30.5.18

Beercation USA osa 1 - KaliforniaKävimme avopuolisoni kanssa roadtripillä USAn länsiosissa huhtikuun lopulla 2018. Kilometrejä kertyi ~5500 ja maistettuja oluita ~150. Vaikka olut ei ollut tälläkään kertaa matkan päätarkoitus, vierailtavia kohteita tuli valikoitua aika paljon myös oluttarjonnan mukaan. Jos tunkisin koko reissun yhteen postaukseen, en jaksaisi lukea sitä edes itse, yritetään siis hieman jaotella osiin. Aloitetaan siitä vaikeimmasta, eli Kaliforniasta.

Beer 39

Bay Area

Koska pelkkä Kalifornia jopa meidän reissumme mittakaavassa on turhan iso kokonaisuus, jaan sen vielä kahteen osaan - San Franciscon välittömään läheisyyteen eli Bay Areaan ja sen pohjoispuoliseen Kaliforniaan.

Heti matkan alkajaisiksi suuntasimme tietysti Friscon turistirysiin, koska matkakumppani ei siellä ollut vielä käynyt. Pier 39 on ehkä Chinatownin ohella se turistein paikka koko kylässä, mutta onnistuu silti olemaan melko viihtyisä. Laiturilta löytyi myös baari nimeltä Beer 39, joka osoittautui varsin kelvolliseksi pikkupubiksi. Yllä kuva Beer 39:n tippiseinästä.

 
Liquid Gold
Liquid Gold

Yleisenä kommenttina todettakoon että Friscon olutbaareissa valikoima on juuri niin hyvä kuin voisit sen kuvitella olevan. Hapanoluita on vähemmän kuin Suomessa, mutta laadukasta West Coast IPAa Mietaalle yllättäen senkin edestä. Pullovalikoima oli sekin massiivinen, mutta kertaakaan ei ehditty hanalistasta kokeilla kaikkea kiinnostavaa ennen kuin paikan vaihto tuli eteen. Frisco on kuitenkin myös erittäin hintava kaupunki maistella oluita. Helsingin hintatasoon tottuneelle ei niin paha, mutta muuhun maahan tai edes muuhun Kaliforniaan tai edes muuhun Bay Areaan verrattuna kallis.

Epidemic Ales
Epidemic Ales
Epidemic Ales
Five Suns Brewing
Five Suns Brewing
Triple Rock Brewing
Jos uskaltautuu Friscosta vähän syrjempään kuten Concordiin, Martineziin tai vaikka Berkeleyn idylliseen yliopistokaupunkiin, hintataso putoaa hieman ja panimoita on silti joka puolella. Taster flightit ovat erittäin yleisiä ja monesta paikasta saa tilattua myös yksittäisiä taster-kokoluokan annoksia halutessaan. 4-5 paunaa (1.2-1.5 dl) oli yleisin maisteluannoksen koko. Taso vaihtelee tietysti hieman, mutta pettymyksetkin olivat tällä reissulla vähintään kelvollisia.

Monument Wine & Spirits
Huomasin jo Bostonin matkallani muutama vuosi sitten että tämän maan parhaat olutkaupat on usein nimeltään piilotettu viinakaupoiksi. Tälläkin kertaa tolkuttomin valikoima pulloja mukaan ostettavaksi löytyi Concordin Monument Wine & Spiritsistä. Friscon puolella emme ehtineet edes pullokauppoja kiertää ja Monumentissakin kävimme vasta juuri ennen kotiin lähtöä kun matkalaukkupaikat oli jo jaettu. Täältä ostetut tuotteet oli siis tuhottava samana iltana, mikä kyllä onnistui.

Friscosta pohjoiseen


Russian River
 Russian River
Jos katsoo kartasta Friscon pohjoispuolta, tietoisen olutfanin silmä löytää heti Santa Rosan, koska sieltä löytyy Russian River Brewing Companyn panimo, sekä samalta kylältä myös panimobaari. Emme onneksi olleet liikkeellä Pliny the Youngerin julkaisun aikaan, koska silloin sisäänpääsy olisi ollut turhan vaikeaa. Pliny the Elderiä hanassa kuitenkin oli, kuten tavallista. Myös ruoka maistui erinomaiselta.

North Coast Brewing


North Coast Brewing
Ensimmäinen majapaikkamme Friscon ulkopuolella oli Fort Bragg, koska sinne oli sopiva matka. Motelliksi valittiin kylän halvin vaihtoehto. Ja kuinka ollakaan, lähimpänä motellia sijaitseva pubi oli parin korttelin päässä, Suomessakin tunnettu North Coast Brewing. Sama kaava toistui lähes koko matkan ajan. Vapaavalintaisen motellin / hotellin läheltä löytyy hyvällä todennäköisyydellä edes jonkinlainen panimo. Tällä kertaa jopa hieman tunnetumpi. Olut oli täälläkin hyvää, ruokaa emme ehtineet maistaa koska keittiö oli mennyt varttia aiemmin kiinni.
Fort Braggin jälkeen emme enää ehtineetkään olutpaikoissa pysähtyä ennen kuin osavaltio vaihtui Oregoniin, josta lisää seuraavassa postauksessa.

Kalifornia Top 5 (juotu & peräisin):

1. Prairie Pe-Kan 4.5 (from Monument Wine & Spirits)
2. Epidemic Ales Nutty but Nice 4.5 (@ Epidemic Ales)
3. Prairie Funky Gold Citra 4.4 (from Monument Wine & Spirits)
4. Triple Rock Her Majesty's Crush with Figs 4.3 (@ Triple Rock)
5. Prairie Birthday Bomb! 4.3 (from Monument Wine & Spirits)


Tämä oli siis IPAn sijaan vahvojen ja pähkinäisten oluiden juhlaa. Tästä syystä perään vielä muut 4.0 haamurajan rikkoneet oluet arvosanajärjestyksessä:

Russian River Pliny the Elder 4.2 (@ Russian River)
Epidemic Ales Affliction Amber 4.1 (@ Epidemic Ales)
Epidemic Ales Cosmic Meltdown 4.1 (@ Epidemic Ales)
Track 7 Everything Wrong (and Right) 4.1 (@ Liquid Gold)
North Coast Old No. 38 Stout 4.0 (@ North Coast)

Näiden lisäksi vielä saman rajan ylittäneet muiden osavaltioiden oluet, jotka juotiin Kaliforniassa:

Epic Big Bad Baptist 4.3 (Utah, @ Liquid Gold)
Dogfish Head 90 Minute Imperial IPA 4.1 (Delaware, @ Gott's Roadside)
Epic Spiral Jetty IPA
4.1 (Utah, from Epic)

Hop Valley Alpha Centauri Binary IPA 4.1 (Oregon, from Safeway)

Seuraava juttu kertonee Olutkulttuuriseuran kotiolutmaistelusta, mutta seuraava tämän postaussarjan juttu sijoittuu Oregoniin. Pysykää kanavalla.

No comments:

Post a Comment