29.10.23

Marraskuun erikoiserä sokkona

 Pruuvissa oltiin taas kerran ilman sen kummempia ennakkotietoja, paitsi nyt olin sentään tietoinen että erikoiserä olisi kyseessä. Edistystä.


Olut 1

Samea keltainen, paksu vaahto. Tuoksu mehuisaa mallasta, vähän ylikypsää hedelmää. Maku mehumallasta peräkärryllä. Tasapainossa, vähän ohuen puoleinen mutta silti varsin mallikas NEIPA. Hyvin alkaa. Ei tämä mitään kovimpien NEIPA-pumppujen mehua ole, mutta muuta en tästä osaa sanoa.

Ostaisin

Oli: Crooked Stave Southern Cross 3.8/5 / 5,8 % / 6,99 € / 0,355 l

No joo, vähän hintava, mutta varsin kelvollinen. New Zealand IPAksi nimetty ja kieltämättä en osannut tästä humalalajikkeita sinne päin sijoittaa. 

Olut 2

Vähän kirkkaampi kultainen. Tuoksu aika katkeraa mallasta ja vähän pihkaa. Maku katkeraa mallasta, pihkaa, reippaasti humalaa. Ihan kiva, jos vähän rankka. West coastin puolelle mennään, ja katkeraan päähän. Joku IPA teema tässä sarjassa oli jo ulkonäön perusteella, varmaan kuitenkin jollain rajauksella?

Ostaisin

Oli: Epic Space Debris 3.5/5 / 6,2 % / 6,49 € / 0,355 l

Salt Lake Cityn varsin laadukkaalta pajalta tällä kertaa. Myös kallis, jos ei ihan edellisen hinnoissa.

Olut 3

Kirkas meripihkainen, vaahtokin taittaa vähän ruskeaan. Tuoksu taas katkera, vähän pihkaa, ehkä vähän tummaa hedelmää. Maku katkeraa mallasta, pihkaa, humalaa. Hieman hedelmäisempi versio edellisestä, vähän ehkä paahdetta ja syvyyttäkin enemmän. Voi olla vähän vahvempikin?

Ostaisin

Oli: SKA Modus Hoperandi IPA 3.7/5 / 6,8 % / 4,95 € / 0,355 l

Tämähän on klassikko. Oli tosiaan edellistä vahvempi, joskaan ei paljoa. Yllättävän paljon halvempi silti. Kyllä minä tämän näistä kahdesta mieluummin ottaisin.

Olut 4 

Vähän samea kultainen. Tuoksu taas katkeraa mallasta, pihkaa, humalaa. Maku hieman makeaa mutta kuitenkin katkeraa mallasta, vähän sitrusta, pihkaa, humalaa. Aivan hyvä ja erittäin tyylinmukainen west coast IPA on tämäkin. Edellisiä hieman makeampi ja raikkaampi, mutta edelleen todella katkera.

Ostaisin

Oli: Tommyknocker Off Leash Juicy IPA 3.7/5 / 6,3 % / 6,48 € / 0,355 l

No jaa, ei tämä minusta kovin "juicy" ole, mutta hyvä kuitenkin. Panimohan on tuttu Iso-Roban taproomistakin.


Olut 5

Samea oranssi. Tuoksussa makeahkoa mallasta, appelsiinia, vähän pihkaa. Maku makeaa mallasta, appelsiinia, muuta sitrusta, pihkaa, reippaasti humalaa. Erittäin hyvä, paras tähän asti. Hedelmäisempi mutta silti katkera. Teemaa en kyllä osaa vieläkään arvata. Joku pohjoismaa? 

Ostaisin

Oli: Epic Citralush NEIPA 3.9/5 / 7,0 % / 6,98 € / 0,355 l

Tämäkin on vähän kallis, mutta tosiaan myös noita edellisiä parempi. Epicin oluet ovat itselleni kyllä aina maistuneet eikä tämäkään tee poikkeusta.

Olut 6

Kirkas kultainen. Tuoksu melko mieto, makeahkoa mallasta ja vähän hedelmää. Maku hieman makeaa mallasta, pihkaa, alkoholia, humalaa. Pehmeä, ihan kiva. Tuoksussa uupuu, mutta sen jälkeen on taas hyvää. Maistuu ehkä jopa aiempia vahvemmalta, joten siksikin vähän outoa miten miedosti tämä tuoksuu.

Ostaisin

Oli: Sierra Nevada Big Little Thing Imperial IPA 3.5/5 / 9,0 % / 6,98 € / 0,355 l 

No joo, olihan sitä alkoholia vähän enemmän. Perusvarmaa tekemistä perinteikkäältä panimolta. Ehkä enemmän korkean hintansa arvoinen kuin osa aiemmista.

Olut 7

Erittäin tumma ruskea matalalla vaahdolla. Tuoksu kuivaa paahteista mallasta ja ehkä kepeitä hedelmäisiä sävyjä. Maku kuivaa paahteista mallasta, kahvia, vähän hedelmää, humalaa. Kevyenpuoleinen. Uskon jos Black IPAksi sanotaan, lähinnä koska olen vakuuttunut että teema liittyy IPAan. Tieto erikoiserästä on siis vienyt osan "sokkoutta" pois tästä. Kevyen puoleinen, ei oikein muuta vikaa.

En ostaisi

Oli: Tommyknocker Cocoa Porter 3.3/5 / 5,7 % / 6,19 € / 0,355 l

Jätinpä sentään jonkun takaportin itselleni tässä Black IPA hudissa. Oluen nimen lukemisen jälkeen kaakao maistuu sitten selvästi. Pidin erikoiserän teemaa liian varmana. Kaiken kaikkiaan erä on oikeastaan todella onnistunut. Teemalla Craft Beer USA olisi toki voinut valita mielenkiintoisempiakin tyylejä kuin IPAa, mutta valinnat olivat kuitenkin Alkon tasolle aika monipuolisia ja laadukkaita. Paljon, paljon huonompiakin erioiseriä on nähty.

Marraskuun erikoiserän kouluarvosana

Aihe: 9
Sisältö: 9+
Mielikuvitus: 7-
Kokonaisarvosana: 8+

No comments:

Post a Comment