Sahdinvalmistuksen SM-kisa on jo vuosia kuulunut suosikkitapahtumiini kesällä. Silti sinne ei kovin usein ole tullut mentyä, koska kisa on yleensä jossain melko hankalien yhteyksien päässä eikä itse ainakaan halua olla auton ratissa jos paikalle lähtee. Olutkulttuuriseuran kanssa saimme joskus kuljetuksia järjestettyä, mutta jouduimme viimeiset yritykset perumaan vähäisen osallistujamäärän vuoksi. Suomen Olutseuralla vuosi 2022 on sahtivuosi, joten luonnollisesti piti yrittää uudestaan. Hieman odotettua pienemmäksi osanotto nytkin jäi, mutta saimmepa kuitenkin pienen bussin liikkeelle Hauhon suuntaan itse sahtisedän johtamana. Matkalla nautittiin matkajuomia, tosin sahtia ei vielä ollut kyydissä.
Sahdinvalmistuksen SM-kisa on sekä kilpailuna että tapahtumana uniikki. Aivan kuin aikakapseli menneeseen aikaan. Perinteiden jatkumoa. Kilpailuun saa osallistua yksi sahdintekijä kustakin pitäjästä. Miten pitäjä tässä määritellään, sitä en osaa sanoa, mutta joku senkin varmasti tietää. Alkukarsinnat voi kukin järjestää miten lystää, ja joka kilpailijan on tuotava mukanaan yksi tuomari. Tämä on huomioitava myös kisasahdissa, sillä tuomaristo on yhtä kirjava joukko kuin kilpailijat, ja voittaakseen on maistuttava jokaiselle. Oli muuten hieman erilainen tapahtuma kuin edellispäivänä Viikissä.
Joka kisassa kruunataan mestari, joka saa kiertopalkinnon lisäksi tuohihatun. Vanhat mestarit tuntee kisa-alueella juuri näistä hatuista, jotka ovat myös kohtalainen laadun tae maistettavaksi sahtia tarjoavan henkilön päässä.
Niin, se maistelu. Yleisölle tämän kisan kohokohta on niin sanottu peräronkkikierros. Kisapaikalla on aina kilpailijoiden parkkipaikka erikseen, ja sieltä parkista löytyykin monenlaista juomaa - pääasiassa sahtia - maisteltavaksi. Maksua juomista ei pyydetä eikä oteta vastaan, ettei laki aiheuttaisi ongelmia. Oma muki, tai mieluiten haarikka, jota kuksa tarvittaessa paikkaa, kannattaa kuitenkin olla mukana, vaikka joillain peräkonteilla on myös kertakäyttömukeja tarjolla.
Jos sahdin maistelu alkaa väsyttää, ja yleensä se jossain vaiheessa alkaa, tapahtumassa on useimmiten myös muuta aktiviteettia. Tämän vuoden kisassa Hauholla oli tarjolla sahdinvalmistusnäytös perinteisin menetelmin puista kuurnaa käyttäen.
Vaikkei se ole tärkeintä, mestari joka kisassa kuitenkin kruunataan. Tänä vuonna voitto meni Sysmään. Tänäkään vuonna en tainnut mestarisahtia parkkipaikalla päästä maistamaan. Ehkä sitten ensi vuonna. Suomen Olutseurassa tästä kaavaillaan jo jokakesäistä perinnematkaa.
Sahdin SM 2022 Top 5:
1. Sahti (Sysmä)
2. Sahti (Rauma)
3. Sahti (Hämeenkyrö)
4. Sahti (Hartola)
4. Sahti (Jämsä)
No comments:
Post a Comment