1.2.23

Olutkulttuuria maakunnista: Seinäjoki

 Seinäjoellahan on pitänyt käydä jo pitkään, lähinnä tämän postauksen lopussa käytävän tapahtuman vuoksi. Silti joka tammikuussa on tullut vain mietittyä että se on liian kaukana, ei jaksa. Nyt sitten osui saman viikon lopulle työmatka Ouluun, niin tilaisuutta ei voinut jättää käyttämättä. Samalla ehdin hieman tutustua muuhunkin Seinäjoen tarjontaan.

Kabacka



Kun aloin kysellä missä Seinäjoella kannattaisi käydä, ensimmäinen vastaus oli selkeä - Kabacka. Satuin myös tulemaan paikkakunnalle aika myöhään ja ihmettelin pikaruokaloiden vähyyttä, joka on muuten selkeä ongelma kaupungin olusteluskenessä. Paitsi että Kabackastahan saa ruokaa. Olen samaa mieltä minulle vastanneiden kanssa, tämä on se paikka johon Seinäjoella haluaa mennä. Ruoka on hyvää, hanavalikoima oli ainakin nyt "Pien goes Kabacka" tapahtuman aikaan mainio, ja valikoimassa on neljän 1,5 dl annoksen maistelulautanen ihan kelvolliseen 15 € hintaan. Sisustus ja tunnelma mukavia, sijainti keskeinen. En löydä kahden vierailun jälkeen mitään valittamista.

Mallaskosken panimo




Onhan Seinäjoki toki myös tunnettu yhdestä Suomen vanhimmista pienpanimoista, heidän laskentatavallaan Mallaskoski on jo satavuotias, ja nykyinen yrityskin on selvästi tämän maan vanhimmasta päästä alallaan. Panimolle on kevyt kymmenen minuutin kävelymatka keskustasta, ja sen yhteydessä toimii miellyttävän oloinen panimoravintola, josta saa myös ruokaa. Näkisin siis tämän myös varsin potentiaalisena paikkana istua iltaa, vaikka vähän sivummassa onkin. Panimolle järjestetään myös kierroksia, jotka ovat maistelusetin kanssa varsin hyvä diili. Meille kierrosta pitänyt ravintolayrittäjä teki tosin niin paljon asiavirheitä että käsistä loppuivat sormet kesken, mutta tähänkin pitäisi panimomestarin mukaan olla tulossa parannusta. Opastus oli kuitenkin vähintään viihdyttävä ja prosessi tuli kyllä selväksi kun osasi itse korjata virheet mielessään. Mallaskoskihan on myös viime vuosina muuttunut huomattavasti mielenkiintoisemmaksi panimoksi kuin mitä se oli vielä 5-10 vuotta sitten, joten suosittelen vahvasti vierailua.

Muut baarit





Kovin paljoa en muualla ehtinyt käymään. Bar 15 sai suosituksia, mutta käydessäni katutason puoli oli tyhjillään eikä erityisen kutsuva. Kellaripuolella soi synkkä metalli asiaankuuluvasti, mutta en jaksanut maksaa muutaman euron sisäänpääsymaksua niin jäi tällä kertaa testaamatta. Mikä osoittautui virheeksi, kun ihan miellyttävän näköiseen uuteen Taphouse 60100 oluthuoneeseen piti maksaa pakollinen 3 € narikkamaksu. Kai siellä olisi myöhäisillasta joku trubaduuri soitellut vastapainoksi, mutta mutta... Jostain syystä paikka oli silti huomattavasti täydempi kuin Kabacka, vaikka valikoima oli sanalla sanoen masentava. Leveän näköisestä hanarivistä kolme hanaa oli viinejä ja loput Hartwallin perusvalikoimaa, eli Lahden Erikoista, Mattssonia ja Lagunitasta. Olihan siellä toki pari Fat Lizardin perusvalikoiman tuotetta yms., mutta yhtään mitään kiinnostavaa ei olutharrastajalle ollut tarjota. Ei tänne siis ainakaan pe/la iltaisin kannata edes vilkaista. Kokeilkaa mieluummin vaikka puolestani se Bar 15. Tämän vierailun perusteella en vielä näe perusteita mennä mihinkään muualle kuin Kabackaan tai Mallaskoskelle.

Lakeuden panimojuhlat



Eiköhän suurin osa ulkopaikkakuntalaisista kuitenkin tutustu Seinäjoen olutkenttään tositarkoituksella nimenomaan tämän tapahtuman takia. Lakeuden panimojuhlista olin kuullut etenkin alalla työskenteleviltä paljon hyvää jo vuosia, ja nyt sitten vihdoin ehdin paikalle. Ja täytyy sanoa, ettei tapahtumasta kauhean paljon negatiivista sanottavaa jäänyt. Panimovalikoima oli laadukas, hintataso kohtuullinen, oheisohjelmaa paljon mutta sopivan sivussa että sen pystyi jättämään täysin huomiotta niin halutessaan. Tosin missasin vahingossa pubivisan tämän takia, mutta sattuuhan näitä. Varicko-ravintolan puolella oli tarjolla erinomaista ruokaa, tosin ravintola ruuhkautui aika pahasti loppuillasta, mutta sellaista se tuppaa olemaan kaikissa oluttapahtumissa. Istumapaikkoja ei pääsalissa juuri ollut, mutta muilta alueilta istuimiakin riitti melko monelle. Eihän tämä nyt mitään uutta ja mullistavaa tarjoa, mutta jotain rentoa tässä kuitenkin etelän tapahtumiin verrattuna oli. Ja tavallaan muistutti siitä ajasta kun pääkaupunkiseudullakin tapahtumia oli vain 1-2 vuodessa, jolloin niistä jaksoi kiinnostua enemmän. Täällä se näkyy, että tämä on alueen ainoa kunnon oluttapahtuma. Joskus vähemmän on enemmän.

Seinäjoki Top 5 oluet


Maistelin reissulla 7 uutta olutta ennen panimojuhlia ja 11 uutta panimojuhlilla. Päälle vielä muutama erinomainen vanha tuttu, mutta niitä ei valitettavasti listoille lasketa.

1: To Øl Supervulcano BA 2022 4.2/5, hana @ Kabacka (Pien goes Kabacka)
- Chiliolutta, toimivaa sellaista.
2: Mallaskoski Oidipus 4.1/5, hana @ Lakeuden panimojuhlat
- Mallaskosken vahvojen tynnyröityjen sarja on poikkeuksetta laatua
3: Elmeleven Alien Future II 4.1/5, hana @ Kabacka (Pien goes Kabacka)
- Pitkästä aikaa todella herkullinen sour.
4: Naïlo Void 4.1/5, hana @ Lakeuden panimojuhlat
- Löytyihän Naïloltakin lopulta se hyvä olut.
5: Olarin Your City, My Canvas, 3.9/5, hana @ Lakeuden panimojuhlat
- Olarin kahdesta uudesta NEIPAsta se tasapainoisempi.

Sarjan aiemmat osat: 

No comments:

Post a Comment