26.2.19

Vanha vs nuori - pikatasting

Menin käymään viikonlopuksi kotona ja päätin pitää pääasiassa vaaleista lagereista ja belgioluista pitävän ja kaikkea IPAan päin nojaavaa inhoavan isäni kanssa pienen olutmaistelun. Olin tuonut Helsingistä mukanani muotioluita viimeisen päälle, Hesarin testissä pärjänneet Olarin Hepialus Humulin sekä Hiisi Nurin, joista jälkimmäinen oli itsellänikin maistamatta. Stellan Alkosta nappasin modernien hömpötysten vastapainoksi Fuller's ESB:n ja Sierra Nevadan Pale Alen. Tasting suoritettiin kronologisessa järjestyksessä, eli kuvassa näkuvän mukaan.

Olut 1: Fuller's ESB
Tiedän, eihän tämä ole IPA, mutta brittibittereitä voinee kuitenkin pitää eräänlaisena esi-IPAna. Joten miksipä ei aloittaisi yleispätevästä pioneerista. Ainakaan vielä Asahi ei ole tätä voinut ehtiä pilata. Itselleni tämä on sellainen jokseenkin joka paikkaan sopiva tuote. Maussa mennään vahvasti maltaat edellä ja katkeroa on lopulta aika maltillisesti, joten uskoin tämän saavan varsin suopean vastaanoton.

Tuomio: "Tää on hyvä." 3½ / 5.

Oma arvosanani on tilanteesta ja tuotteen kunnosta riippuen 4 / 5  molemmin puolin, tällä kertaa taas tasan 4. Odotin vähän lämpimämpää vastaanottoa, mutta kelpo aloitus.

Ei aivan IPA tämäkään, mutta kelvollinen esiaste ja omalta osaltaan vastuussa koko nykyisestä IPA-buumista. Varoittelin siis että tätä kohtaan voi olla antipatioita jo ihan siitä syystä. Tässäkin kuitenkin maltaat ja aromihumala ovat paljon vahvemmin esillä kuin paljon pelätty ja vihattu katkero, joten toivoa on.

Tuomio: "Eihän tämäkään ole paha. Ei saa ykköstä eikä kakkosta ainakaan." 3 / 5

Omissakin papereissa tämä on ESB:tä huonompi, tällä kertaa 4- / 5. Tästä on hyvä jatkaa suoraan moderniin päähän.

Hesarin sameiden testin voittaja, Olarin Hannan DDH Pale Ale. Katkeroahan tässä lopulta on enemmän kuin trendikkäimmissä NEIPA-mehuissa, mutta aromiakin todella reilusti. Hedelmät tuoksuivat nenään jo heti korkin avattua. Ikää pullolla oli alle kaksi viikkoa.

Tuomio: "En minä tätäkään pahana pidä. En voi ihan niin paljon antaa kuin edellisille." 2½ / 5

Trendiolut ei uponnut, sillä katkeroa oli kuitenkin enemmän kuin edellisissä. Itselleni tämä toimi mainiosti ja arvosanaksi löytyi 4 / 5.

Olut 4: Hiisi Nuri
Samaisen Hesarin testin "paras brut IPA" voittaja oli itsellenikin vielä tuntematon Nuri. Eli NEIPA josta on vielä hedelmät ja runkokin viety pois.

Tuomio: "Ei tarvi onneksi jokaisen muotivillityksen mukana kaikkien mennä. Pliisumpi kuin edelliset." 2+ / 5.

Päädyin olemaan melko samaa mieltä. Yllättävän mitäänsanomaton, etenkin tuoksunsa, mutta myös makunsa osalta. Kyllä tämä 3 / 5 minulta sai, mutta päätyi siis omissa listoissanikin joukon hännille. Ehkä joku vielä keksii jossain vaiheessa mitä tällä tyylillä olisi tarkoitus tehdä.

No comments:

Post a Comment