaikutti. Kävin kuitenkin tuostakin useat oluet noutamassa, mm. etukäteen nimen perusteella bongatun Salta Bananersin (jaossa yllä) ja festarin kauneimman oluen, Willy Tonkan (kuva alempana).
Pääosin meno oli sitä tuttua TCBW:tä. Reilusti vahvoja imperial stouteja ja barley winejä, paljon tynnyriä, yllättävän paljon toki myös lageria ja muuta vähän kevyempää. Unohtamatta toki villimpiä kokeiluja, kuten punajuuri-tonka stoutia tai porkkanasimaa (kuva alempana).
Alakerta oli hypejonon lisäksi tarpeettoman tukossa myös ihmisistä joiden mielestä oli hyvä idea seistä juomassa olutta keskellä ruuhkaisinta jonoristeystä sen sijaan että kävelisi noin 20 metriä hiljaselle alueelle pöytään istumaan. Ja niin, ne hypejonot. Ensinnäkin Holy Mountainin jono oli siitä mukava että se yleensä loppui ennen kuin tarjolla olevat kegit, toisin kuin esim. Omnipollolla aikanaan. Sen lisäksi barley wine - sarjani "loppuvastus" oli Holy Mountainin barley wine lauantain viimeisessä kattauksessa, joten pakkohan se jono oli kerran kokea.
Toinen hypejono löytyi mehukkaita ja Paksuja soureja tehtailleelta Arpusilta, joka olikin jokseenkin ainoa stouttien ylivoimaa Untappd-listalla haastanut panimo. Lauantain listan kärjessä pidemmän aikaa keikkunut synttäriolut oli kyllä jonotuksen arvoinen, toisin kuin mikään Holy Mountainilta jonotettu (vaikka hyviä olivatkin).
Toinen päivä oli tarkoitus ottaa rennommin, mutta toisin taas kävi. Laseja alkoi kahden päivän karpaaseille kertyä jo melko paljon, vaikka itse jätinkin jostain syystä ekan päivän lasin majoitukseen. Tahtihan siitä vain kiihtyi, ja aikaa oli hädin tuskin edes Untappdin käyttöön. Ratebeeriä varten ei kummoisia muistiinpanoja ehtinyt tehdä ja arvioiden kirjoittaminen niiden pohjalta kesti useamman tunnin per päivä.
Perinteitä noudattaen useat panimot myivät eioota sekä kegienvaihdon alla, että etenkin loppuillasta. Mutta millaiselle saldolle tämä jätti nöyrän harrastajan? Melko käsittämättömälle. suoraan sanottuna. Uusia Ratebeer-arvioita tuli 180, Untappdiin pari enemmän kun "erehdyin" maistamaan pari ennestään tuttua olutta. Kaikki barley winet - tavoite täyttyi myös, ja festarin edetessä päätetty "ainakin yksi joka panimolta" tavoite samoin. Vähempikin olisi riittänyt, mutta toisaalta ei tälläkään kovin kovaan humalaan ehtinyt kun aika kului jutellessa ja muistiinpanoja tehdessä. Tuttuja näkyi todella paljon ja toisin kuin joillain aiemmilla TCBW-keikoilla, koko festarin ajan oli hauskaa tungoksesta huolimatta. Vaan eipä tämän jälkeen paljon tehnyt kesälomalla mieli oluita suorittaa.
Illan pimennyttyä lauantaina fiilis oli jopa hieman odottamatta sellainen, että tänne voisi tulla taas uudestaankin. Tosin ilmeisesti ensi vuonna tapahtuma menee Jukolan kanssa päällekkäin, joten saapa tästäkin välivuoden. Päätapahtuma TCBF raportoidaan erikseen omaan blogiinsa, mutta vedetäänpä tässä yhteen vähän numeroita paremman väen puolelta.
TCBW 2023 Top 5:
1. Lervig Rackhouse - Spicy Dark Choco Mole - 4.7/5
2. Funky Fluid Ashes & Diamonds Tawny Port BA - 4.6/5
4. Ārpus 5 Year Anniversary Smoothie Sour - 4.5/5
5. Finback Grazing on the Ordinary BA - 4.5/5
TCBW barley winet Top 5:
1. Funky Fluid Ashes & Diamonds Tawny Port BA - 4.6/5
2. O/O 200 Rye on Rye - 4.5/5
4. Põhjala / Weihenstephan Cellar Series Zeit - 4.1/5
5. O/O Long Boil Barley Wine 2020 Bourbon BA - 4.1/5
TCBW maistetuimmat tyylit Top 5:
1. Stout - Imperial Flavored / Pastry - 36
2. Sour / Wild Beer - Flavored - 25
3. Stout - Imperial - 19
4. Barley Wine / Wheat Wine / Rye Wine - 16
5. DIPA - Hazy - 13
TCBW maistettuja oluita / panimo (tarjolla max 8 / panimo):
Anderson's Brewery: 4
Ārpus Brewing Co: 6
Barrier Brewing Co: 4
Basqueland Brewing: 4
Bevog: 6
Birrificio Italiano: 3
Brewski: 7
Brouwerij Kees: 6
Browar Stu Mostów: 2
Cloudwater Brew Co: 5
CoolHead: 2
DEYA Brewing Company: 3
Fast Fashion Brewery: 5
Fauve Craft Bière: 6
Finback: 6
Fuerst Wiacek Berlin: 3
Funky Fluid: 5
Gamma Brewing Co: 1
Holy Mountain: 8 (ei mennä hypen perässä nönnönnöö)
J. Wakefield Brewing: 7
Jaanihanso Siidrivabrik: 0 (työtapaturma koska siideri!)
Käbliku Pruulikoda: 2
La Débauche: 5
Labietis: 5
Lehe: 6
Lervig: 3
Lindheim Ølkompani: 2
Mad Scientist: 5
Moersleutel Craft Brewery: 6
O/O Brewing: 3
Pinta / Pinta Barrel Brewing: 2
Põhjala: 2 (ja panimolla 8 ja laivalla 1)
Purtse Brewery: 1
Pühaste: 2
Ritual Lab: 3
Sori Brewing: 2
Stibergets Bryggeri: 4
Stillwater: 4
Tempest Brew Co: 6
The Piggy Brewing Company: 7
To Øl: 2
Track Brewing Co: 3
Varvar Brew: 5
Verdant Brewing Co: 3
Whiplash Beer: 5
Sellaista sekoilua tällä kertaa. Kai tästä olisi paremman saanut kun olisi ehtinyt heti kirjoittaa mutta tuli sattumalta muutaman viikon lomareissu väliin. Jos vaikka siitä sitten seuraavaksi?
No comments:
Post a Comment