3.9.18

Alkon syyskuun erikoiserä

Alkon syyskuun erikoiserää maisteltiin elokuun lopulla. Kerrankin pääsin itsekin kiireettömästi paikalle... ja erikoiserässä oli nolla olutta. Ei siis yhtään. Ei tämä ainakaan maailman olutvalikoimasta jää kiinni, niin syyn on pakko olla kiinnostuksen puute. Sääli. Alko on viime aikoina parantanut valikoimaansa valtavasti, mutta silti olut vaikuttaa olevan pelkkä sivulause, johon paneudutaan sitten jos ehditään viinitiloilta ajoissa takaisin. Neljä siideriä sentään oli, joista pari sanaa lisää alempana. Painotus oli kuitenkin jälleen viineissä, eikä maisteltavasta viinipaketista kyllä löytynyt puoliakaan keskimääräisen oluiden erikoiserän monipuolisuudesta. Täytynee toivoa että muiden toimijoiden mahdollisuuksia parantaa olutvalikoimaansa lisätään jatkossa, Alko kun profiloituu yhä vahvemmin viinikaupaksi.

Niin, entä ne siiderit? Ensimmäinen näyte oli melko makea, omenainen, maultaan kuitenkin hieman kuivan puoleinen. Toi mieleen Iberian niemimaan. Baskiksi veikkailin. Yllätys olikin suuri kun kyseessä oli alkoholiton siideri. Galipetten alkoholiton saa siis täältä suosituksen. 2,58 € / 0,33 l. 

Toisena näytteenä oli hieman kuivempi, ei niin tamminen, mutta edelleen voimakkaan omenainen siideri. Veikkasin Ranskaa, ja sieltähän tämä olikin. Aval on siideri suoraan Bretagnen sydämestä. 4,28 € / 0,33 l on hintavan puoleinen, mutta varsin juotava tuote kuitenkin. 

Kolmas oli näistä paras. Lähes väritön, kuivakka, viinimäinen, elegantti. Saattaisi olla jopa kotimaista omenaa? No ei aivan, mutta annan itselleni anteeksi ettei Luxemburg ollut siiderimaana erityisen tuttu. Ramborn oli itselleni ensimmäinen kosketus sinne suuntaan, eikä ollenkaan hassumpi sellainen. 4,74 € / 0,33 l on myös kova hinta, mutta juoma on parempi kuin Aval.

Viimeisenä maistossa oli pruuvin tylsin siideri. Voimakkaan omenainen, mutta hieman tylppä. Muistutti lähinnä Alkon siiderivalikoiman hinta-laatusuhdetaulukkoa aikanaan hallinnutta Ecussonia, mutta voisi tämä brittein saariltakin olla. Ja olikin. Dunkerton's Original Vintage. 9,24 € / 0,66 l on jotakuinkin edellisten tasoa, mutta ison pullon takia suurempi panostus. Itse ottaisin mieluummin Rambornin.

Jospa ensi kuussa saataisiin taas oluttakin Alkon erikoiserään? Jooko?

No comments:

Post a Comment