16.8.20

Alkon kesäuutuudet ja elokuun erikoiserä sokkona

Toinen Alkon pruuvi vain viikko edellisestä, ja näin onkin päästy ajan tasalle, nimittäin maisteltavana oli kesän uutuuksia ja elokuun erikoiserä. Satuin asiaa sen kummemmin ajattelematta käymään Alkossa juuri edellisenä päivänä, mistä olisi ehkä voinut saada vinkkiä sokkomaisteltavien arvailuun, mutta enpä kauheasti osannut siitä tässä hyötyä. 

Oluet maistettu ilman mitään ennakkotietoja, muutamia maistettu lopuksi uudestaan kun lista oli luettu.


Olut 1

Kalpea kultainen. Tuoksuu, tai lähes haisee, pari päivää seisoneelle. Maku seuraa samoja linjoja. Erittäin katkera. Pils tämä kai on, mutta ei ollenkaan minun makuuni.
En ostaisi
Oli: San Miguel Premium 2.1/5 / 4,5 % / 2,69 € / 0,5 l
Melko harmiton ja tarpeeton eurolager siis.

Olut 2

Vähän enemmän jo väriä. Tuoksu pehmeä, makea, hunajainen. Hämäystä, sillä maku iskee takavasemmalta leukaan kuivuudella ja katkeruudella. Humalaakin on vähintään yhtä paljon kuin edellisessä. Kaikesta huolimatta jotenkin ohut. En oikein osaa tätä tyylikartalle sijoittaa. Enkä ostoskoriin.
En ostaisi
Oli: Primátor Antonín 2.3/5 / 4,0 % / 3,26 € / 0,5 l
Hämmentävää tässä on lähinnä se miten tylsä ja tavallinen tämän pitäisi olla. Heikko joka tapauksessa.

Olut 3

Oranssimpi kultainen. Tuoksussa paljon makeutta, jopa sherrymäistä alkoholia. Hieman kuin barley wine, mutta tuskin sentään näin alkupäässä listaa? Aivan kuin edellisessä, maku yllättää ohuudella, kuivuudella ja katkerolla. Joku teema näissä tuntuu olevan (erikoiserää?), mutta mikä se onkaan, en pidä siitä.
En ostaisi
Oli: Pécsi Sör Bio Gluten Free 2.5/5 / 5,0 % / 3,40 € / 0,5 l
Eipä ollut erikoiserää eikä edes mitään kovin erikoista. Hämmentävää.

Olut 4

Hieman samea oranssinkultainen. Tuoksussa samaa makeahkoa hedelmäisyyttä kuin edellisissä, mutta nyt osaan jo odottaa yllätystä. Ja samoilla linjoilla tosiaan mennään. Kuivaa ohutta katkeroa. Samalla tavalla epämiellyttävä kuin edelliset, vaikka enää ei päässyt kolmatta kertaa yllättämään.
En ostaisi
Oli: Schneider Weisse Tap 4 Festweisse 2.5/5 / 6,2 % / 3,99 € / 0,5 l
Näin heikko tuote takuuvarmalta Schneiderilta hämmensi sen verran että maistoin uudestaan. Nyt sen vehnän tunnisti selkeästi, mutta muuten tämä ei edelleenkään ollut kovin hyvää.

Olut 5

Tummempi, jostain meripihkan ja pähkinän välimaastosta. Tuoksussa makeaa karamellista mallasta. Tämän pitäisi jo maistuakin siltä mitä lupaa. Vaan ei, sama temppu oli näemmä mahdollista tehdä myös tällaiselle tummalle oluelle. Ehkä se vastaus on ilmeinen sitten kun sen luen, mutta nyt tämä lähinnä hämmentää.
En ostaisi
Oli: Porterhouse Red Irish Ale 2.8/5 / 4,2 % / 3,35 € / 0,33 l
Ei se kovin ilmeistä ole vieläkään. Maistan uudestaan ja huono edelleen, vaikka olen pitänyt tästä hanaversiona (ihan Suomessa) kovastikin.

Olut 6

Kullankeltainen, tuoksussa lähinnä mallasta. Varsin tavanomaiselta vaikuttaa. Ihan kuin maku olisi vielä hieman kallellaan edellisten katkeroviritelmien suuntaan, tai sitten se katkero ei ole lähtenyt vielä suusta. Tässä kuitenkin kevyemmin. Joku melko tavanomainen pale ale tästä jo tulee mieleen. Ostaisin vain jos olisi pakko valita joku ensimmäisestä kuudesta.
En ostaisi
Oli: Gubernija Imperator Ambrée Ale 2.6/5 / 5,7 % / 3,38 € / 0,5 l
Tämä on sitten ilmeisesti liettualaisten käsitys amber alesta. Olen hieman eri mieltä, mutta se ei varsinaisesti ole tämän oluen suurin heikkous.

