17.9.20

Olutkulttuuria maakunnista: Rovaniemi

Päädyin hiljattain hautajaismatkalle Rovaniemelle. Aikaa oli vain viikonloppu, mutta koska itse pääohjelmanumero ei ulottunut myöhään iltaan minään päivänä, tarjoutui oiva tilaisuus tutustua lappilaiseen olutkulttuuriin. Lapin panimo on toki tullut jo aiemmin tutuksi ja vaikkei se tuotteillaan ole erityisesti vakuuttanut, ei niissä mitään suurta vikaakaan ole. Siksi yksi oleellinen mittari paikallisia olutravintoloita arvioitaessa oli paikallisen oluen saatavuus.

Oliver's Corner


Olutharrastajaryhmässä kyseltiin kesällä Rovaniemen käymisen arvoisia olutpaikkoja ja useimpien mielestä ainoa käymisen arvoinen paikka on Oliver's Corner, aivan ydinkeskustassa. Yllätyin hieman siitä että kadun toisella puolella oli Hemingway's. Ilmeisesti irkkubaarit ovat sen verran suosittuja täällä päin että niitä mahtuu näinkin tiheään niin että molemmille riittää asiakkaita. Viikonloppuiltana ainakin väkeä oli molemmissa.

Oliver's Corner lunasti pääosin lupaukset. Valikoima oli laaja, myös hanojen puolella. Thornbridgeltä löytyi jotain itsellekin uutta. TV:ssä pyöri Viasatin urheilukanava, eli ei tarvinnut miettiä missä näkisi lauantaina Valioliigaa. Sisustuskin viihtyisä ja tarjoaa paljon erilaisia istumapaikkoja. Ainoa pieni miinus paikallisen oluen vähyydestä, sillä Lapin panimoa oli vain yksi tuote tarjolla, pullossa.


Rovaniemen oluthuone


Oliver's Cornerin lisäksi ainoa toinen minkäänlaisen maininnan Suomen Olutharrastajat - ryhmän kyselyissä saanut paikka oli Rovaniemen oluthuone, jota kuulemma kannatti nimestään huolimatta välttää. Tätä väitettä en kuitenkaan itse allekirjoita. Asiakaskunta ei ehkä ollut ihan sitä tyypillisintä olutharrastajaväkeä, mutta mitä sitten? Lapin panimon osalta valikoima oli ylivoimaisesti kaupungin paras ja olipa heillä kesäterassilla ollut paria Lapin panimon tuotetta hanassakin. Oikein mielellään täällä yhden paikallisen oluen nautti ennen unille suuntaamista. Voin suositella siis tätäkin.


Pub Uitto


Ketjupaikka pahimmasta päästä. Mainokset Sokos-hotellin hississä ja erikoisempana hanana Hartwallin "panimomestarin vaihtuva hana", jossa tarjolla oli Mattssonin mitäänsanomaton Hillbilly. Lisäksi käynnissä oli darts-kisat, jonka kisaajat lähinnä huusivat täyttä kurkkua. Onneksi eivät meidän suuntaamme, mutta pieni olut hävisi lasista nopeasti, ja me sitä mukaa ovesta ulos. Tällä paikalla on varmaan hetkensä, mutta tämä ei ollut se.

Iloinen Ilves


Suoraan hotelliamme vastapäätä oli kaksikko Iloinen Ilves ja Paha Kurki, joista oikeasti kävin ensin jälkimmäisessä, mutta niin myös myöhemmin. Välissä kävin testaamassa Iloisen Ilveksen, joka on kuulemma "klassinen vanhan liiton pystäri". Ei missään nimessä räkälä, vaikka sitä nimitystä kyllä itse voisin käyttää. Toimi kuulemma pitkään ilman istuimia, mutta nykyinen omistaja "pelasti paikan" ja toi baarijakkarat sisään. Tiskiltä löytyi Urquell-hana, mutta siinä ei kuulemma ollut Urquellia. Muu valikoima oli lähinnä Karhua, joten join yhden sellaisen ja kuuntelin naapuripöydän Trivial Pursuitin pelaamista. Olisin voittanut sen pelin.

Paha Kurki

Näistä kahdesta Paha Kurki olikin se selvästi parempi, ja itse asiassa kaupungin kolmas suosituksen arvoinen paikka. Pienihän se on, joten näin korona-aikoina sisälle ei mahdu kovin montaa asiakasta ennen kuin tunnelma on jo turhan ahdas. Nyt se ei onneksi kuitenkaan ollut. Hyvää musiikkia, mukava henkilökunta, hieno rivi Amagerin oluita kaapissa ja paikallisten julkimoiden soittimia seinällä. Rockhouse olikin myös beerhouse.

Kokonaisuutena Rovaniemi oli positiivinen yllätys. Sehän ei yllättänyt että tiskin takana on mukavaa väkeä, ollaan sentään Lapissa, mutta olutvalikoima oli monessa paikassa varsin kelvollinen ja tietoa tuotteista löytyi myös tiskin takaa. Paikallinen panimokin näkyi lähes jokaisen vähänkin tasokkaamman paikan (mainituista kaikki paitsi Ilves ja myös mm. hotellimme baari) kaapissa. Hanatuotteiden vähyys tältä osin oli vähän sääli, mutta syy voi olla myös panimossa tältä osin. Kuitenkin jos Lapin matkallasi kaipaat iltaa hyvän oluen parissa, jo vain kannattaa Rovaniemellä käydä pyörähtämässä.

Sarjan aiemmat osat: NurmijärviMikkeliHämeenlinnaIisalmimatka IisalmeenForssaLoviisaOulu

No comments:

Post a Comment