24.9.24

Alkon vakiovalikoiman uutuudet sokkona ja syyskuun erikoiserä avoimena

 Ei perinteisesti mitään hajua mitä on tultu maistamaan, mutta kymmenen olutta odottaa sokkomaistelussa. Huomasin lisäksi maistelun aikana eri seinällä "Craftober" nimetyn sarjan avoimessa maistossa olevia tuotteita, joka sitten myöhemmin paljastui syyskuun erikoiseräksi. Tämä kuitenkin vaikutti jonkin verran arvailuihin sokko-osiossa.


Olut 1

Kirkas tummahko kultainen. Tuoksu hieman makean maltainen, puhdas. Maku myös hieman makea, viljainen, maltainen. Kohtalaisen rapea humalointi. Uskoisin kyllä jos tätä Festbieriksi sanottaisi, ja paremmasta päästä vieläpä. Märzen varmaan.

Ostaisin

Oli: Nittenauer Festbier 3.5/5 / 5,7 % / 3,99 € / 0,5 l

Tämä olikin uusi tuttavuus tästä genrestä, mutta tosiaan aivan laadukas. Ja nämä siis vakiovalikoiman puolella.

Olut 2

Todella samoilla linjoilla mennään edellisen kanssa. Hieman katkerampi, mutta ei juuri muuten erotu mihinkään suuntaan, eli lienee myös varsin kelvollinen Festbier.

Ostaisin

Oli: Hohenthanner Festbier Märzen 3.5/5 / 5,6 % / 4,09 € / 0,5 l

Tämä oli viime vuoden sokkomaistelusta tuttu, ja sai tasan samat pisteet kuin vuosi sitten. Tasalaatuista työtä siis molemmin puolin.

Olut 3

Vaaleampi kultainen. Tuoksu melko mieto, puhtaan maltainen. Maku puhdas, katkerahko, maltainen. Alkoholi maistuu vähän, mutta ei liikaa. Aivan hyvä Festbier tulee tästäkin ensi fiiliksenä. Edellisiä vaaleampi, mutta runkoa on silti ihan mukavasti.

Ostaisin

Oli: Falter Festbier 3.4/5 / 5,9 % / 4,39 € / 0,5 l

Ensi kertaa maistossa tämäkin, mutta mielellään tämän maistoi.

Olut 4

Kirkas kultainen miedolla maltaisella tuoksulla. Puhdas, katkera, hieman humaloitu. Vähän kuin edellinen, mutta kevyemmällä rungolla. Siinä ja siinä onko liian kevyt, mutta ei ehkä kuitenkaan ole, eli paremman pään Festbier tämäkin.

Ostaisin

Oli: Spaten Oktoberfestbier 3.2/5 / 5,9 % / 4,49 € / 0,5 l

Tämä sitten taas onkin tullut aika lailla joka vuosi vastaan näissä syksyn pruuveissa ja joka toinen vuosi olen pitänyt liian ohuena ja joka toinen vuosi hyvänä. Nyt osui taas hyvä vuosi.




Olut 5

Vaalea, kirkas, kultainen. Mieto tuoksu, mieto maku. Viljainen. Ihan juotava, mutta aika tylsä. Pils tulee enemmän mieleen, mutta uskon jos Festbieriksi väitetään. Ei yhtä hyvä kuin aiemmat. Tietty olut minulla on tässä mielessä, mutta nimi ei tule päähän.

En ostaisi

Oli: Löwenbrau Oktoberfestbier 2.8/5 / 6,1 % / 4,49 € / 0,5 l

Tämä tulee myös joka vuosi vastaan ja on joka vuosi yksi sarjan huonoimpia, niin tänäkin vuonna. Ja oli tasan se olut mitä maistaessa mietin vaikka nimeä en muistanutkaan.

Olut 6

Kirkas kultainen. Tuoksu puhtaan maltainen, maku puhdas, katkera, maltainen. Melko kevyt runko ja hieman vierteistä makeutta. Kevyempään suuntaan mennään edelleen. Kehnomman pään Festbier?