Olut 7

Samea keltainen, tuoksussa mehuisaa trooppista hedelmää. Joko se kurimus vihdoin päättyy? Kyllä vain. Tämähän on varsin maukas NEIPA. Pieni ohuus kertoo siitä ettei ehkä ihan tuoretta enää ole, mutta tasapaino on muuten kohdallaan, kun peräkärrykin on muistettu ottaa mukaan. Tuskin kotimaista, mutta ehkä pohjoisessa Euroopassa kuitenkin pysytään.
Ostaisin
Oli: Mallaskoski Double Dry Hopped Double IPA 3.9/5 / 7,5 % / 3,99 € / 0,33 l
Oli sittenkin kotimaista. Toinen mainio olut Mallaskoskelta näihin kesän pruuveihin jo.

Olut 8

Kirkas oranssinkultainen. Tuoksu aika makea, hieman hedelmäinen, melko alkoholinen. Luvassa voi olla joko karmeaa viinahirvitystä tai mukavan lämmittävää syysjuomaa. Enemmän kuitenkin sinne jälkimmäisen puolelle kallistuu. Alkoholia reippaasti, todennäköisesti kymmenen pintaan, mutta maku ei ole yhtään metallinen. Tuo mieleen Ruosniemen malt liquorin ja joku malt liquor tämä voisi hyvinkin olla, mutta kyllä tämä barley winestäkin menisi. Tai imperial [valitse vaalea oluttyyli]. Ei kesäjuoma, mutta hyvä juoma.
Ostaisin
Oli: Adnams Triple Knot Tripel 2018 3.5/5 / 10,0 % / 7,58 € / 0,33 l
No en kieltämättä ihan tripeliksi tunnistanut. On kyllä myös sen hintainen, etten ehkä sittenkään ostaisi kun vertaa hintoja parempiin belgitripeleihin.

Olut 9

Hieman samea tumma ruskea. Tuoksu hieman savuinen, makeahko. Maussa hieman alkupään kaltaista u-käännöstä, kun tämäkin paljastuu odotettua ohuemmaksi ja katkerammaksi. Savu nousee vahvemmin esiin, joten yllätyn hieman jos ei sitä jotenkin ole nimessä mainittu. Vähän oudon ja hieman epämiellyttävän oloinen kokonaisuus kuitenkin.
En ostaisi
Oli: Brugghús Steðja Hrútur þorröl 3.1/5 / 5,1 % / 4,37 € / 0,33 l
Jaahas! Kerrotaanpa hieman taustoja. Koska Islanti, Stedjalla (sic) tehtiin jokin aika sitten olutta jossa käytettiin lampaan lannalla savustettuja valaan kiveksiä. Koska EU:ssa syystäkin kiellettiin moiset raaka-aineet, Stedjalla muutettiin reseptiä ja korvattiin valaan kivekset pässin kiveksillä. Näin syntyi tämä hrutuuri-tuote. En erota kivesten ominaismakua toisellakaan maistolla. Mutta erinomainen kulttuuriteko Alkolta tuoda tämä erikoiserässä myyntiin.

Olut 10

Hieman punertava tumma ruskea. Vaahdossakin tuntuu pieni puna olevan. Nuuhkaisu vahvistaa epäilykset, kun lasista tulvii sieraimiin makeaa kirsikkaa maltaisella taustavivahteella. Vähän samanlainen uhkapeli tiedossa kuin 8:n kohdalla. Kaikki riippuu nyt siitä onko makeus pidetty aisoissa. Sanoisin että ei aivan. Ei tämä imelän puolelle mene, mutta ei tainnut kuitenkaan Rodenbach olla nyt asialla. Ihan mukava, mutta vähän liian kirsikkamehuinen omaan makuuni. Hieman kun jälkimakua makustelee, niin voi olla myös herukkaa.
En ostaisi
Oli: Bacchus Frambozenbier 3.3/5 / 5,0 % / 4,29 € / 0,33 l
Olen tätä Bacchusta maistanut ennenkin, ja ollut silloinkin sitä mieltä että makeutta on vähän liiaksi. Kyseessähän oli siis vadelma, eikä kirsikka, mutta Alkon esitteessäkin lukee "vadelmainen, tumman kirsikkainen", joten älkää lynkatko.

Olut 11

Huomiota herättävin olut kattauksessa. Tumma punainen. Pinkki vaahto joka on säilynyt ylivoimaisesti parhaiten näistä näytteistä ja roikkuu vieläkin lasin reunoilla. Tuoksu parfyymisen marjainen, ehkä mansikkaa? Vähän liian lähellä Fresitaa. Maku on myös hieman parfyyminen. Kirsikkaa, mehutiivistettä, laktoosia? Olisiko tämä se Omnipollo minkä vahingossa bongasin Alkon hyllystä eilen ja kaverien somefeedeistä hieman aiemmin? Sinänsä hyvä, mutta juuri nyt en keksi missä tilanteessa haluaisin tätä juoda, kun raikas tämä ei ole ja muunlaiset oluet ovat hitaaseen nautiskeluun parempia.
En ostaisi
Oli: Omnipollo Apollo Cherry Pulp Sour 3.5/5 / 6,0 % / 7,48 € / 0,33 l
Omnipollo kiinnostaa aina, mutta hinnan nähtyäni pysyn tuomiossa. Toisaalta, mis sie tarvitset oikein överiä kirsikkaolutta? Täs siul on sellane.

