22.1.23

Alkon tammikuun uutuuksia sokkona ja erikoiserä silmät auki

 


En päässyt erikoiserän maisteluun, joten sokkona pääsin tällä kertaa maistamaan vain vakiovalikoiman uutuuksia, joita oli peräti kolme. Erikoiserän kävin sitten vielä maistamassa avoimen puolella.


Olut 1

Tumman ruskea, niukasti vaahtoa. Tuoksussa paahteista mallasta, mausteisuutta, hiivan estereitä. Vahva luostariolut tästä ensin tulee mieleen. Maku jatkaa samoilla linjoilla. Paahdetta, estereitä, pieni hedelmäisyys, mausteisuutta, alkoholia, humalaa. Olisiko ihan quadrupel jopa? Hyvää kuitenkin.

Ostaisin.

Oli: Erdinger Pikantus 3.9/5 / 7,3 % / 4,98 € / 0,5 l

Jaa, olikin weizenbock eikä quadrupel. No vieressä oltiin. Banaanisuutta tässä ei juuri ole, mutta kieltämättä sellaista neilikkaista fenolia, josta olisi varmaan pitänyt tunnistaa. Olen tämän joskus kyllä juonut, mutta en pitänyt ihan näin paljoa aikanaan.

Olut 2

Vaalea, lähes kirkas, keltainen. Tuoksussa mausteisuutta, vähän hedelmää, alkoholia. Tripelin puolelle mennään kun hiivan estereitäkin löytyy. Maku mainiossa tasapainossa. Makeutta, hedelmää, estereitä, alkoholia, humalaa. Tässähän on kaikki mitä hyvältä tripeliltä toivoo.

Ostaisin.

Oli: St. Bernardus Tripel 3.9/5 / 8,0 % / 9,99 € 0,75 l

No niin, takuuvarman panimon suht hiljattain Suomeen laskeutunut tripel sieltä löytyi. Ei hinta minusta isolle pullolle paha ole, etenkin kun tuote on ns. tikissä.

Olut 3

Tummaa taas. Tuoksussa makeaa paahdettua mallasta ja ehkä suklaata, vaniljaa. Maussa makeaa mutta myös aavistuksen hapanta paahteista mallasta, suklaata, kahvia, vaniljaa, vähän alkoholia, humalaa. Maku on pieni pettymys tosi hyvän tuoksun jälkeen, mutta hyvä tämä silti on. Joku pastry stout?

Ostaisin.

Oli: Innis & Gunn Irish Whiskey Cask Oatmeal Stout 3.7/5 / 6,1 % / 4,48 € / 0,33 l

No joo, tämän kolmikon heikoin, mutta ei kovin heikko silti.

Tammikuun erikoiserä


Itse asiassa tässä oli hieman hämmentävästi kaksi erikoiserää. Matala-alkoholiset oluet, joita oli kolme, ja "vahvat IPAt" joita oli kaksi. Erikoinen ratkaisu, mutta näillä mennään.

Wicklow Wolf Eden Session IPA

3.8 % / 4,33 € / 0,44 l

Kevyesti samea keltainen, vaahtoakin on. Melko kuiva tuoksu jossa reilusti greippiä. Maku aika samansuuntainen, sopivasti humalaa lopussa. Mutta melko tylsäksi tämä jää. Kun kotimaiset panimot pystyvät samaan tai parempaan halvemmalla, en näe mitään syytä tätä ostaa.

3.2/5, en ostaisi

To Øl Beach Micro IPA

3.5 % / 3,78 € / 0,44 l

Samea keltainen tämäkin. Tuoksu aika kuiva, hieman petrolinenkin. Tunkkainen. Maku kuiva, vähän vetinen. Pääasiassa mallasta, humalaa lopussa. Ei tämä oikein mitenkään päin ole miellyttävä. 

2.4/5, en ostaisi

Lervig Salted Rhubarb Vanilla Sour Cream Crumble

3.5 % / 4,45 € / 0,33 l

Lähes väritön pinkki. Erittäin makea ja hedelmäinen tuoksu. Laktoosia, ehkä vähän marjaa. Kai siellä jossain mallastakin. Maku on makea ja hapan, suolaa, raparperia, vaniljaa, laktoosia. Onhan tämä jopa jälkkärisouriksi omituinen, mutta melko maukas myös. Hieman hintava, tosin.

3.6/5, ostaisin

Poppels Double India Pale Ale

8,0 % / 4,99 € / 0,33 l

Tämä olikin vanha tuttu. Tosin viimeksi ollut samea, nyt täysin kirkas kultainen. Melko perinteinen DIPA muuten. Mallasta, pihkaa, alkoholia, humalaa. Kaikkea reippaasti, kaikki tasapainossa. Aivan hyvä olut.

3.7/5, ostaisin

To Øl Sloopkogel

10,0 % / 6,79 € / 0,44 l

Samea keltainen. Tuoksussa reippaasti makeutta, kuivahumalaa, hedelmää, vähän alkoholiakin. Maussa makeutta, hedelmää, alkoholia, humalaa. Ei kuitenkaan imelä tai raskas niinkuin nämä tuppaavat olemaan. Hyvä ettei TIPAton tammikuu mennyt turhaan poikki.

3.9/5, ostaisin

Niin, jälkimmäinen erikoiserä oli laadukas, ensimmäinen vähän vähemmän, mutta eniten edelleen ihmetyttää tämä kahteen jakaminen niin ettei kumpaankaan riitä kuin hilut. En pidä.

Tammikuun erikoiserän kouluarvosana:

Aihe: 8-
Sisältö: 7½
Mielikuvitus: 6-
Kokonaisarvosana: 7

Erikoiserien kouluarvosanat:

No comments:

Post a Comment