En ostaisi

Oli: Hofbräu Oktoberfestbier 2.6/5 / 6,3 % / 4,69 € / 0,5 l

Erittäin perinteikäs Festbier joka on taas välivuoden jälkeen mukana. Ei säväyttänyt 2022 eikä säväytä nytkää. Onhan tämä helppo juotava vaikka voltteja on reilusti, mutta ehdottomasti joukon tylsimmästä päästä.

Olut 7

Sameahko keltainen tällä kertaa. Tuoksussa sitä mitä sameuden perusteella odotinkin, eli makeutta, vehnää, banaania. Maku on erittäin kevyt, hieman makea, vehnäinen, banaaninen. Humalaakin on. Ihan ok. Ei tämä ainakaan Oktoberfest lager tosiaan enää ole, lienee Festweizen. Ei minun teekuppini, vaikka ihan kunnossa onkin.

En ostaisi

Oli: Erdinger Oktoberfest 3.0/5 / 5,7 % / 3,99 € / 0,5 l

Ei ole aiemminkaan kuulunut suosikkeihini, eikä se tilanne muuttunut. Toki Festweizenin pitää olla Hefeweizenia kevyempi että Mass uppoaa helpommin, mutta silti joisin kymmenen kertaa kymmenestä mieluummin esim. Spatenia sen litran.

Olut 8

Kirkas kultainen, matalahko vaahto. Tuoksu aika puhtaan maltainen. Maku puhdas, katkera, maltainen. Alkoholia, humalaa. Itse asiassa aika paljonkin metallista alkoholia, ja suutuntuma melko öljyinen. Mitenhän vahva tämä onkaan? Ihan ok, mutta alkoholi vähän liikaa framilla. Ehkä joku kotimaisen panimon uutta alkoholilakia "hyödyntävä" tuotos?

En ostaisi

Oli: Kukko Tosi Tuima 2.9/5 / 9,5 % / 4,27 € / 0,5 l

No joo, ei hyödynnä siinä mielessä että ei mene uudenkaan maitokaupparajan alle, mutta hyödyntää siinä mielessä että joku olut piti ilmeisesti tehdä niin vahvaksi että sen joutuu Alkosta hakemaan. Miksi, sitä en osaa sanoa.



Olut 9

Samea keltainen, tuoksu mehuisaa mallasta, makeutta, alkoholia. Ei olla Münchenissä enää, Erika. Maku on erittäin pehmeä, mehuisa, maltainen. Alkoholi puskee hieman läpi ja peräkärry löytyy. Hyvin laadukas NEDIPA. Panimoa tai edes maata näistä on nykyään mahdoton arvata.

Ostaisin

Oli. Dugges Gummy 4.1/5 / 8,1 % / 6,99 € / 0,5 l

Tämähän on vahvuudeltaan kuin Alkolle räätälöity. Ei siinä, laatuolut tosiaan.

Olut 10

Samea oranssi, matala vaahto. Tuoksu makea, hapan, hedelmäinen. Maku samoilla linjoilla. Ehkä passionhedelmää, jotain kivihedelmää, yms. tms. Erittäin hyvä hedelmäsour tähän loppuun, näitä tulee nykyään harvemmin missään valittua koska eivät ne yleensä näin hyviä ole.

Ostaisin

Oli: Omnipollo Pleroma Dragon Fruit Cremé Brûlée Sour 3.9/5 / 6,0 % / 6,99 € / 0,33 l

Vanha tuttu karkkipanimohan se siellä. Eihän tämä ole Omnipolloksi edes pollomman hintainen.



Erikoiserä: Craftober

Maistellaan nyt sitten se erikoiseräkin kun ei tosiaan ollut samoja oluita mitä sokkona maistelin.