Olut 12

Kirkas oranssi, vaahtoa ei synny edes lasia pyörittämällä. Tuoksu erittäin makea, hieman hedelmäinen. Maku taas odotettua kuivempi ja hieman hapan. Reilusti hillaa. Marjan ominaisuudet tulevat kyllä hienosti esiin, mutta joku tässä vähän tökkii. Lienee Lapista?
En ostaisi
Oli: Põhjala Orange Gose 3.1/5 / 5,5 % / 3,98 € / 0,33 l
Jaa että lakkaa. Lakkaa oli. Hillaa. Jalo marja. Lapista. Slam dunk.
Mielikuva kyllä säilyi kun maistoin uudestaan, vaikka sitten pystyin sen appelsiininkin löytämään.

Olut 13

Hieman samea oranssi. Myös vaahdoton. Tuoksu on makea, ehkä myös joku hedelmäinen sivuvivahde mukana. Maku pehmeän makea, hieman hedelmäinen, hieman hunajainen. Humalaakin lopussa. Aivan kelvollinen ja jotenkin tutun oloinen. Joku mausteinen IPA?
Ostaisin
Oli: Mattsson Carota Maestro 3.5/5 / 6,8 % / 3,98 € / 0,33 l
Nyt tuli kyllä puskista. Pahis-Hartwallin "pienpanimo" joka on tähän asti tehnyt täysin mielikuvituksettomia ja tylsiä tuotteita, tykittää tällaisen porkkanaoluen. Porkkana! Ja se on hyvää, vielä senkin jälkeen kun tiedän että se on Hartwallin olut. Kaikkea sitä maistaa kun vanhaksi elää.

Olut 14

Samea keltainen, vähänlaisesti vaahtoa. Tuoksu pelkkää ananasmehua, kuitenkin ihan hyvällä tavalla. Maku jatkaa samoilla linjoilla mutta on kiilteet sulattavan hapan. Tämähän toimii oikeastaan ihan kivasti. Hedelmä saattaa olla joku muukin ja happo hämätä, mutta hyvää tämä kuitenkin on.
Ostaisin
Oli: Sori Beautiful Bellini 3.7/5 / 5,5 % / 5,00 € / 0,44 l
Mainio, reilusti hapan, sour etelä-Helsingistä. Hintakin kerrankin tasaraha.

Alkoholiton olut 1

Toki epäreilu asema tälle, mutta mitäs laittoivat omaan riviinsä. Samea keltainen. Tuoksu voimakkaan vierteinen, valitettavasti. Maku samaa makeaa vierremehua, vähän humalaa. Ei tähän mitään uusia temppuja ainakaan ole keksitty. Kuin aikamatka kymmenen vuoden taakse.
En ostaisi
Oli: Erdinger Alkoholfrei 1.8/5 / 0,5 % / 1,50 € / 0,33 l
Aika vanhanaikaisesta tuotteesta tosiaan oli kyse. Sopii pohtia miksi tällainen piti erikseen uutuutena tuoda valikoimaan, mutta ei kai tästä kenellekään haittaakaan ole.



Jos jätetään heikko alkoholiton huomiotta, itse pruuvista "ostaisin" - suosituksen sai 4/14, eli aika sama tahti kuin viime kerralla. Erikoiserän teemana oli "Olutmaailman erikoisuuksia - maustetut oluet" ja siihen kuuluivat oluet 8-9 ja 11-14 (miksi Bacchus ei kuulunut, en tiedä). Tästä erästä ostosuosituksen sai jopa puolet, mikä ei ole lainkaan huonosti viime aikaiset erikoiserät huomioonottaen. Muutenkin tämä oli kyllä kokonaisuutena sieltä onnistuneemmasta päästä.

Elokuun erikoiserän kouluarvosana:
Aihe: 8½
Sisältö: 7½
Mielikuvitus: 8
Kokonaisarvosana: 8

Erikoiserien kokonaisarvosanat:
Elokuu 2020: 8
Heinäkuu 2020: 7
Marraskuu 2019: 6+
Joulukuu 2019: 6-

2 comments:

  1. Porterhouse ja sen maahantuoja tekee ihan hirveän karhunpalveluksen itselleen tuomalla noita pulloversioita maahan. Ne on todella heikkoja vaikka hanaversiot samoista on ihan rautaa. Siinäpä sitten kaupittelet kansalle hanaoluita kun ne on ensin maistelleet ne pullosta, että paskaa oli...

    ReplyDelete
  2. Näinhän se vähän menee. Muistelen kyllä jotain hyvää Porterhousea pullostakin juoneeni, mutta olikohan se sitten kaverin Irlannista tuoma...

    ReplyDelete