2.11.20

Alkon marraskuun erikoiserä sokkona


Aiemmissa blogipostauksissa dokumentoitu lomareissu meni yhden pruuvin päälle, mutta nyt ehdin taas sopivasti paikalle marraskuun erikoiserää maistelemaan. Teemana oli taas pienpanimoiden taidonnäytteet, tämä aiemmasta megaerästä useampaan pienempään erään jaoteltu perinne. Olin tällä kertaa onnistunut unohtamaan tuon teeman maistelun ajaksi, joten arvaukset ja kommentit on siis tehty tiedostamatta että kaikki oluet ovat kotimaisia.

Olut 1

Kirkas kuparinen. Ei vaahtoa. Tuoksu vähän tummaa hedelmää, alkoholia. Maku melko hapan, kompleksin hapan. Marjainen. Ehkä joku Rodenbach? Aivan hyvä kuitenkin.

Ostaisin

Oli: Fiskarsin Floridus, 3.7/5 / 7,7 % / 24,95 € / 0,75 l

Tämän olisin saattanut jopa tunnistaa, jos olisin muistanut teeman. Sen verran uniikki olut tämä kuitenkin kotimaisista on, ja tuttu viime vuoden keväältä jo. Ostaisin kyllä, mutta mieluusti suoraan panimolta vähän halvemmalla ja isomman osan panimolle maksaen. On tällä kyllä sielläkin hintaa.

Olut 2

Kirkas vähän edellistä tummempi kupari. Tuoksu mausteinen, vähän makea, vähän alkoholinen. Maussa makeahkoa mallasta, vähän mausteita, alkoholia, reiluhkosti humalaa. Kai tämän on joku jouluolut oltava. Tai barley wine.

Ostaisin

Oli: Kimito Ryewine, 3.7/5 / 9,5 % / 5,76 € / 0,33 l

Tyylin arvaus meni ihan kelvollisesti kohdalleen. Oikein hyvä olut, eikä edes hinnalla pilattu. Hyvä että Kimitolta saatiin välillä tähän käsityöläissarjaan myös onnistuminen.

Olut 3

Kirkas, aiempia vaaleampi, meripihkainen. Tuoksu makeaa mallasta ja käsisaippuaa. Makukin aika saippuainen. On siellä jotain makeaa maltaisuutta ja reilusti katkerohumalaa seassa. Aika sekava.

En ostaisi

Oli: Ruosniemen Mahtaja, 3.9/5 / 10,0 % / 4,99 € / 0,33 l

Olen itse asiassa pitänyt tästä todella paljon aiemmin, ja pidin nytkin kun maistoin uudestaan tietäen mitä maistan. En tiedä miksi mielikuvan ja ennakko-odotuksen vaikutus on juuri tämän oluen kohdalla niin vahva. Ehkä siksi, koska tyyli on hieman odottamaton ja vaikea. Ostaisin sittenkin.

Olut 4

Erittäin tumma ruskea. Tuoksu paahteinen, katkera, vähän yrttinen. Maussa kuivaa paahteisuutta, yrttejä kuin Jägermeisterissa ja rapea humalointi. Ei helpoimmasta päästä, mutta ei huonokaan.

En ostaisi

Oli: Plevna Siperia, 3.1/5 / 8,0 % / 5,96 € / 0,33l

Se pakollinen sokkoylläri. Totta puhuen kyllähän tätä kannattaa ostaa, mutta ehkä se vahvempien oluiden seura ei nyt tehnyt tällä kertaa tälle palveluksia.

Olut 5

Tumma ruskea, viskoosi. Tuoksussa paahteista mallasta ja ehkä häivähdys kahvia. Maussa kuivaa paahteisuutta, kahvia, humalaa. Karkean puoleinen on tämäkin, mutta edellistä parempi.

Ostaisin

Oli: Olaf Northern Comfort, 3.5/5 / 11,0 % / 5,95 € / 0,33 l

Tätähän olisikin kotona ollut panimolta haettu pullo odottamassa. Aika odotusten mukainen Olafin tuotteeksi. Hyvä, muttei erinomainen.

Olut 6

Tumma ruskea, ei ihan niin viskoosi kuin edellinen ja vaahdostakin näkyy häivähdys. Tuoksussa makeahkoa paahteista mallasta, rusinaa, joulumausteita. Maussa jatkuu sama toimiva makean paahteisen maltaan, tumman hedelmän ja joulumausteiden liitto. Kylkeen on liittynyt hitusen sherryä tai konjakkia. Makea, mutta oikein mukava jälkiruokaolut. Vahvuus tuntuu, mutta ei huonolla tavalla.

Ostaisin

Oli: Mufloni Bourbon BA Piparitaikina Stout, 3.9/5 / 11,0 % / 16,99 € / 0,75 l

Makea ruskea viina oli sitten kuitenkin bourbon. Piparitaikinaan päin ne joulumausteet kieltämättä kallistuivat. Erinomainen valinta joulupöydän jälkkäriksi.

Olut 7

Tumma ruskea, jälleen melko viskoosi. Tuoksussa paahteista mallasta ja voimakasta... jotain. En osaa aluksi sanoa onko se tumma suklaa vai kahvi, mutta kahvi varmaan kuitenkin. Maussa toistuu sama vahva esanssi ja pyöritellessäni olutta suussa huomaan sen alkavan polttaa. Se oli chili! Ja voimakas sellainen. Tämähän on yksi parhaita chilioluita joita olen juonut. Oikein mainio.

Ostaisin

Oli: Hiisi Kipinätär, 4.0/5 / 11,0 % / 6,90 € / 0,33 l

Olin tämän maistanut ennenkin ja pitänyt. Nyt pidin vielä enemmän. Markkinointitekstin "kevyen chilinen" on kyllä understatement. 


Sellainen erikoiserä. Oikein hyvä sellainen. Keskivahvuus myös kohdallaan. Kyllähän tämä oli Alkon parhaita erikoiseriä toistaiseksi.

Marraskuun erikoiserän kouluarvosana:

Aihe: 7½
Sisältö: 9
Mielikuvitus: 9
Kokonaisarvosana: 8½

No comments:

Post a Comment