Mallassepät Festbier

6,2 % / 4,55 € / 0,33 l

Kirkas kultainen. Tuoksussa mallasta mutta myös liuotinta. Maussa kevyttä ja katkeraa mallasta, alkoholia, humalaa. Ei tämä kovin hyvä ole. Ollaan kaukana Seppien mukavuusalueelta ja se näkyy ja maistuu. Ei tätä tyyliä näin tehdä.

En ostaisi

2.1/5

Fiskarsin Panimon Pikkupässi Kekriolut

6,0 % / 3,65 € / 0,33 l

Kirkas meripihkan värinen. Tuoksu hieman paahteista mallasta, vähän karamellia. Maku puhdas, kuiva, maltainen. Karamellia, ehkä hitusen savua, humalaa. Varsin kelvollinen. Ei tässäkään Festbierin juotavuutta ole, mutta selvästi edellistä parempi ja puhtaampi olut.

Ostaisin

3.7/5

RPS Oktoberfest Märzen

6,0 % / 4,09 € / 0,44 l

Kirkas tummahko kultainen. Tuoksu hieman makea, puhdas, maltainen. Maku puhdas, kuiva, maltainen. Vähän humalaa. Tuoksu lupaili enemmän kuin maku lopulta lunasti. Parempi kuin Mallasseppien yritys, mutta ei tämäkään valitettavasti kunnon Festbier ole.

En ostaisi

3.1/5

United Gypsies Prosit, Horst! Oktoberfest Märzen

6,0 % / 4,55 € / 0,33 l

Kirkas meripihkan värinen. Tuoksu mallasta, liuotinta, keitettyjä vihanneksia. Maussa hieman paahteista mallasta, taas vihanneksia, humalaa. Ei ollenkaan puhdas, heikko suoritus. Tämä panimo ei yleensä pelaa varman päälle ja silloin tulee välillä huteja. Tämä on yksi sellainen.

En ostaisi

2.1/5



Maku Festbier Märzen

5,7 % / 3,55 € / 0,33 l

Heh, tätä join juuri ennen pruuviin tuloa parturissa tölkin suoraan tölkistä. Silloin oli aivan hyvä. Kirkas meripihkan värinen, hieman väriä vaahdossakin. Tuoksu hieman makeaa mallasta, karamellia. Maussa hieman makeaa ja katkeraa mallasta, karamellia, humalaa. Aivan kiva. Makeutta vähän uupuu. Vaihteeksi Makulta puhdas lager, mistä plussaa. Tämä visuaalinen ilme on silti edelleen hirveä.

En ostaisi

3.3/5

Hiisi Pääpäivä Festbier

6,0 % / 4,69 € / 0,33 l

Kirkas meripihkan värinen, hieman väriä vaahdossa. Tuoksu vähän tunkkainen, mallasta, karamellia. Maku kuiva, katkera, maltainen. Alkoholi maistuu vähän, humalaa lopussa. Ihan ok, mutta liian katkera ja kuiva Festbieriksi minun makuuni.

En ostaisi

3.1/5

Sellainen setti. Ihan kiva yritys tarjota kotimaisia optioita Hartwallin rehdisti itselleen omimaan Oktoberfestiin, mutta etenkin näin saksalaisten tuotteiden kanssa maistettuna näiden puutteellisuus tulee aika karusti esille.

Syyskuun erikoiserän kouluarvosana:

Aihe: 8
Sisältö: 6½
Mielikuvitus: 8-
Kokonaisarvosana: 7½

2 comments:

  1. Sokko-oluet taisivat olla kuitenkin olla poikkeuksellisen laadukkaita. Näin kovaa "ostaisin" prosenttia ei kovin usein näe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No joo, 60 %. Ei ennennäkemätöntä, vaikken olekaan noita jaksanut tilastoida. Festbierillä ehkä eri standardit ostamiseen kuin monella muulla tyylillä, eikä sitä moni panimo näitä testissä olleita paremmin tee.

      Delete